-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dar nebuvai Marijampolėje? 10 vietų, kurias rekomenduojame pamatyti šį pavasarį

Pavasarėjanti Marijampolė ruošiasi 2018 metams, kai bus Lietuvos kultūros sostinė. Tačiau ir dabar svečius mieste nustebina graži, pasikeitusi aplinka ir erdvės. Asociacijos „Marijampoliečiai“ vadovė Vaidas Kelerytė-Burokienė dalijasi patarimais apie 10 įdomių Suvalkijos sostinės vietų.
Marijampolė
Marijampolė / Marijampoliečiai.lt, Irmanto Šalaševičiaus nuotr./ 15min koliažas

Obelų žieduose paskendęs Pašešupio parkas

 Jolitos Jecevičiūtės nuotr./Pašešupio parkas
Jolitos Jecevičiūtės nuotr./Pašešupio parkas

Šešupės vingiai juosia vieną iš miesto parkų, kurio takai išpuošti nuostabiomis medžių alėjomis. Pašešupio parko sode auga dešimtys obelų. Pavasarį vienu metu sužydėjus vaismedžiams, parkas paskęsta rausvai baltų žiedų jūroje. Pagal Marijampolės miesto teritorijos bendrąjį planą, tai vienintelė mieste esanti valstybės saugoma gamtinė teritorija, turinti dendrologinę vertę. Iki 2018 metų planuojama sutvarkyti parko želdynus ir vandens telkinius bei priekrantes, įrengti natūralios gamtos stebėjimo vietas, vadinamas regyklas, pėsčiųjų taką, mažosios architektūros statinius bei informacinius-edukacinius stendus, pristatančius parke augančią augmeniją.

Dviračiu – šalia upės

Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Dviračių taku per Marijampolę
Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Dviračių taku per Marijampolę

Vienas mėgstamiausių dviračių maršrutų Marijampolėje – prie Šešupės išsidėstęs takas, prasidedantis nuo senosios miesto užtvankos ir besidriekiantis iki Pašešupio parko pabaigos. Sezono pradžioje puikiai tiks 3 kilometrų maršrutas, kuris žvaliai nuteiks ir leis kirsti net kelis parkus su skirtingomis pramogomis.

Unikalus maršrutas Lietuvoje – cukraus kelias

Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Istorinė Marijampolės cukraus fabriko nuotrauka
Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Istorinė Marijampolės cukraus fabriko nuotrauka

Norintys aplankyti unikalų objektą – pirmąjį Lietuvos cukraus fabriką, gali išbandyti turizmo maršrutus „Saldžiamiestis“ ir „Runkeluko kelionė“. Jų metu lankytojai kviečiami plačiau susipažinti su įkvepiančia seniausio Lietuvoje cukraus fabriko istorija, pamatyti paslaptingą cukraus gamybos kelią, aplankyti fabrike įrengtą muziejų, pajusti dar prieškario metu pastatyto fabriko dvasią ir įsiamžinti prie paminklo cukriniam runkeliui. Kiekvienam įdomu pamatyti, kaip ne itin išvaizdus augalas – cukrinis runkelis – virsta akinamai baltu, saldžiu kristalu.

Pasaulinė gatvės meno ekskursija

Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Gatvės menas Marijampolėje
Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Gatvės menas Marijampolėje

Marijampolėje jau keli metai vyksta tarptautinis meno simpoziumas „Malonny - Marijampolė, Niujorkas, Londonas“. Kiekvienais metais visame pasaulyje garsus dailininkas, iliustratorius, parodų kuratorius Ray Bartkus kartu su draugais kuria įdomius ir provokuojančius gatvės meno kūrinius. Po vienu iš pagrindinių miesto tiltų stovi įstrigęs didelis povandeninis laivas, garsus kūrinys „Tekantis gyvenimas“, bei kiti meno darbai. Puiki pusdienio idėja: apžiūrėti visus „Malonny“ kūrinius ir parsivežti įdomią nuotraukų galeriją.

Paglostyti P. Butlerienės kiemelio kates pakeliui į menų galeriją

Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Marijampolės krikštamote vadintos P.Butlerienės meilę katėms įamžino skulptūros
Asociacijos „Marijampoliečiai“ nuotr./Marijampolės krikštamote vadintos P.Butlerienės meilę katėms įamžino skulptūros

Grafienė Pranciška Butlerienė vadinama Marijampolės krikštamote. Sakoma, kad ji buvo protinga ir kūrybinga moteris, pakvietusi marijonų vienuolius ir įkūrusi Marijampolę. Be to, labai mylėjusi kates.

Jos meilė katėms įamžinta jaukiame ir nedideliame kiemelyje, kurį galima pasiekti iš centrinės miesto aikštės keliaujant link buvusios sinagogos. Buvusioje šventykloje įkurta Beatričės Kleizaitės-Vasaris menų galerija. Nuostabi aura tvyranti galerijoje priverčia kiekvieną sulėtinti žingsnį, įdėmiai apžiūrėti meno kūrinius ir pasigrožėti išskirtiniu vitražu.

Poezijos Parkas – vandens ir ramybės oazė miesto širdyje

Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Poezijos parkas
Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Poezijos parkas

Poezijos parką galima pasiekti iš centrinės miesto aikštės. Miesto svečiai čia gali rasti atokvėpį ant plastiškų formų suolų, pasigrožėti želdynais, kartu su atžalomis leisti laiką spalvingoje žaidimų aikštelėje, o gal net sudalyvauti amfiteatre vykstančiuose renginiuose. Marijampolės Poezijos parke čiurlena Javonio upelis, taip pat išsidėstę trys fontanai, kuriuose neretai linksmai žaidžia vaikai. Parke stovi skulptūrinė kompozicija, skirta įamžinti Vytauto Kernagio atliekamą dainą „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“. Bet kuris marijampolietis gali patvirtinti, kad tai puiki vieta pasigrožėti gamta, pailsėti ar tiesiog pabėgti nuo rutinos.

Ramybės parkas – kvapą gniaužiantys saulėlydžiai

Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Ramybės parkas
Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Ramybės parkas

Jei norite pabėgti su savo mintimis į gamtą, tam puikiai tiks Ramybės parkas. Ant kalno įkurtas parkas, nuo kurio atsiveria panorama į Šešupės vingį ir kvapą gniaužiančius saulėlydžius leis įkvėpti pavasario vakaro kvapo, o norintiems prisiminti istoriją pasidairyti į ten pastatytus koplytstulpius.

Marių parkas – iškyloms

Povilo Kučinsko nuotr./Marių parkas
Povilo Kučinsko nuotr./Marių parkas

Marių parkas – tai pusiasalis, iš visų pusių supamas vandens. Ši vietai puikiai tinka iškyloms, kur šeimos, draugai gali praleisti smagias popietes arba rinktis aktyvų laisvalaikį žaidžiant įvairius lauko sporto žaidimus.

Įsivaizduokite idilišką vaizdelį: pieva, patiesalas, užkandžiai, žaidimai, šypsenos – tokias akimirkas galima sukurti šiame parke. Vasarą čia veikia ir vandenlenčių pramogų parkas. Visai šalia įsikūręs vis daugiau pramogų siūlantis Marijampolės kempingas.

Naktinė Marijampolė

Artėjant sutemoms Marijampolė sutviska naujomis spalvomis. Poezijos parko fontanai įgauna naujų spalvų, užeiti kviečia jaukiai apšviesti kiemeliai ir senamiesčio gatvelės, o Marijampolės savivaldybės pastatas ir viešbutis „Mercure“ pagal metų laikus ar šventes šviečia suderintomis spalvomis. Naktį pasivaikščioti Marijampolėje jauku ir gera.

Buktos pažintinis takas – natūralios gamtos perlas

 Aurelijaus Šeštoko nuotr./Pažintinis Buktos takas
Aurelijaus Šeštoko nuotr./Pažintinis Buktos takas

Netoli Marijampolės atnaujintas Buktos pažintinis takas, kuriame įdomu praleisti dieną bet kuriuo metų laiku. Taką sudaro dvi trasos: 1,7 ir 1,3 kilometrų ilgio. Kelionė taku užtruks apie valandą. Maršrute įrengtos 7 stotelės, kuriose galima susipažinti su skroblynais, aliuviniais miškais, pelkėtais lapuočių miškais, tako aplinkoje augančiomis ir gyvenančiomis augalų ir gyvūnų rūšimis, saugomais augalais bei gyvūnais, senaisiais medžiais. Tai takas, kuris kvepia ramybe, o čiulbančių paukščių simfonija sukurs tikrą poilsį.

Vieno savaitgalio Marijampolėje tikrai neužteks

Pasak asociacijos „Marijampoliečiai“ pirmininkės V.Kelerytės-Burokienės, Marijampolė virto miestu, kuriam vieno savaitgalio tikrai neužteks. Šį pavasarį lankantiems Marijampolę dešimtą objektą ji siūlo pasirinkti patiems. Pasirinkimų sąrašas platus: narcizų pieva prie Rimanto Stankevičiaus mokyklos, istorinė Rygiškių Jono gimnazija, Vytauto parkas su įspūdingais gėlynais, Marijampolės kraštotyros muziejus, futbolo varžybos modernioje arenoje ar kiti objektai, kuriuos galima pasirinkti telefonui skirtoje programėlėje „Marijampolės miesto meniu“. Tai miestas, kurio šūkis „Susitikime čia“ tapo realybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius