-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atraskite Lietuvą iš naujo: nepažinti Šakiai

Šakiai – tai miestas pietvakarių Lietuvoje, Suvalkijoje, Marijampolės apskrityje, 65 km į vakarus nuo Kauno ir apie 50 km į šiaurę nuo Marijampolės, Šešupės žemumoje. Tačiau tai tik statistiniai duomenys, kuriuos kiekvienas gali rasti internete. Skamba nuobodžiai, tiesa? O jei pasakytume, kad Šakių apylinkėse galima rasti mažiausiai tris dvarus bei kitų įdomių lankytinų objektų? Skamba jau kur kas įdomiau, tiesa?
Zyplių dvaras
Zyplių dvaras / Partnerio nuotr.

MAGIC LITHUANIA projektas kviečia keliauti po Lietuvą, pažinti mūsų šalies grožį, žmones bei papročius. Atraskite Lietuvą iš naujo, prisilieskite prie įvairialypės jos istorijos ir magiško gamtos grožio.

Zyplių dvaras

Restauruotas rūmų pastatas lankytojams duris atvėrė 2012 m. XIX a. viduryje įkurtą Zyplių dvaro ansamblį sudaro 11 išlikusių pastatų. Kadaise buvusiose dvaro arklidėse, šiuo metu įrengta Zyplių dvaro galerija, kurioje eksponuojami meno dirbiniai. Viename iš ūkinių pastatų įkurta kalvė, o kitame – keramikos dirbtuvės. Dvarą supa 21 ha parkas, kuriame auga nemažai vertingų rūšių medžių, teritoriją riboja medžių alėjos.

Partnerio nuotr./Zyplių dvaras
Partnerio nuotr./Zyplių dvaras

Naujai atkurtame Zyplių dvare:

  • organizuojamos pažintinės ekskursijos, kurių metu aplankysite dvaro centriniuose rūmuose bei buvusiose dvaro arklidėse įrengtas parodų erdves bei ekspozicijas;
  • rengiama teatralizuota ekskursija „Kai pono nėra namie...“, padedanti nusikelti į paskutiniojo Zyplių dvaro šeimininko grafo Tomo Potockio laikotarpį. Ekskursiją veda pati grafo dukterėčia;
  • vykdomos keramikos edukacinės programos, kurių metu keramikas atskleis savo amato subtilybes, supažindins su molio savybėmis ir apdirbimo būdais. Molio galią pajusite, savo rankomis pasigamindami, išdegdami ir glazūruodami molinį dirbinį.
Partnerio nuotr./Zyplių dvaras
Partnerio nuotr./Zyplių dvaras

O pati geriausia naujiena ta, kad nuo 2020 m. pavasario, Zyplių dvare planuojama nauja edukacinė programa „Fazanų medžioklė“, kurios metu medžiojimas pristatomas kaip dvaro istorijos dalis. Žinoma, kad dvaro valdytojas grafas Tomas Potockis buvo žymus medžiotojas ir fazanų šaudymą priskyrė vienai iš mėgstamiausių savo veiklų. Edukacinės programos dalyviams bus pristatoma medžioklės istorija, išlikę trofėjai, ir net bus galima iš lankų šaudyti į ant stendų nupieštus į fazanus.

Kidulių dvaras

Kviečia išbandyti teatralizuotas ekskursijas, kurių metu pasakojama dvaro istorija, su dvaro damomis šokami istoriniai XIX a. šokiai, o didžiojoje menėje ragaujami gardūs dvariškos virtuvės patiekalai. Edukacinių programų mėgėjai gali sudalyvauti „Napoleono lobio paieškose“.

Partnerio nuotr./Kidulių dvaras
Partnerio nuotr./Kidulių dvaras

Bambeklė dvaro tarnaitė sakosi žinanti, kur paslėptas Napoleono lobis! Jį reikia surasti vykdant nuotaikingas užduotis ir žaidimus (medžioklė, laimikio dalybos, šokio pamoka, mados ir etiketo pramoga „Damos drabužinėje“). Programa baigiama radybomis, poniškomis linksmybėmis ir užkandžiais.

Ekskursijoje ir edukacinėje dvaro šokių pamokoje dalyvių laukia pokyliui besiruošianti dvaro ponia, kuri renkasi garderobą ir repetuoja to meto šokius: angliškąjį kontradansą, polką, valsą, menuetą. Visos veiklos metu sužinosite apie XIX a. mados įvairovę, pasimokysite nuotaikingų, žaismingų ir nesudėtingų šokių, kuriuos mėgo šokti senaisiais laikais.

Kidulių dvaras
Kidulių dvaras

Mėgstantieji pasmaližiauti, kviečiami į ekskursija su vaišėmis. Dvaro dama papasakos dvaro istoriją ir nusives svečius į didžiąją menę pasivaišinti ir smagiai pasibūti.

O jei norite dar įdomiau praleisti laiką ir pasijusti tikrais aptiekoriais, sudalyvaukite edukacinėje pamokoje „Pojūčių eksperimentas dvaro aptiekėlėje“ – pačiame paslaptingiausiame dvaro kambarėlyje. Raktus nuo jo turi tik dvaro ponia. Dvaro svečiai liečia, ragauja, uosto ir atlieka kitus tyrimus. Mat tik suvedus visų pojūčių rezultatus, nustatoma tiksli diagnozė ir išrašomas unikalus receptas, tinkantis kūnui ir dvasinei būklei pagerinti. Jūs būsite vieninteliai, kurie sužinosite tūkstančio metų senumo receptūras!

Visa tai galite patirti nuvykę į Šakius. Tereikia užsukti į MAGIC LITHUANIA interneto svetainę, pasirinkti maršrutą ir pažinti Lietuvą iš naujo.

Straipsnio informacija surinkta iš Šakių turizmo informacijos centro bei „MAGIC LITHUANIA“ interneto svetainių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius