Dabar populiaru
Publikuota: 2015 rugsėjo 30d. 10:54

Dėl geriausiojo titulo rungiasi 10 Lietuvos gastronominių projektų

Dėl geriausio Lietuvos gastronominio projekto titulo varžosi 10 kandidatų
VDT nuotr. / Dėl geriausio Lietuvos gastronominio projekto titulo varžosi 10 kandidatų

Kas – pagal senąsias tradicijas verdamas alus, šakočiai ar pamario žuvienė – yra geriausia, ką gali pasiūlyti Lietuvos virtuvė? Tai paaiškės lapkričio viduryje, kada bus paskelbtas geriausias Lietuvos gastronominis projektas, apie kurį sužinos ir kitos Europos šalys. Praėję atrankinį etapą šiuo metu dėl geriausiojo titulo rungiasi 10 gastronominių projektų iš skirtingų Lietuvos regionų.

„Gastronominis turizmas sparčiai populiarėja Lietuvoje. Paraiškas konkursui pateikė vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei derliaus šventes.

VTD nuotr./Alus ir gira – lietuviški gėrimai
VTD nuotr./Alus ir gira – lietuviški gėrimai

Lietuva išties gali didžiuotis savo kulinariniu paveldu, kuris maloniai stebina ir vietinius, ir užsienio turistus, o šis projektas – puiki proga plačiau pristatyti ilgametes savo krašto kulinarines tradicijas ir populiarinti naujus kulinarinius projektus“, – sako Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė.

Konkurse dalyvauti panoro skirtingas gastronomines tradicijas puoselėjantys projektai iš visų šalies regionų. Ekspertų komisija atrinko dešimt stipriausių gastronominių projektų – konkurso finalininkų.

Aldonos Aleksėjūnienės nuotr./Žuvienės virimo čempionatas
Aldonos Aleksėjūnienės nuotr./Žuvienės virimo čempionatas Šilutėje

Nuo žuvies – iki medaus

Konkurse aktyviausiai dalyvavo gastronominių projektų vykdytojai, siūlantys paragauti lietuviškos žuvies patiekalų. Į finalą pateko net trys tokio pobūdžio projektai iš pamario krašto ir Rytų Aukštaitijos.

Kuršių mariomis, Nemuno delta, Minija ir Karaliaus Vilhelmo kanalu organizuojamo kulinarinio kruizo „Žuvies kelias“ metu galima susipažinti su pamario krašto, Mažosios Lietuvos gastronominėmis tradicijomis, paragauti iš trijų rūšių žuvies verdamos žuvienės.

Pamaryje verdamos žuvienės kviečia paragauti ir konkurse dalyvaujantys šilutiškiai – čia sriubos virimas prilyginamas ritualui, atliekamam laikantis senų tradicijų, organizuojamos kelionės laivu po Nemuno deltą.

Tradicinės žuvienės galima paragauti ir Ignalinoje – ežeringiausio Lietuvos regiono gyventojai turi unikalias žuvienės virimo tradicijas, kurias pristato edukacinės programos metu.

Projekte dalyvauja ir gėrimų gamintojai. Anykštėnai kviečia užsukti paragauti vaisių vyno „Voruta“, gaminamo iš vietinių ūkininkų žaliavos, čia rengiamos ekskursijos po vyno gamyklą, degustacijos.

Edukacinėje kelionėje siauruoju geležinkeliu „Siauruko pakelės legenda – Balio Karazijos vyndarystės istorija“ pristatomas vaisvynių dirbtuvės įkūrėjas Balys Karazija, vyninės sukūrimo istorija, vaisių vyno gamybos ypatumai, vyno charakteristikos, degustuojamas vaisių vynas.

Pakruojo dvaro nuotr./Pakruojo dvare stengiamasi atkurti autentišką atmosferą
Pakruojo dvaro nuotr./Pakruojo dvare stengiamasi atkurti autentišką atmosferą.

O norintieji paragauti tradicinio lietuviško alaus kviečiami į Pakruojo dvarą, kur jau nuo XIX amžiaus puoselėjamos aludarystės tradicijos.

Autentiškame alaus bravore galima susipažinti su alaus gamybos procesu, paragauti tradicinių patiekalų su alumi, pvz., kanapėmis gardintų blynų iš salyklo ir skirtingų šio gėrimo rūšių – pradedant stipriu, sodriu „pirmoko“ alumi, baigiant švelniu, panašiu į girą trečio užpylimo alumi.

Konkurse dalyvaujantys šakiškiai svečius kviečia užsukti į zanavykų krašto „ragaučių“ (degustaciją). Jo metu svečius, pasodintus už tradiciniais indais ir zanavykų valgiais padengto stalo, šeimininkė supažindina su šio krašto tradicijomis.

Čia paragauti galima įvairiausių suvalkietiškų patiekalų: naminių rūkytų lašinių su svogūnais, silkės su natūraliai raugtais burokėliais ir sėmenų aliejumi bei karštomis bulvėmis, „vinigreto“, kepto sūrio, šaltienos, krosnyje keptos kopūsto galvos, naminės giros ar morkų saldainių.

Su dzūkišku kulinariniu paveldu – bandomis – galima susipažinti užsukus į Punią. Tradicinėje dzūkiškoje pirkioje, kur įrengta duonkepė krosnis, girnos, iš tarkuotų bulvių, ant ližės ir kopūsto lapo kepamos bandos, kurios vėliau valgomos su iš naminės varškės ir grietinės pagamintu „daryciniu“.

Saldumynų mėgėjai kviečiami užsukti į Druskininkus, kur galima paragauti šakočio ir apsilankyti šakočių muziejuje – čia eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis.

Važiuojantieji Panemunės keliu kviečiami užsukti į šalia Jurbarko įsikūrusį „Medaus slėnį“, kur galima paragauti įvairiausių rūšių medaus: kiaulpienių, aviečių, dobilų, viržių, grikių ar lipčiaus – kiekviena medaus rūšis pasižymi išskirtiniu skoniu ir gydomosiomis savybėmis, su kuriomis svečiai supažindinami edukacinės programos metu.

Prie medaus puikiai tinka ir agurkai, į kurių šventę svečius kasmet kviečia projekte dalyvaujantys Kėdainiai.

Fotolia nuotr./Agurkai
Fotolia nuotr./Agurkai

Agurkų auginimo tradicijos šiame mieste istoriją skaičiuoja nuo XIX amžiaus, o šventės metu lankytojai kviečiami paragauti įvairių patiekalų su agurkais, susipažinti su vietiniais augintojais, parodysiančiais, kaip šią daržovę tinkamai auginti, paruošti, konservuoti.

Geriausius paskelbs lapkritį

Projekto vertinimo komisija iš kandidatų išrinks vieną patį geriausią šalies gastronominį projektą, kuris bus paskelbti specialiame apdovanojimų renginyje, o vėliau pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.

Geriausio gastronomijos projekto rinkimus įgyvendina Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos vykdydamas 2015 m. EDEN projektą „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Interviu Kultūra

Iškili rumunų poetė A.Blandiana: „Buvo lengviau priešintis režimui nei rašyti tai, ko jis reikalauja“

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Gazas

Paskelbti duomenys: vidutinio greičio matuokliai užfiksavo beveik 90 tūkst. pažeidėjų

Kultūra

„Man Booker“ premija: knygos, šiais metais pretenduojančios į prestižinį apdovanojimą

Popiežiaus vizitas Aktualu

1000 popiežiaus vizito savanorių – jie kuria istoriją

Vardai

Chuliganizmą kelyje neigiantis P.Aršauskas: „Lamborghini“ jautri virpesiams, gal pareigūnams pasirodė?

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Vardai

Eminemo ir Machine Gun Kelly kovoje triumfuoja jaunasis reperis: kas juoksis paskutinis?

Verslas

KPD vertinimo tarybose specialistai nedeklaruoja interesų, veikla kelia nerimą ir STT

Gazas

Diena su nežymėtu policijos „Audi A6 quattro“: kodėl vairuotojai jai linki, kad „užkaltų“ variklis

Pasaulis kišenėje

Artūras Zuokas priminė reklamą apie G tašką – nori atleisti „Go Vilnius“ direktorę

Aktualu

Kauno policija rekordiniu greičiu nustatė ir sulaikė sprogimo grasintoją

15min recenzija Kultūra

„Laukiant kito atėjimo“: saugi paroda be lenkų ultrų ir „w“

Verslas

Savivaldybė prašys LEU rūmus perleisti jos žinion

24sek

„Žalgirio“ biudžetas – didesnis nei visų likusių 9 LKL komandų kartu sudėjus

Pasaulis kišenėje

„Ryanair“ keleivis nufilmavo, kaip oro uoste vagiama iš lagamino

Vardai

N.Martinavičienė – apie konfliktą su vyru, matant kolegoms: „Jis parvertė mane, atėmė telefoną“

Maistas

Pikantiško skonio rauginti pomidorai su garstyčiomis

Popiežiaus vizitas Gyvenimas

Popiežių Pranciškų pasitiksime subjurusiais orais: savaitgalį prasideda tikrasis ruduo

Aktualu

D.Trumpas: būtų apmaudu, jei B.Kavanaugh lytiniu smurtu kaltinanti moteris neatvyktų į Senatą

Naujienos

Gyvenimas

Jos mus saugo. Kalėjimo prižiūrėtoja E.Martinkėnaitė: „Filmuose prižiūrėtojai vaizduojami per daug atsipūtę“

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Aktualu

Seimo komitetas klausimą dėl atliekų deginimo jėgainių svarstė slaptai

Interviu Kultūra

Iškili rumunų poetė A.Blandiana: „Buvo lengviau priešintis režimui nei rašyti tai, ko jis reikalauja“

Gazas

Paskelbti duomenys: vidutinio greičio matuokliai užfiksavo beveik 90 tūkst. pažeidėjų

Kultūra

„Man Booker“ premija: knygos, šiais metais pretenduojančios į prestižinį apdovanojimą

Vardai

Petras Gražulis pirmąkart pamatė dukrą: Birutė Navickaitė atsiprašymo taip ir neišgirdo

Popiežiaus vizitas Aktualu

1000 popiežiaus vizito savanorių – jie kuria istoriją

Gyvenimas

Londono mados savaitės viešnių stilius: ryškios spalvos ir romantiškos suknelės

Vardai

Chuliganizmą kelyje neigiantis P.Aršauskas: „Lamborghini“ jautri virpesiams, gal pareigūnams pasirodė?

Mokslas.IT

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Vardai

Eminemo ir Machine Gun Kelly kovoje triumfuoja jaunasis reperis: kas juoksis paskutinis?

Gazas

Diena su nežymėtu policijos „Audi A6 quattro“: kodėl vairuotojai jai linki, kad „užkaltų“ variklis

Maistas

Aromatingas prancūziškas slyvų apkepas

Aktualu

Kauno policija rekordiniu greičiu nustatė ir sulaikė sprogimo grasintoją

24sek

„Žalgirio“ biudžetas – didesnis nei visų likusių 9 LKL komandų kartu sudėjus

Pasaulis kišenėje

„Ryanair“ keleivis nufilmavo, kaip oro uoste vagiama iš lagamino

Verslas

„Danske Bank“ pinigų plovimo skandalas: ką tai reiškia Lietuvoje esantiems klientams

Vardai

Jurga Baltrukonytė pristatė knygą „Viskas bus gerai“: „Ji niekada netaps bestseleriu“

Verslas

KPD vertinimo tarybose specialistai nedeklaruoja interesų, veikla kelia nerimą ir STT

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje