Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštųjų Panerių tunelis pagaliau priklausys tik šikšnosparniams

Neries regioninio parko direkcija informavo, kad Aukštųjų Panerių tunelis pagaliau priklausys tik šikšnosparniams. Ilgą laiką smalsuoliai ir nuotykių ieškotojai net trumpam užsukdavę į tunelį vidury žiemos, išbudindavo šikšnosparnius ir šie nebegalėdami vėl įmigti sunaudodavo per daug riebaluose saugotos energijos atsargų ir žūdavo nesulaukę pavasario.
Aukštųjų Panerių tunelis
Aukštųjų Panerių tunelis / Neries regioninio parko direkcijos nuotr.

2005 metais Aukštųjų Panerių tunelis buvo paskelbtas buveinių apsaugai svarbia teritorija (BAST) dėl čia žiemojančio kūdrinio pelėausio (Myotis dasycneme), kuris įrašytas į ES Buveinių direktyvos II priedą. Pats tunelis taip pat yra kultūros paveldo vertybė, o pati teritorija pakliūna į Panerių erozinio kalvyno kraštovaizdžio draustinį.

Aukštųjų Panerių geležinkelio tunelis yra viena didžiausių žiemaviečių Europoje, kur kiekvienais metais ilsisi po kelis tūkstančius šikšnosparnių, tarp kurių ir jau minėtas Europos mastu saugomas kūdrinis pelėausis! 2021 metais suskaičiuoti 1897 žiemojantys šikšnosparniai. 2019-aisiais buvo fiksuotas rekordinis šikšnosparnių žiemojimas Panerių tunelyje – net 2327 !

Kaip ir kitos Europos sąjungos valstybės, Lietuva yra pasirašiusi Berno ir Bonos konvencijas bei Buveinių direktyvą, kuriomis įsipareigoja saugoti retas šikšnosparnių rūšis ne tik nacionaliniu, bet ir Europiniu mastu.

Šią vasarą vykę darbai baigti: įrengta ir sutvirtinta konstrukcija, apsauganti šikšnosparnių ramybę nuo jų gyvybei pavojingų svečių vizitų. Projektas finansuotas iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius