Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkrantė kitą sezoną pasitiks pagražėjusi: numatyta ir unikalių projektų

„Iki jūros reikia paeiti apie pusantro kilometro, o Juodkrantės miške jūros link – beveik jokios infrastruktūros“, – tokią pastabą po viešnagės Kuršių nerijoje išsakė 15min skaitytojas, nusistebėjęs, jog keliuose Juodkrantės miško takuose nėra nė vieno arba vos vienas kitas suoliukas ir tie patys papuvę. Neringos savivaldybė Juodkrantės nėra pamiršusi ir tikino numačiusi daugybę darbų šiame jaukiame miestelyje.
Juodkrantė
Juodkrantė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viešint bet kuriame Kuršių nerijos miestelyje jūros link tenka paėjėti nemažą atstumą. Takai driekiasi per mišką. Ne išimtis ir Juodkrantė. Čia viešėjęs 15min skaitytojas pasakojo, jog tik take nuo „Ąžuolyno“ viešbučio bei ties Raganų kalnu poilsiautojai gali prisėsti ant suolelių, tačiau ir šie jau atrodo vargingai. Be to, šiais takais eina vienas kitas. Prie kitų takų, kuriais juda pagrindinis žmonių srautas, nėra nė vieno suolelio.

15min nuotr./Juodkrantės takai link jūros
15min nuotr./Juodkrantės takai link jūros

„Iki pat jūros tik šiukšlių dėžės sustatytos kas keli šimtai metrų. Gal ruošiamasi kada nors ir Juodkrantės infrastruktūrą atnaujinti?“, – retoriškai klausė skaitytojas.

Neringos savivaldybė yra parengusi ne vieną infrastruktūros atnaujinimo Juodkrantėje planą. Anot savivaldybės atstovės Sandros Vaišvilaitės, praėjusiais metais buvo atnaujinta dauguma suolelių, esančių Juodkrantės pamario krantinėje.

„Tikrai stengiamės reaguoti į gyventojų ir kurorto svečių pastebėjimus. Jei matomas suolelių trūkumas, kviečiame savo pasiūlymus teikti savivaldybei ir jų pagrįstumas tikrai bus įvertintas, – sakė S.Vaišvilaitė. – Jau kreipėmės į tarybą dėl lėšų skyrimo viso kurorto šiukšliadėžių atnaujinimui. Visgi, kalbant apie šiukšliadėžes, nesame linkę gausinti jų skaičiaus – Neringai turėtų būti artimas „zero waste“ („nulis atliekų“) judėjimas, bet suprantame, kad šiuo klausimu mūsų laukia dar ilgas kelias ir darbas, tad šiuo metu bent jau siekiame palaikyti nuostatą „ką atsinešei – išsinešk“ ir šiukšlių dėžes galima rasti ties pagrindiniais pėsčiųjų takais, pagrindiniais įėjimais į paplūdimius ir panašiai“.

Anot S.Vaišvilaitės, savivaldybė itin geranoriškai atsižvelgia į gyventojų bei poilsiautojų pastabas. Kartais būna sunku nuspręsti, kur juntama infrastruktūros trūkumas, juolab, jei tai natūraliai išmintas miško takas.

Tikrai stengiamės reaguoti į gyventojų ir kurorto svečių pastebėjimus. Jei matomas suolelių trūkumas, kviečiame savo pasiūlymus teikti savivaldybei ir jų pagrįstumas tikrai bus įvertintas, – sakė S.Vaišvilaitė.

Įrengs modernią stotelę

Neringos savivaldybė yra numačiusi atnaujinti Juodkrantės autobusų stotelę. Šiuo metu rengiama dokumentacija. Pagrindinę stotelę „Juodkrantės gyvenvietė“, kuri yra priešais Liudviko Rėzos kultūros centrą, planuojama iškelti į naują vietą, planuojamame pastate įrengiant patalpas informaciniam centrui, paštui, gyvenvietei labai reikalingam bankomatui, viešajam tualetui, daiktų saugojimui. Šiuo metu vyksta šios stotelės detaliojo plano derinimo procedūros.

Stotelė numatoma itin unikalaus dizaino – su galimybe užlipti ant pastato stogo, nuo kurio atsivertų Kuršių marių panorama.

Neringos savivaldybės nuotr./Juodkrantėje planuojama pastatyti unikalią stotelę su vaizdu į Kuršių marias.
Neringos savivaldybės nuotr./Juodkrantėje planuojama pastatyti unikalią stotelę su vaizdu į Kuršių marias.

„Buvo pateikti stotelių pavyzdžiai, kokie Neringoje galėtų būti, ir šitas pasirinktas tik Juodkrantei. Atrodo, tai tik stotelė, tačiau procesas trunka mažiausiai pora metų. Paaiškėjo, jog reikia atlikti istorinius tyrimus, procesas Kuršių nerijoje visuomet tęsiasi ilgai“, – sakė S.Vaišvilaitė.

Atnaujinami tualetai

Visoje Neringoje atnaujinami tualetai, ne išimtis ir Juodkrantė – šią vasarą atnaujintas tualetas ties gyvenvietės centriniu paplūdimiu bei prie Raganų kalno. Šiuo metu rengiamas techninis projektas, siekiant suremontuoti apleistą viešojo tualeto pastatą Juodkrantėje, esantį Kalno gatvėje. Šio pastato remonto darbus ketinama pradėti kitų metų pavasarį.

„Visoje Neringoje taip pat atnaujinamos vaikų žaidimo aikštelės – Juodkrantėje jų atnaujinimas bus tęsiamas rudenį – nuo rugsėjo mėnesio“, – pasakojo S.Vaišvilaitė.

15min nuotr./Juodkrantės takai link jūros
15min nuotr./Juodkrantės takai link jūros

Rengiama dokumentacija, siekiant atlikti Juodkrantės centrinės gelbėjimo stoties remontą, kuri šiandien yra išties prastos būklės.

Tvarkomi takai

Reikšmingu praėjusių metų pasiekimu savivaldybė laiko įgyvendintus Juodkrantės Žaliojo kelio tvarkybos darbus. Rekonstruotame ruože įrengta asfalto danga bei išskirta juosta dviračių eismui. Šis takas driekiasi palei jūrą ir ratu suka gyvenvietės link.

Savivaldybė pradėjo žingsnius, siekdama iki kitų metų vasaros atkurti istorinį pėsčiųjų taką prie jūros, kuris gyvenvietę sujungia su centrine gelbėjimo stotimi.

„Norima atnaujinti šio tako dangą, bet kadangi jis eina per valstybinės reikšmės mišką, norai turės būti derinami su Valstybinių miškų urėdija, į kurios reikalavimus privalėsime atsižvelgti.

Atnaujinsime esamą sveikatingumo taką (Miško gatvės tęsinys į pajūrį), jį pritaikydami pėstiesiems ir dviratininkams. Planuojama ne tik keisti dangą, bet ir įrengti apšvietimą. Lygiagrečiai bus sprendžiami klausimai ir dėl mažosios architektūros atnaujinimo“, – sakė atstovė.

Daugiau sporto aikštynų

Juodkrantėje ilgai netrukus atsiras lauko šaškių-šachmatų lenta, petankė. Numatoma įrengti daugiau sporto aikštynų, kurių atsiradimas planuojamas jūros kaimynystėje.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu praėjusiais metais Neringos savivaldybei patikėjimo teise perduotas nekilnojamasis turtas valstybinei funkcijai (valstybės perduotai savivaldybėms) įgyvendinti. Savivaldybei perduotas valstybės nuosavybės teise priklausantis ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės patikėjimo teise valdomas nekilnojamasis turtas, esantis Žaliajame kelyje. Šiuo metu rengiamas techninis projektas, kurį užbaigus dalyje šios teritorijos planuojamos lauko krepšinio, teniso aikštelės, lauko treniruoklių kompleksas ir pan.

Anot S.Vaišvilaitės, tolygiai pagal galimybes stengiamasi vystyti visų gyvenviečių infrastruktūrą. Tiesa, Kuršių nerijos teritorijos planavimo procedūrų sudėtingumas dažnai vilkina savivaldybės planus ar juos stabdo, tad kitose savivaldybėse greitai įgyvendinami darbai čia trunka itin ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius