Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Birštonas: 17 atradimų, kuriuos galite patirti per savaitgalio poilsį

39 – tiek kilometrų skiria triukšmingąjį Kauną ir ramumos oazę Birštoną. Iki Vilniaus – kiek tolėliau. Man šis mažas, vos keletą tūkstančių gyventojų turintis miestelis prie Nemuno – pačių pačiausias San Tropezas, Tenerifė ir Antalija kartu sudėjus. Kad ir kiek žmonių į jį prigužėtų, jausite tik viena – ramybę. Keletas patarimų, ką nuveikti savaitgalį šiame Lietuvos kurorte.
Birštono kurorto šventė
Birštono kurorto šventė / Birštono savivaldybės nuotr.

Birštone netrūksta pramogų tiek sausumoje, tiek ir ant vandens ar danguje. Tačiau didžiausia miesto dovana jo lankytojams – nemokamas mineralinis vanduo bei pušynai, kuriuose galima iš galvos išmesti viską, kas prisikaupia joje darbo metu. Ką galima nuveikti šiame kurorte? Keletas detalių, įstrigusių pastarojo apsilankymo metu.

1) „Royal Spa Residence“ viešbutyje dirba pasaulio masažo čempionas kineziterapeutas Marius Jurgelaitis.

Apelsinų kvapo prisotinta kaukė ir jo rankos greitai panardina į „tarsi miegu“ būseną. Tobulas profesionalumas, tobulai spinduliuojama meistro ramuma, bendravimo būdas. Pasisekus, ant jo masažinės lovos galima prigulti vos tik panorėjus – dar tą pačią dieną. SPA registratūra, lyg pageidavimų koncertas, užregistruos pas tą masažistą, pas kurį norėsite pakliūti. Kad papultumėte į Mariaus rankas, mėnesių laukti nereikės. Valanda tobulybės pas vieną geriausių Lietuvos masažistų kainuos apie 35 eurus.

Povilo Bukevičiaus nuotr./„Royal Spa Residence“
Povilo Bukevičiaus nuotr./„Royal Spa Residence“

Kiek prasčiau „Royal Spa Residence“ su baseino ir pirčių zona: laukia renovacija. Šiuo metu viešbutis aukštas po aukšto atgimsta naujai. Teko miegoti šių metų gegužę atidarytame naujame moderniame kambaryje, kuriame dar kvepia šviežia mediena. Vaizdas iš balkonėlio lengvai pribloškia – miškas, terasa, kurioje vakarais kepami patiekalai ant grilio, matyti net ruoželis Nemuno.

Karolinos Stažytės nuotr./Šaltinio vanduo
Karolinos Stažytės nuotr./Šaltinio vanduo

Verta užsukti ir į „Royal Spa Residence“ vidinį kiemą. Net jei ir nesi šio viešbučio svečias. Jame – Kneipo terapijos takelis pėdoms, ledinis šaltinio vanduo, skirtas atgaivinti pavargusias pėdas (jame ištvėriau vos 10 sekundžių), hamakas, rytinės mankštos ir net joga. Prigulusi ant hamako susimąstau, kaip retai mes žvelgiame į viršų. Linguojančios ir tarsi raminančią muziką kuriančios pušų šakos greitai užliūliuoja. Geriausia vieta popiečio snauduliui. Saulės voniomis galima mėgautis tiesiog prigulus ant gultų, išdėliotų šalimais ant žolynėlio. Jį, baseiną bei pirčių zoną skiria vos vienos stiklinės durys.

Nustebino ir šio viešbučio pusryčiai, kurių metu siūlomas sveikuoliškas Kneipo pusryčių meniu. Jį puikiai išreklamuoja svečius pasitinkanti darbuotoja. Gal kam grikių blynų su natūraliu jogurtu?

2) Pasivažinėkite su atviru elektromobiliu.

Tokių Lietuvoje – vos vienas kitas. Elektromobilis – sena jaunojo Birštono verslininko Karolio Rutkausko idėja, brandinta dar nuo 2013 metų. Išskirtinė transporto priemonė, atsiėjusi apie 15 tūkst. eurų, ratus po miestelį pradėjo sukti nuo balandžio. Ypatinga ji tuo, kad neteršia kurorto oro, veikia tyliai, turi nuleidžiamas užuolaidas, kurios išgelbėja darganotą dieną. Elektromobilyje yra audiogidas, kuris pasakoja Birštono kurorto istoriją, supažindina su lankomomis vietomis.

Karolinos Stažytės nuotr./Elektromobilis
Karolinos Stažytės nuotr./Elektromobilis

Vienu metu elektromobiliu gali keliauti 13 suaugusių žmonių. Važiuoja jis ratu – 6 kilometrų maršrutu nuo Birštono turizmo informacijos centro (TIC) iki „Vytautas Mineral SPA“, vieno prabangiausių viešbučių šalyje. Tuos 6 kilometrus įveikia per valandą. Rato kaina suaugusiems – 5 eurai, vaikams ir senjorams – 3 eurai. Kaip teigia pats elektromobilio savininkas, panaši transporto priemonė yra Palangoje, bet ne tokio dailaus dizaino.

Po Birštoną elektromobilis važinėjasi visomis dienomis, išskyrus pirmadienius, nuo 13 val. iki tol, kol būna žmonių. Žinant, kad Birštone net žolė pjaunama tyliomis gamtą tausojančiomis žoliapjovėmis, tampa akivaizdu, kad šis miestas – pats žaliausias.

3) Važiuokite dviračiais iki Prienų ir atgal – susidarys apie 10 kilometrų maršrutas. Prienuose sukirskite populiarųjį kebabą, bet apie tai – vėliau.

Iki Prienų lėksite Žvėrinčiaus mišku, kuriame įkurta ne viena ir ne dvi laužavietės. Neužmirškite giliai kvėpuoti – pravalysite didmiesčių gyventojo plaučius. Tiesa, pačiame Birštone savaitgaliais uždrausta važiuoti palei Nemuną nutiestu vaizdingu takeliu. Birštono savivaldybės saugaus eismo komisija, atsižvelgdama į tarybos narių ir gyventojų prašymus, priėmė sprendimą, draudžiantį dviračių eismą dr. Antano Serapino Zenkevičiaus krantinėje nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. Tad iki miško tenka minti gatvelėmis, tačiau jos itin ramios. Dviračio valandos nuomos kaina – 3 eurai.

4) Mėgstate druskų kambarius? Už pabuvimą juose klojate pinigus? Pagulėkite mineralinio vandens paviljone „Birutės vila“. Nemokamai.

Pagulėkite ir paskaitykite knygą. Arba 15min portalą.

Paviljone – mineralinio vandens baseinas, fontanas, vandens garinimo siena. Garsas ir vaizdas greitai užliūliuoja, taip pat greitai, kaip ir Mariaus masažas ar pogulis hamake. „Birutės viloje“ visi norintys gali kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinio vandens prisotintu oru, ilsėtis, atgauti jėgas, mankštintis, daryti jogos pratimus, gurkšnoti vaistažolių arbatą. Paviljonas, veikiantis ištisus metus, – ne komercinis objektas, įėjimas į jį yra nemokamas. Ant jame esančių gultų ir prie stalelių vienu metu gali įsitaisyti pusšimtis žmonių.

Organizatorių nuotr./Birutės vila
Organizatorių nuotr./Birutės vila

5) Užsisakykit šeimos šventei lietuvių pagamintą pontoninį dviejų aukštų pramoginį laivą „Justiną“.

Apačioje – nuo vėjo ir lietaus atitverta uždaresnė erdvė, antrajame aukšte – suteikianti laisvės pojūčio atvira terasa su besisukančiais patogiais minkštasuoliais, o ne šiaip kietomis kėdėmis. Variklio garso – beveik jokio. Šis laivas itin stabilus, galintis pasiekti ir itin seklias vietas, skirtas plaukioti nedideliais atstumais.

Teko pusryčiauti jame su gėlėta suknele pasipuošusia Birštone mere. Tad galima surengti ir kiek kitokią spaudos konferenciją. Būtinai apsilankykite šio laivo tualete – Nemuno ir Verknės pakrančių vaizdais galima žavėtis ir būnant jame. Sakoma, kad plaukimas Verkne primena plaukimą atogrąžų upe. Išbandykite. Šią pramogą siūlo UAB „Ostina“.

„Ostinos“ nuotr./Laivas Birštone
„Ostinos“ nuotr./Laivas Birštone

6) Popiečio miegas hamake.

Aš snūstelėjau „Royal Spa Residence“ viešbučio teritorijoje. Ten pat atrasite ir kepsnines, kuriose galėsite išsikepti šašlykų.

Karolinos Stažytės nuotr./Ką nuveikti Birštone?
Karolinos Stažytės nuotr./Ką nuveikti Birštone?

7) Praeikite „pėdoms“ skirtu Kneipo terapijos taku, įlipkite į ledinį šaltinio vandenį.

„Royal Spa Residence“ teritorijoje jis šaltesnis už tą, kuris yra miesto centriniame parke. Bene daugiausiai žmonių rikiavosi būtent prie šios dar vienos nemokamos Birštono pramogos.

Gryname ore įrengtame takelyje visi norintys basomis kojomis eina akmenimis grįstu taku, kuriame kas pusantro metro keičiasi paviršiaus danga – nuo švelnaus smėlio, įvairaus dydžio akmenų iki eglių šakų ir net kankorėžių. XIX a. vokiečių dvasininko Sebastiano Kneipo sveikatingumo metodais paremta procedūra nėra tik smagus pasivaikščiojimas. Ji gerina kraujotaką, aktyvina medžiagų apykaitą, padeda atstatyti imuninę sistemą. Suprasite, kokį iššūkį jums gali mesti kankorėžiai.

Dovilės Adamonytės nuotr./Kneipo terapija
Dovilės Adamonytės nuotr./Kneipo terapija

8) Užlipkite į Vytauto kalną, nuo kurio atsiveria nepakartojama Nemuno kilpos panorama, o po to surenkite kur pikniką.

Tai vienas aukščiausių (šlaitų aukštis siekia iki 40 m) ir žinomiausių piliakalnių Lietuvoje. XIV a. pab. ant jo stovėjo medinė Birštono pilis, kuri buvo vienas iš Vytauto medžioklės dvarų. Vietos valdžios kabinetuose šiandien mąstoma, kaip šio kalno pakalnę įveiklinti vasaros metu. O nusileidę žemyn į miestą susiorganizuokite pikniką po atviru dangumi. Nepatikėsite, bet tokiame mažame kurorte priskaičiuojama daugiau kaip 200 suoliukų. Vien krantinėje jų – apie 80. Tad tikrai rasite kur prisėsti ir sukirsti gardžių ledų.

9) Suvalgykite mėsainį pernai metų sausį atsidariusiame „Bir.Bur.Bar.“ (šifruojasi „Birštono burgerių baras“) mėsainių bare.

Jaunatviški savininkai Akvilė bei Artiomas Tretiakai ir šmaikštus meniu tikrai privers jus šyptelėti. Vietoj įprastų kiaulienos šonkauliukų, čia rasite „kiaulės griaučius“ (rūkomi grilyje beveik 4 val.), kurie, beje, yra populiariausias šios maitinimo įstaigos patiekalas, vietoje užrašo „vegetariškas mėsainis“ – „Nėr mėsos“. O štai tarp desertų slepiasi ir toks, kuris nieko nekainuoja – „Aš laikausi dietos“.

Šioje kavinėje atradau Belgijoje atrastą itin silpną rožinį alų. Retenybė. Įkurta erdvė ir tiems, kurie stebi pasaulio futbolo čempionato batalijas. Trūksta tik lauko terasos, kuri, rodos, galėtų įsikurti čia pat už lango – ant „Iki“ prekybos centro stogo. Pasak mėsainių baro savininkų, kadangi anksčiau stogas buvo kiauras, investuota daug pinigų jį sutvarkyti, todėl nuomotojai nenori vėl rizikuoti.

Kavinės Bir.Bur.Bar. nuotr./Ką nuveikti Birštone?
Kavinės Bir.Bur.Bar. nuotr./Ką nuveikti Birštone?

10) Pakilkite virš Birštono oro balionu.

Man tai buvo jau antroji patirtis. Šįkart vėjas nunešė į „Harmony park“ Prienų rajone. Iš pradžių šį parką valdantis „Senukų“ vadas nebuvo patenkintas teritorijoje tūpiančiais oro balionais, tačiau kai pamatė, kad jie patinka pas jį apsistojusiems žmonėms, paragino dažniau atvykti – vartų neberakina. „Lietuva, kokia tu graži“ – 50 žalių atspalvių.

Jei tik oras leidžia, oro balionu galite pakilti su vienu iš oreivių klubo „Audenis“ pilotų. Galbūt pasiseks ir skrisite kartu su senu dangaus vilkiku Žydrūnu Kazlausku. „Audenio“ vadovas oro balionu lekioja jau tris dešimtmečius.

11) „Versmės“ sanatorijoje panirkite į purvo procedūrą. Oda bus tokia švelni!

Apsilankykite žiemos sodelyje. Vietiniai kalba, kad ten tiekiamas pats skaniausias naminis kugelis. Toks, kaip pas mamą. Aš ragavau įdarytą lydeką, kurią ant šiuolaikinio lietuvio stalo jau taip retai pamatysi – juk tiek vargo ją ruošiant! Vienas iš „Versmės“ korpusų jau laukia atnaujinimo, laikui bėgant bus renovuota ir visa sanatorija.

12) Palėkite iki Prienų, kur galėsite sukirsti populiarųjį kebabą.

Vytauto g. įkurta turkų užkandinė tokia populiari, kad tenka palaukti laisvo stalelio. Nesuklyskite, jaunutė padavėja – ne turkė. Aš suklydau, kai pasiteiravau, per kiek laiko ji taip sklandžiai išmoko kalbėti lietuviškai. Kebabas su bulvytėmis ir gaiviuoju gėrimu jums atsieis 3–4 eurus.

13) Pasinerkite į įkandamą prabangą „Vytautas Mineral Spa“, įveikite batutų ant vandens iššūkį.

Paklausta, kokiu nuveiktu darbu labiausiai didžiuojasi, Birštono miesto merė įvardijo užbaigtą sandorį su „Vytauto Mineral Spa“ statytojais. Prieš šio viešbučio yra paplūdimys bei batutų vandens parkas.

Toje vietoje ilgą laiką lyg šašas ant paties nosies galo stovėjo „vaiduoklis“, kuris galiausiai virto vienu prabangiausių viešbučių ir Spa centrų Lietuvoje.

Povilo Bukevičiaus nuotr./„Vytautas Mineral Spa“
Povilo Bukevičiaus nuotr./„Vytautas Mineral Spa“

Tačiau ne visi „vaiduokliai“ jau paliko šį sparčiai besivystantį miestą. Šiuo metu vaizdą akiai vis dar gadina 7 betoniniai griaučiai. Du apleisti pastatai priklauso savivaldybei, kiti – privatūs. Tikėtina, kad vieną dieną juose taip pat atgims naujos pramogos.

Jei galvojate, kur galite išsimaudyti Birštone, tai traukite „Vytautas Mineral Spa“ link. Šalia jo – trys karjerai, kuriuos ir pliuškenasi didžioji dalis ne tik birštoniečių, bet ir prieniškių. Ten pat, šalia Karalienės Barboros alėjos, įkurtas ir batutų ant vandens parkas „Jump Out“. Apsilankymas jame savaitgaliais ir švenčių dienomis atsieis 8 eurus, darbo dienomis iki 17 val. – 5 eurus, vėliau – 7 eurus.

Povilo Bukevičiaus nuotr./Vandens batutų parkas
Povilo Bukevičiaus nuotr./Vandens batutų parkas

14) Smalsu papietauti ten, kur pietauja dvasininkai? Užsukite į tarpukario modernizmo detalėmis alsuojantį „Old Town Grill“.

Galbūt prie gretimo staliuko išvysite pietaujantį patį Birštono kleboną. Jaunos šeimos kuriamas restoranas – ramus kampelis pasėdėti su vaikais.

15) Norite laiku sugrįžti atgalios? Apsistokite „Tulpėje“.

Į pusryčius keliausite su popieriniu talonėliu, o jų metu skanausite tokius mamos virtuvės šedevrus kaip varškės apkepas. Tiesa, šių metų kovo 9 dieną Birštone svečiams oficialiai duris atvėrė „Tulpės“ sanatorijos „Baltoji vila“.

Renovuotoje viloje, kurioje kadaise „Dievų mišką“ parašė iš Štuthofo koncentracijos stovyklos grįžęs rašytojas, teatrologas, profesorius Balys Sruoga, vienu metu gali apsigyventi 141 asmuo. Į „Baltosios vilos“ renovaciją „Tulpės“ sanatorija investavo daugiau nei 2 milijonus eurų.

Karolinos Stažytės nuotr./„Tulpės“ pusryčių talonas
Karolinos Stažytės nuotr./„Tulpės“ pusryčių talonas

16) Išbandykite šalčio kamerą pernai metų birželį duris atvėrusiame funkcinės diagnostikos ir reabilitacijos centre „Nemunas“, esančiame greta „Eglės sanatorijos“ (valdomas įmonės UAB „Namita“).

Krioterapija šalčio kamera – tai gydymas ekstremaliai žema temperatūra. Procedūros metu visas kūnas trumpą laiką yra veikiamas nuo -100 iki -140 laipsnių temperatūroje. Šiaurės Ašigalis Birštone!

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krioterapijos kamera
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krioterapijos kamera

Taigi nereikia tolių tolimųjų – ramybę, pagardinta šiokiomis tokiomis aktyviomis pramogomis, galima atrasti ir visai čia pat. Galbūt Birštonas jums taip patiks, kad nuspręsite jame susikurti ir jaukų savo lizdelį.

17) Leiskitės į ekskursiją po Birštoną, kurią jums praves buvęs šio kurorto vicemeras Juozas Aleksandravičius.

Dabar Juozas – gidas, turizmo specialistas Turizmo informacijos centre. Išgirsite įdomių detalių.

Taigi nereikia tolių tolimųjų – ramybę, pagardinta šiokiomis tokiomis aktyviomis pramogomis, galima atrasti ir visai čia pat. Galbūt Birštonas jums taip patiks, kad nuspręsite jame susikurti ir jaukų savo lizdelį. Tiesa, nekilnojamojo turto kainos tokios, kad išsižioti verčia net ir didmiesčių gyventojus.

Štai kitąmet Nemuno pakrantėje, centriniame Birštono parke, buvusioje Druskupio teritorijoje, iškils modernios architektūros, šiuolaikiškas gyvenamosios paskirties namų kompleksas „Birštono vilos“ – trys trijų aukštų mažaaukštės statybos daugiabučiai namai.

Visuose butuose, nepriklausomai nuo buto ploto, bus balkonai, lodžijos arba terasos, o viršutiniuose aukštuose – mansardos. Dalyje butų numatytos suomiškos pirtelės bei židiniai. Kalbama, kad 1 kv. metro kaina šiuose daugiabučiuose viršija net 4 tūkst. eurų.

Tai tik įrodo, koks Birštonas populiarus. Tiksliau, patrauklus, norintiems išlipti iš besisukančios didmiesčio karuselės. Kaip pasaulinio lygio žvaigždės atranda Portugaliją, taip lietuvaičiai ima atrasti gyvenimą šalia Nemuno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius