Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įteikti Lietuvos turizmo oskarai: kuo galime didžiuotis labiausiai?

Penktadienį prasidėjusi tarptautinė turizmo mugė „Adventur“ tradiciškai atidaryta sėkmingiausiųjų apdovanojimais, kurie vadinami Lietuvos turizmo oskarais. Šiemet tarp nugalėtojų – gamtos fotografas Marius Čepulis, renginiais stebinantis Pakruojo dvaras ir „Auksinį lūtą“ iš Venecijos parvežusios Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė.
Įteikti Lietuvos turizmo oskarai
Įteikti Lietuvos turizmo oskarai

Septyniose nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ nominacijose varžėsi 21-as Lietuvos turizmo asociacijų ir ekspertų atrinktas kandidatas, savo darbais ir idėjomis labiausiais prisidėjęs prie Lietuvos turizmo plėtros.

Šių metų – jau šešioliktų – apdovanojimai išsiskyrė ir viena naujove – įteikta ir vietinių turistų simpatijos vėtrungė, kuri skirta daugiausiai balsų surinkusiam turizmo objektai. Už nugalėtojus buvo balsuojama internetu, iš viso savo balsą atidavė 15 tūkst. žmonių.

Plačiau, ką šiemet galima atrasi „Adventur“, skaitykite čia.

Šių metų nugalėtojai:

1. Sėkmingiausias 2019 metų turizmo ambasadorius, garsinant Lietuvą už jos ribų

Menininkės Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Lina Lapelytė

Andrej Vasilenko nuotr./Lina Lapelytė, Rugilė Barzdziukaitė, Vaiva Grainytė
Andrej Vasilenko nuotr./Lina Lapelytė, Rugilė Barzdziukaitė, Vaiva Grainytė

Vieno prestižiškiausių šiuolaikinio meno renginių – Venecijos meno bienalės – pagrindinį apdovanojimą „Auksinis liūtas“ Lietuvos menininkių opera-performansas apie klimato kaitą „Saulė ir jūra (Marina)“ pelnė ir už „netikėtą požiūrį į šalies pristatymą“: „Nuostabu, kad mažos šalies perduodama žinia yra suprantama ir aktuali tokiai plačiai auditorijai“.

Martyno Norvaišos nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019.
Martyno Norvaišos nuotr./Opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos meno bienalėje, 2019.

Lietuvos modernios kultūros pozicijas pasaulio žemėlapyje pripažino ir „The New York Times“, o „The Guardian“ „Saulei ir jūrai“ skyrė 2 vietą Metų meno kūrinių dvidešimtuke.

2. Sėkmingiausias 2019 metų turizmo ambasadorius Lietuvoje

Gamtos fotografas Marius Čepulis

Organizatorių nuotr./Marius Čepulis
Organizatorių nuotr./Marius Čepulis

Sapnuojantys šikšnosparniai, pusryčiaujantys ereliai ir lietuviškos gamtos fiksavimas tiek dieną, tiek naktį. Toks turinys „Facebook“ paskyroje „Čepulio fotoklajonės“ pritraukė jau daugiau nei 70 tūkst. sekėjų. O į susitikimus su fotografu, rašytoju, gamtininku Mariumi Čepuliu dažnai netelpa visi norintys išgirsti lietuviško vaizdo ir teksto apie gamtą guru patarimų, kaip stebėti aplinką, fotografuoti augalus ir gyvūnus.

3. Sėkmingiausias 2019 metų media projektas, skatinantis turizmą po Lietuvą

LRT televizijos laidos „Labas rytas, Lietuva“ vasaros kelionės po Lietuvos dvarus

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Krupavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Krupavičius

Iš lovos – tiesiai į dvarą. Vasaros rytus laidos „Labas rytas, Lietuva“ žiūrovai galėjo pradėti nuo kelionės po garsiausius Lietuvos dvarus. Nuostabūs parkai, botanikos sodai, ekologiški ūkiai, bitynai, privačios rezidencijos – naująją atgimstančių Lietuvos dvarų realybę žiūrovams pristatė ir keliauti po šalį ragino vedėjas Ignas Krupavičius.

4. Sėkmingiausia 2019 metų turizmo iniciatyva/projektas, garsinant Lietuvą už jos ribų

MO muziejus

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modernaus meno centras MO
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Modernaus meno centras MO

Modernaus ir šiuolaikinio meno sala Vilniaus senamiestyje tapo traukos objektu ne tik lietuviams, bet ir užsieniečiams. Architekto Danielio Libeskindo suprojektuotą MO muziejų Europos muziejų forumas (EMF) 2019 m. nominavo prestižiniam Europos metų muziejaus apdovanojimui, o Italijos naujienų agentūra MO muziejų įtraukė tarp 10 šiuolaikinio meno muziejų pasaulyje, kuriuos verta aplankyti.

5. Sėkmingiausia 2019 metų turizmo iniciatyva/projektas Lietuvoje

Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva „Neakivaizdinis Vilnius“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Vilnius – tai ne tik Gedimino pilis ir senamiestis, jis yra kur kas „didesnis“. Nauja vietinio turizmo platforma „Neakivaizdinis Vilnius“ pakvietė žmones iš visos Lietuvos prisijungti prie Vilniaus miesto studijų. Pažiūrėti į sostinę „pro rakto skylutę“ 2019 m. panoro beveik 3 tūkst. žmonių, buvo suorganizuota daugiau nei 100 ekskursijų, sukurti 29 maršrutai, išleisti keturi žurnalo „Neakivaizdinis Vilnius“ numeriai.

6. Sėkmingiausias 2019 metų turizmo paslaugų teikėjas

UAB „Kelionių laikas“

2019 m. “Kelionių laikas” su įvairiausiais Lietuvos kampeliais supažindino daugiau nei 10 tūkst. vietinių turistų. Šis kelionių organizatorius populiarina Lietuvos regionus ir kelionių maršrutus pritaikė tiek moksleiviams, tiek jaunoms šeimoms su mažais vaikais, tiek senjorams bei pavieniams keliautojams. Be to, „Kelionių laikas“ palaiko „keliauk ir ragauk“ filosofiją – kiekvieno turo metu suteikia keleiviams galimybę padegustuoti tradicinių to krašto valgių.

7. Sėkmingiausia 2019 metų turizmo traukos vietovė (miestas, savivaldybė)

Birštonas

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos archyvas /Birštonas
Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos archyvas /Birštonas

Vienas seniausių ir gražiausių Lietuvos balneologinių kurortų, garsėjantis karališkomis šaknimis, nuosekliai kūrė savo sėkmės istoriją: tęsė sveikatos kurorto tradicijas, investavo į inovacijas, tačiau kartu siekė išsaugoti unikalumą, skyrė didelį dėmesį tvariam vystymuisi, kokybiškiems kultūros ir sporto renginiams. „Karščiausia“ naujiena tapo 2019 m. liepos mėn. atidarytas aukščiausias Lietuvoje Birštono apžvalgos bokštas, ženkliai padidinęs vienadienių turistų srautą ir prisidėjęs prie vietinio turizmo skatinimo.

8. Vietinių turistų simpatijos vėtrungė „Metų turizmo objektas 2019“

E.Lasio nuotr./Pakruojo dvaras
E.Lasio nuotr./Pakruojo dvaras

Šis apdovanojimas skirtas tam, kas labiausiai nustebino 2019 m. keliaujant po Lietuvą. Metų Lietuvos turizmo žvaigždė, kurią norisi rekomenduoti visiems draugams bei pažįstamiems ir aplankyti dar ne kartą. Juo tapo Pakruojo dvaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius