-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Broliams pumpėniečiams pavyko – padėjus žmonėms, begriūvantis malūnas bus išgelbėtas

Prieš porą savaičių naujienų portalas JP kvietė susipažinti su dviejų brolių, Armino ir Martyno Vareikų sugalvota iniciatyva – išgelbėti begriūvantį Pumpėnų malūną. Tuomet buvo prašoma, visų tikinčių šia idėja, prisidėti aukojant simbolines plytas (1 plyta – 25 eurai). Iš viso brolių noras buvo surinkti 7 500 tūkst. eurų, bet, nepraėjus nė savaitei, tikslas jau buvo pasiektas. O šiandien fonde sukaupta net 12 575 eurai.
Iš Pumpėnų kilę broliai Arminas ir Martynas Vareikos
Iš Pumpėnų kilę broliai Arminas ir Martynas Vareikos / jp.lt/Asmeninio archyvo nuotr.

„Visų pirma, šį kreipimąsi norėčiau pradėti pačiu stipriausiu lietuvišku žodžiu – AČIŪ. Ačiū noriu tarti ne tik tiems, kurie finansiškai prisidėjo prie mūsų iniciatyvos, bet ir tiems, kurie padėjo pasidalinanti reikalingais kontaktais, šiltai priėmė pokalbiui ir patirties pasidalinimui bei tiems, kurie palinkėjo sėkmės, paminėjo geru žodžiu ir kartais pasižiūrėjo į mūsų projektą kritiškai bei leido mums permąstyti savo idėją, kad ji būtų dar tobulesnė“, – dėkojo Arminas Vareika.

„Didžiausią ačiū sakau ir žiniasklaidai, kurie padėjo apie Pumpėnų malūną sužinoti visai Lietuvai“, – pridėjo jis.

Žmonės iškart patikėjo idėja

„Pastarosios dvi savaitės, kai paskelbėme viešai, jog Pumpėnų malūnui reikia pagalbos, buvo tiesiog pasakiškos, nes nereikėjo ilgai laukti ir žmonės iškart patikėjo mūsų idėja. Tame jie tikriausiai matė labai didelę prasmę, o mes, pirmiausia, pradėdami šią iniciatyvą ir norėjome sužinoti ar žmonėms iš tiesų malūnas bus reikalingas ir, ar mes turime dėti visas pastangas, jog jį atkurtume. O toks žmonių aktyvumas tik parodo, kad yra begalė interesantų, kurie norėtų aplankyti šį malūną ir svajoja, jog jis vėl gyvuotų“, – džiaugėsi iniciatyvos sumanytojas.

Pasak brolių, pusė metų sunkaus darbo atitinkamai gavo ir rezultatą. „Prie šios iniciatyvos prisidėjo įvairiausi žmonės. Buvo ir tokių, kurie turi tiesioginių sentimentų šiam malūnui, ir net tokių, kurie neturi nieko bendro su mūsų kraštu“, – aiškino Arminas.

Iš viso aukojo 162 idėjos palaikytojai

Prie malūno išsaugojimo prisidėjo 162 skirtingi žmonės ir įmonės. Atsirado ir tokių įmonių, kurios panoro tapti šios idėjos mecenatais. „Tikrai norime nuoširdžiai padėkoti siuntų pervežimo įmonei „Toras“, bendrovei „Folis“, mūsų kraštiečiui Feliksui Abrukauskui bei malūno statytojo giminaitei Reginai Gudliauskienei. Žinoma, ir visiems tiems, kurie prisidėjo pirkdami plytas bei taip parėmė šią idėją. Kai mūsų daug, net ir mažas indėlis – labai svarbus ir reikšmingas, o finale padeda pasiekti labai ryškų ir žymų rezultatą“, – sakė Arminas.

Surinktos 502 plytos

Nors pirminis tikslas buvo surinkti 300 plytų, vis dėlto žmonės suaukojo net 502. Pinigine išraiška tai yra 12 575 eurų.

Asm.archyvo nuotr./Prie Pumpėnų malūno išsaugojimo prisidėjo 162 skirtingi žmonės ir įmonės
Asm.archyvo nuotr./Prie Pumpėnų malūno išsaugojimo prisidėjo 162 skirtingi žmonės ir įmonės

„Žmonės gali klausti, ką mes darysime su tais pinigais, jei rinkome tik 7 500 eurų. Na, o atsakymas toks – bendrai tyrimai kainuos 18 000 eurų. Pirmiausia organizacija turės už juos sumokėti, o tik vėliau tikėtis, jog pinigai bus grąžinami iš valstybės lėšų. Tai reiškia, jog mūsų organizacijai neteks skolintis tokios didelės sumos. Tai tikrai palengvins naštą. O, kai pinigai bus grąžinti, vykdant tokio dydžio projektą, tikrai atsiras išlaidų, kurias galėsime padengti šiais pinigais. Be abejonės, teiksime ataskaitas visiems teikusiems paramą“, – sakė pumpėnietis.

Numatomų darbų sąrašas

„Pirmasis mūsų darbas buvo surinkti reikiamą paramą. Na, o kai tai jau įvyko, jau pradėti tvarkyti dokumentai, kad malūną oficialiai galėtume padovanoti ne pelno siekiančiai organizacijai „Būk geresnis“. Dėl koronaviruso šis procesas yra kiek sudėtingesnis ir trunka ilgiau, todėl tenka laukti“, – pasakojo Arminas.

jp.lt/Asmeninio archyvo nuotr./Pumpėnų malūnas
jp.lt/Asmeninio archyvo nuotr./Pumpėnų malūnas

Gruodžio mėnesį bus pasirašoma sutartis su organizacija, kuri įgyvendins ir atliks visus tyrimus. Jie bus atliekami iki pat kitų metų rugpjūčio. „Spalio mėnesį įteiksime paraišką Kultūros paveldo departamentui šimtaprocentiniam finansavimui, šio objekto atkūrimui. Tikimės sulaukti teigiamo atsakymo. Štai toks mūsų planas ateinantiems metams“, – atviravo jis.

Tikimasi ir tolimesnės paramos

„Žmonės ir toliau bus kviečiami remti šią iniciatyvą, nes, kaip minėjau, projektas – didelis. Kad jis pavyktų, reikės ne tik ilgo laiko, bet ir didelio finansavimo. Būsime visiems labai dėkingi, kurie net ir po šios, plytų rinkimo, iniciatyvos, prisidės prie Pumpėnų malūno projekto“, – sakė Arminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius