Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bažnyčia Lietuvoje, kurioje norėta įkurti ir naktinį klubą arba piceriją

Sovietmečiu čia užsiuodė kailių ir odų perdirbimo tvaikas, vėliau pastate svarstyta įkurti naktinį klubą arba piceriją... Manytum, kad pasakojimas prasideda apie kokį industrinį paveldą? Ne, tai pačiame Garliavos centre (Kauno r.) esančios evangelikų liuteronų bažnyčios praeitis, grėsmės ir kasdienybė.
Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia (Kauno r.)
Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia (Kauno r.) / Ados Alejūnaitės nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Kadaise Garliava tebuvo gatvinis kaimas, kuris, nutiesus reikšmingą kelią, pradėjo sparčiai augti. Garliavos įkūrimo metais laikomi 1809-ieji, kuomet grafas Juozas Godlevskis čia pastatė katalikų bažnyčią.

Paminėtina tai, kad tuomet Garliavos pavadinimas buvo kitoks – savo garbei grafas vietovę „pakrikštijo“ į Godlevą (Godlewo). Dabartinis miesto pavadinimas oficialiai pradėtas naudoti tik maždaug prieš šimtą metų.

Tas pats grafas Juozas Godlevskis fundavo ne tik katalikų bažnyčios, bet ir sinagogos bei medinės evangelikų liuteronų bažnyčios statybas.

Būtent nuo tada prasidėjo ir Garliavos evangelikų liuteronų istorija (1818 m. įsteigta šios religinės bendruomenės parapija). Maždaug apie 1860–1870 m. Garliavoje iškilo jau mūrinė evangelikų liuteronų bažnyčia. Taip, ta pati, kurios irimo kančias, eidami pro šalį, daug metų nužvelgdavo garliaviškiai.

Iki Pirmojo pasaulinio karo bažnyčia turėjo dailų bokštą, iš toli švietė savo baltumu. Negandų laikotarpiu iš liuteronų šventovės pradanginti galingi varpai, sunaikintas interjeras, susprogdintas bokštas.

Apgriautas pastatas iš naujo atgimė tarpukariu bei toliau tarnavo sakraliniams žmonių poreikiams.

Antrasis pasaulinis karas vėl prisidėjo draskant vertingo architektūrinio objekto likimą. Aplopyta ir jau gerokai pasikeitusi bažnyčia sovietiniais laikais visiškai nebepriminė maldos namų. Čia buvo antrinių žaliavų supirkimo punktas, paskui veikė kailių ir odų perdirbimo cechas.

Ados Alejūnaitės nuotr./Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia (Kauno r.)
Ados Alejūnaitės nuotr./Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia (Kauno r.)

Tik po daugelio metų, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, smarkiai pakitusi bažnyčia perduota evangelikų liuteronų bendruomenei. Žinoma, tuomet statinio sutvarkymo darbams reikėjo milžiniškos pinigų sumos, kurios bendruomenė taip ir nesurado... Beliko varganą pastatą parduoti.

Ilgai žmonės stebėjo byrančią Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčią, svarstė, ar ji bus atstatyta, o gal visai nugriauta.

Panašu, kad liūdniausias scenarijus praslinko pro šalį. Šiandien čia vyksta permainos...

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius