Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atviros dienos kaime“: susitikimai su amatininkais ir galimybė pasigaminti rankų darbo aksesuarus

Pirmąjį rudens savaitgalį, rugsėjo 3-5 dienomis, jau penktus metus iš eilės vyks akcija „Atviros dienos kaime“. Tai – įvairias Lietuvos sodybas, ūkius, muziejus, dvarus suburiantis renginys, kurio metu lankytojams siūloma praleisti turiningą laiką kaime: pasivaikščioti po gražiausius gamtos kampelius, apžiūrėti ūkiuose gyvenančius gyvuliukus, pasisemti žinių apie istoriją, kultūrą, apžiūrėti įdomias ekspozicijas, o taip pat pabendrauti su amatininkais ir sudalyvauti jų organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse.
Paragių dvaras – Lazdynų Pelėdos muziejus
Atviros dienos kaime / Lazdynų Pelėdos muziejaus nuotr.

Sužinokite apie puodininkystės istoriją

Esate iš tų žmonių, kurie negali ramiai praeiti pro keramikos prekių parduotuvę? Žavitės rankų darbo puodynėmis, žvakidėmis, cukrinėmis ir slapta mąstote, kur šį grožį galėtumėte pritaikyti savo namų interjere? Jei taip, „Atviros dienos kaime“ akcijos metu siūlome aplankyti „Amatų kalnelį“.

Tai – keramikės Renatos Umbrasienės įkurtos keramikos dirbtuvėlės, kurios, pasak menininkės, duris atveria visiems lankytojams, kurie nori iš arčiau pažvelgti į seniausią pasaulio amatą – keramiką. „Sudedu į juos visa, ką matau pro langą – miško siūbavimą, paukščių giesmes, almančio šaltinio aidą“ – taip savo dirbinius pristato Renata.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime

Akcijos „Atviros dienos kaime“ metu „Amatų kiemelis“ kviečia apžiūrėti čia esančią puodynių kolekcija bei sužinoti įdomybių apie keramikos amatą, puodininkystės istoriją. Visi norintieji galės įsigyti keramikos dirbinių su papildoma nuolaida. „Amatų kiemelis“ įsikūręs adresu Inkūnų k. 3, Inkūnai, Anykščių raj. Būtina išankstinė registracija: +37069871234

Sutartinių magija bei apsaugą nešančios lėlytės pynimas

Ankstyvo rudens vakaro vėsa, ant smilgų siūbuojantys voratinkliai, švelniai šildanti laužo liepsna bei aidintys lietuviškų sutartinių garsai. Tikra idilė, ar ne? Jeigu svajojate apie ramybės kupina poilsį, kurio metu galėtume tiek pasigrožėti rudenėjančia gamta, tiek prisiliesti prie baltiškosios kultūros – viešnagė etnografinėje kaimo sodyboje „Gervių giesmė“ jums tikrai patiks.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime

Šeimoms, nusprendusioms apsistoti sodyboje rugsėjo 3-5 dienomis, bus dovanojamas edukacinis vakaras-naktis prie laužo. Jo metu skambės senovinės sutartinės, būgno garsai. Taip pat bus sekama stebuklinė pasaka, pagal kurią kiekvienas susiriš burtinę, apsauginę lėlytę. „Svečius aprėdysiu archeologiniais aprėdais, pasidalinsiu žiniomis apie vaistinguosius augalus. Vaišinsimės arbata ir garsiaisiais mūsų rūkytais sūriais“ – nepamirštamą vakarą žadą etnografinės sodybos šeimininkė.

Sodyba „Gervių giesmė“ įsikūrusi adresu Pušyno g. 13, Viliūšių k., Kazlų Rūdos sav. Rezervacija telefonu +37068630759

Galimybė pasigaminti vienetinį žalvario arba stiklo papuošalą

Kaip žmonės išrado stiklą? Ar gamta gali sukurti stiklą pati? Kokia buvo stiklo karoliuko vertė senovėje bei kaip apskritai jį pasigaminti? Norite sužinote atsakymus į šiuos klausimus? Jei taip, akcijos „Atviros dienos kaime“ metu rekomenduojame apsilankyti Joniškio rajone, mat čia bus organizuojamos „CraftsmenOnTheRoad“ kūrybinės dirbtuvėlės. Rugsėjo 3-4 dienomis lankytojams bus siūloma susipažinti su stiklo karoliukų istorija, savo akimis išvysti kaip jie gaminami. O taip pat visi dalyviai galės pasigaminti apyrankę ir taip lavinti savo kūrybinius sugebėjimus.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime

Rugsėjo 5 d. „CraftsmenOnTheRoad“ erdvėse vyks metalo meno dirbtuvės. Profesionalus juvelyras kvies susipažinti su žalvario, vario bei kitų metalų apdirbimo technika ir komponavimo būdais. Dalyviai bus mokomi žalvario vielos pynimo ir lankstymo. O įgijus techninių žinių bus siūloma pasigaminti pakabuką arba žiedą. Unikali proga pasigaminti vienetinį rankų darbo papuošalą sau.

„CraftsmenOnTheRoad“ adresas: Raktuvės g. 26, Žagarė, Joniškio r. Būtina išankstinė registracija telefonu: +37063757518

Audimo pamokos šimtamečių liepų apsuptame dvare

Ar stropiai lankėte lietuvių kalbos pamokos? Jei taip, esame tikri, jos Lazdynų Pelėdos vardas jums tikrai pažįstamas. Tai – unikalus reiškinys lietuvių literatūros istorijoje, mat po šiuo pseudonimu slėpėsi ne vienas, kaip įprasta, o du žmonės: seserys Sofija ir Marija. Norite daugiau sužinoti apie šių rašytojų gyvenimo vingius? Akcijos „Atviros dienos kaime“ metu apsilankykite Akmenės rajone esančiame Lazdynų Pelėdos memorialiniame muziejuje.

Lazdynų Pelėdos muziejaus nuotr./Paragių dvaras – Lazdynų Pelėdos muziejus
Lazdynų Pelėdos muziejaus nuotr./Paragių dvaras – Lazdynų Pelėdos muziejus

Jis įsikūręs Paragių dvaro gyvenamojo namo pastate. Muziejuje eksponuojamos nuotraukos, knygos, dokumentai, nušviečiantys seserų gyvenimo ir kūrybos kelią. Čia taip pat čia siūloma apžiūrėti rašytojų tėvo, profesionalaus dailininko Nikodemo Ivanausko, paveikslų fotokopijas.

Akcijos „Atviros dienos kaime“ metu muziejuje, už lankytojo mokestį, bus organizuojama audimo edukacinė programa. Nuostabios gamtos apsuptyje galėsite mėgautis paukščių čiulbesiu bei išmėginti šimtmečius skaičiuojantį amatą.

Beje, jeigu jums Lazdynų Pelėdos muziejuje taip patiks, jog niekaip nenorėsite išvykti, galėsite tiesiog imti ir pasilikti. „Atviros dienos kaime“ akcijos proga dvaro teritorijoje bus siūloma pernakvoti savo palapinėje ar turistiniame automobilyje. Čia yra dušas, bevielis internetas, laužavietės. Būtina išankstinė registracija: +37065980747. Muziejus įsikūręs adresu Paragių k., Papilės sen., Akmenės r.

Išskirtinis laikas amatų centre: nuo lipdymo kavos tirščiais iki fotografijos pamokų

Visada svajojote išmokti medžio drožybos meno? O galbūt trokštate pasigaminti natūralios kosmetikos? Dargužių amatų centras, įsikūręs Varėnos rajone, siūlo mesti sau iššūkį ir išmėginti save įvairiausiose srityse: nuo juostų rišimo ar lipdymo kavos tirščiais, iki bandelių kepimo, vilnos vėlimo, piešimo anglimi, gamtos fotografijos ir kt. Įvairiausių edukacinių užsiėmimų, skirtų skirtingoms amžiaus grupėms, – galybė. Apie visus juos galima sužinoti Dargužių amatų centro tinklapyje. Į edukacijas būtina išankstinė registracija.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr./Atviros dienos kaime

Akcijos „Atviros dienos kaime“ metu amatų centras siūlo ne tik edukacijas, tačiau ir pasivaikščioti po jų teritorija – čia tarytum muziejus, kuriame galima išvysti skirtingiems amatams reikalingą techniką, įrankius. Taip pat centre veikia krautuvėlė, kurioje siūloma įsigyti tiek įvairiausių skanėstų, tiek rankų darbo amatininkų gaminių.

Adresas: Liepų g. 3, Dargužių k., Varėnos r.; telefonas registracijai: +37065557477

Projektui įgyvendinti skiriama iki 33 687,00 Eur dydžio parama. Iš jos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 28 633,95 Eur, t. y. 85 proc. paramos sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 5 053,05 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius