Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atgimsta Palėvenės vienuolynas: jame mokėsi pats L.Gucevičius, čia pradėtas ir blaivybės sąjūdis

Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.), XVII–XVIII a. buvęs kultūros ir švietimo židiniu Šiaurės Rytų Lietuvoje, ilgus metus stovėjo apleistas. Dabar Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu čia vyksta tvarkybos darbai, pastatas prikeliamas naujam gyvenimui, rašoma pranešime spaudai.
Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.) / Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr.

Kaip teigiama vienuolyno tvarkybos dokumentuose surinktoje istorinėje medžiagoje, Dominikonų bažnyčios ir vienuolyno statybas Palėvenėje fundavo apskrities teisėjas Laurynas Mykolas Odlianskis-Počobutas ir jo žmona Marijona iš Siesickių giminės. Bažnyčia buvo pradėta statyti 1676 m., o šalia jos vienuolyno pastatai iškilo tik 1779 m. Vienuolyno ansamblį sudarė daug įvairios paskirties statinių: vienuolių gyvenamasis namas, ūkiniai trobesiai, tarnų namai, špitolė.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)

Vienuolyne rengti žodynai ir pradėtas blaivybės sąjūdis

XVIII–XIX amžiuje vienuolyno patalpose veikė mokykla, kurioje mokėsi ne tik vienuoliai novicijai, bet ir kiti jaunuoliai. Jie galėjo naudotis gausia, beveik 2 tūkst. knygų turėjusia biblioteka, kurios seniausias leidinys buvo atspausdintas 1552 m.

Prie vienuolyno sienos pritvirtinta informacinė lentelė skelbia, kad 1753 m. rugpjūčio 5 d. čia buvo pakrikštytas Laurynas Gucevičius, vėliau tapęs garsiu architektu. Jis dvejus metus mokėsi vienuolyno mokykloje.

Kaip teigiama istorinėje medžiagoje, vienuolyne nuolat gyvendavo 15-20 dominikonų, kurie rūpindavosi savo ir aplinkinių gyventojų švietimu. Ir nuveikė jie tikrai nemažai.

Minėta lentelė išduoda, kad dominikonas Dominikas Sutkevičius apie 1835 m. Palėvenėje parengė lietuvių-lenkų ir lietuvių-lotynų-lenkų kalbų žodynus. Rapolas Jasikevičius 1855–1859 m. išleido 4 tomų pamokslų rinkinį lietuvių kalba. Vyskupas Motiejus Valančius Palėvenės vienuolyne pradėjo skelbti blaivybės idėjas ir 1858 m. vizitacijos metu buvo sukurta pirmoji blaivybės brolija.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)

Kaip matyti iš šių datų, Palėvenės vienuolynas išvengė po 1831 m. sukilimo pradėto vienuolynų naikinimo. Deja, ši sėkmė truko neilgai. Už bendradarbiavimą su 1863 m. sukilėliais Kauno gubernatorius 1865 m. įsakė panaikinti Palėvenės vienuolyną, čia gyvenusius 20 vienuolių išskirstyti po kitus vienuolynus. Visi vienuolyno turtai buvo atimti.

Sovietmetis pakenkė labiau nei karas

Po uždarymo Palėvenės vienuolyno ansamblis labai sunyko. Kaip pasakojo dabar pastatus valdančios Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytis Zavackas, per Antrąjį pasaulinį karą vienuolynas nenukentėjo, baisiausias periodas prasidėjo sovietmečiu, kuomet pastatai buvo perduoti kolūkiui.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)

Tuo metu dauguma vienuolyno patalpų buvo paverstos sandėliais, kuriuose saugoti grūdai. Kitose patalpose buvo įrengti gyvenamieji butai kolūkio darbuotojams, kolūkio kontora. Seniausioje vienuolyno dalyje, antrame aukšte nuo Lėvens upės pusės, veikė kino ir šokių salė.

1955 m. liepos 10 d. dėl aplaidaus elgesio vienuolyne kilo didžiulis gaisras, kuris persimetė ir į bažnyčią. Jo metu visiškai sudegė vienuolyno ir bažnyčios stogai, sutrūkinėjo sienos. Vėliau dėl kolūkio veiklos vienuolyno stogas atstatytas, bažnyčios stogo atkūrimu rūpinosi kunigas Pranciškus Masilionis. 1976 m. apžiūros akte konstatuojama, jog „vienuolyno patalpos paverstos šiukšlynu“.

1955 m. liepos 10 d. dėl aplaidaus elgesio vienuolyne kilo didžiulis gaisras, kuris persimetė ir į bažnyčią.

Sovietmečio laikotarpiu vienuolyne sunaikinti išlikę architektūros elementai – išardytos autentiškos krosnys, durys, langai, grindys. Perdažant sienas sunaikinta autentiška interjero polichromija. Stipriai pakeista planinė struktūra – įrengtos naujos pertvaros ir angos, iškirsti arba užmūryti langai ir durys.

Buvo sunaikinta viskas, kas primintų buvusio vienuolyno dvasinį ir materialinį gyvenimą, o pastačius naujus pastatus ir kolūkiui persikėlus, vienuolynas paliktas likimo valiai.

Sutvarkyti statiniai pasakos turtingą vienuolyno istoriją

Atgavus Lietuvos nepriklausomybę (1990 m.) Palėvenės vienuolyno valdytoju tapo Kupiškio rajono savivaldybė, ansamblio statiniai pagaliau sulaukė pagalbos, apsaugojusios juos nuo griūties. Buvo sutvarkytas ir pritaikytas kultūrinėms bei edukacinėms veikloms vienuolyno svirnas, restauruotas Šv. Dominyko bažnyčios interjeras.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)

2018 m. savo eilės sulaukė vienuolyno pastatas. Rengiant tvarkybos darbų projektą konstatuota – statinio būklė – avarinė. Ypač stipriai buvo nukentėjęs pirmas vienuolyno aukštas, sienos iki palangių pažeistos drėgmės ir užterštos tirpiomis druskomis. Fasadų tinkas atsilupęs, sienose vėrėsi vertikalūs plyšiai. Nors langų angos buvo užkaltos, bet pro paliktus plyšius skverbėsi drėgmė, ji ardė tinką ir mūrą. Nuo kritulių mažai saugojo ir avarinės būklės stogas, pro kurio kiaurą dangą lietaus vanduo pateko ant perdangų.

Įvertinus situaciją buvo parengtas tvarkybos projektas ir 2018 m. pradėti darbai. Jau sutvarkytas vienuolyno pastato stogas, fasadai, rūsio sienos.

„Sutvirtinome mūrines statinio sienas, suremontavome, restauravome fasadų plytų mūrą, „susiuvome“, užtaisėme mūro įtrūkimus, pašalinome drėgmės pažeistą fasadų tinką ir jį atstatėme. Paskui, taikydami naujausias technologijas, restauravome autentišką fasadų tinką, karnizus, angas, dekoratyvinius elementus. Pakeitėme medines stogą laikančias konstrukcijas, maksimaliai panaudodami išlikusias autentiškas; atkūrėme, suremontavome stogo dangą. Kad stogas, visas pastatas būtų geriau apsaugotas, įrengėme kritulių surinkimo sistemą. Vyksta ir pastato vidaus tvarkymo darbai: taikant naujausias technologijas restauruotas rūsio sienų ir skliautų mūras, iš dalies atstatytos pirmo ir antro aukšto medinės perdangos“, – apie atliktus darbus pasakojo Kultūros infrastruktūros centro techninės priežiūros projekto vadovas Eugenijus Tautkus.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)
Kultūros infrastruktūros centro (KIC) nuotr. / Palėvenės vienuolynas (Kupiškio r.)

O kas toliau laukia vienuolyno pastato?

„Šiuo metu svarstomos įvairios idėjos, kaip buvusį vienuolyną moderniai pritaikyti šiems laikams, išsaugant unikalų šio komplekso autentiškumą ir istoriją, kad visuomenė galėtų ne tik praleisti laiką, tačiau ir prisiliesti prie vienuolyno, kuris XVII–XVIII a. buvo tapęs kultūros ir švietimo židiniu Šiaurės Rytų Lietuvoje, ilgametės istorijos“, – pakomentavo V.Zavackas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius