Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bekelės mėgėjai suniokojo saugomą aukštapelkę: išverstos net pušys

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcija informavo, kad keturratininkai padarė žalą Natura 2000 teritorijai – saugomai Laukesos aukštapelkei. Suniokota pelkės paklotė, išverstos ten augusios pušys. Surinkta medžiaga bus perduota Aplinkos apsaugos departamentui žalai nustatyti, bus pradėtas tyrimas, skelbia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Bekelės mėgėjai suniokojo saugomą aukštapelkę: išverstos net pušys
Bekelės mėgėjai suniokojo saugomą aukštapelkę: išverstos net pušys / Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcijos nuotr.

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcija gavo ir vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip važinėjama saugomoje teritorijoje:

Paviešinusi gamtai padarytą žalą, direkcija savo feisbuko paskyroje rašė, kad „kažin ar Tauragės rajonui yra tekę patirti tokį barbarbarizmą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“.

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcija ragina elgtis atsakingai ir primena, kad pelkėje 1m durpių sluoksnis formuojasi 1000 metų, 2-jų metrų aukščio pušaitėms yra apie 100 metų.

Pelkėje vyksta visai kitokie procesai, nei miške. Tik aukštapelkėse aptinkami mažyčiai vabzdžiaėdžiai augalai – saulašarės. Pelkės ekosistema, lyginant su mišku, žymiai jautresnė pažeidimams ir būtent jos yra didelės CO2 saugyklos, kurį išlaisviname, pažeidus pelkės paviršių.

Palyginimui, jei 1 m durpių klodo sluoksniui susiformuoti reikia 1000 metų, tai sengirei apie 300. Abu skaičiai dideli, smarkiai lenkiantys žmogaus gyvenimo trukmę, abi ekosistemos yra labai svarbios.

Bekelės pramogos per akimirką sumauroja pelkės paviršių. Lygiai taip pat daro didelę žalą miškams, ardo kopas, iš teritorijos išveja tokias jautrias rūšis trikdymui kaip tetervinus, lūšis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius