Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkrantėje atnaujintos Raganų kalno skulptūros

Savaitę Juodkrantėje vykusio simpoziumo metu atnaujinta daugiau nei dvidešimt Raganų kalno skulptūrų, o sklandžiau klajoti po ekspoziciją padės naujos kryprodės.
Raganų kalne atnaujintos skulptūros
Raganų kalne atnaujintos skulptūros / Neringos sav. nuotr.

Anot Neringos muziejai atstovų, praėjusią savaitę pasibaigusio simpoziumo metu sutvarkytos labiausiai aplinkos poveikio ir, deja, žmogiškojo faktoriaus paveiktos skulptūros.

Dėl atšiauraus jūrinio klimato skulptūros nuolat dūla, o dėl saulės šviesos trūkumo samanomis nuolat apaugantys mediniai tautodailės kūriniai ima greitai pūti. Tenka apgailestauti, kad prie skulptūrų nykimo prisideda ir čia besiblaškantys vandalai, laužantys, padegantys ar kitaip niokojantys senuosius miško gyventojus.

Nuo simpoziumo metu tvarkytų skulptūrų nuvalytos samanos, atlikti darbai šalinant puvinį. Šios muziejinės vertybės impregnuotos, o jų sudūlėjusios ar nulaužtos detalės pakeistos kitomis. Tam, kad Raganų kalno ekspozicijos lankytojai daugiau nebeklaidžiotų – skulptoriai Jonas Vaicekauskas ir Zenonas Tomkus sukūrė bei pastatė penkias rodykles – „varnas“.

„Drąsiai galima teigti, jog Raganų kalno simpoziumas – tai kasmetinė medinių skulptūrų reabilitacija, kurios metu čia dirbantys skulptoriai gydo savo ar savo kolegų sukurtus darbus, pratęsia jų gyvavimo laikotarpį dar keleriems metams“, – teigia Neringos muziejai atstovai.

Raganų kalno medinių skulptūrų ekspozicija Juodkrantėje – vienas labiausiai lankomų turistinių objektų Neringoje. Pirmieji kūriniai Raganų kalne įkurdinti 1979-aisiais ant vienos gražiausių parabolinių kopų Juodkrantėje. Jau kelis dešimtmečius “gyvenantys” pasakų ir legendų personažai, raganos ir velniai kasmet sudomina kelias dešimtis tūkstančių lankytojų. Įstaigai Neringos muziejai patikėta 79 unikalių medinių skulptūrų globa – nėra lengvas uždavinys. Neringos savivaldybės ir muziejaus lėšomis kasmet tvarkomi, restauruojami ir impregnuojami eksponatai yra gana įnoringi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius