Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkrantėje – smėlio šedevrai: ir gintarinė pilis, ir katinai

Gintarinė pilis, katinai ir Juodkrantės amuletų lobio atspindžiai – šios ir kitos skulptūros jau kyla Juodkrantėje. Čia jau kelintus metus iš eilės menininkai iš smėlio kuria šedevrus.
Smėlio skulptūros Juodkrantėje
Smėlio skulptūros Juodkrantėje / S.Berletaitės nuotr.

Juodkrantėje darbuojasi šeši menininkai, kurių skulptūros bus baigtos jau šį savaitgalį. Sekmadienį bus galima išgirsti pristatymus ir istorijas, kas gi atspindėta kūriniuose. Greta menininkų poroje dirba ir kūrybos atstovai – kompozitoriai, rašytojai, kurie dermėje pagal tą pačią tematiką taip pat kuria garsines ar rašytines eiles.

Pasak Juodkrantės bendruomenės pirmininkės Sandros Berletaitės, šiemet menininkai kuria pagal tą pačią tematiką, kaip ir pernai, tema – „Kuršininkų žemė“.

Menininkams besidarbuojant jau matyti darbų siluetai. Vienas menininkų A.Sirtautas iš smėlio suformavo kelis katinus. Ši skulptūra itin žavi praeivius, o ypač vaikus.

„Šis menininkas katiną darė ir pernai. Ir šiemet katinai. Vaikams labai patinka. Jis ir pernai darė, norėjo, kad jo skulptūra patiktų vaikams. O pagal temą – juk kur daug žuvies, ten ir katinai“, – sakė pašnekovė.

Tarp smėlio kūrinių – ir gintarinė pilis, ir Juodkrantės lobį atspindintys amuletai, kuriuose atsispindėjo siluetai.

Vieni menininkai, kaip A.Sirtautas, kuria jau ketvirtą kartą, tačiau tarp dalyvių esama ir pirmą ar antrą kartą su smėliu draugaujančių meno atstovų. Šiemet prie lietuvių pavyko prisijungti ir latviui bei olandui.

Anot S.Berletaitės, menininkų gretas papildys ir septintas kūrėjas. Tiesa, tai bus žmogus, niekad neturėjęs smėlio kūrybos patirties.

„Duosime galimybę pabandyti. Ieškom tokio „žalio“ žmogaus“. Menininkams dirbant lieka smėlio, tad iš jo bus galimybė kurti“, – sakė moteris.

Menininkai kasmet kuria iš to paties smėlio. Apie 40 tonų buvo atvežta prieš kelerius metus ir tvariai naudojama – iširus skulptūroms, smėlis vėl pritaikomas. Pasak Juodkrantės bendruomenės pirmininkės, šiemet norėta užsisakyti papildomo smėlio, tačiau paaiškėjo, jog tinkamo Klaipėdos karjere nesama, šis su žvyro priemaišomis. Tad vienas iš menininkų šiomis dienomis darbuojasi pasinaudodamas kolegų smėliu, kuris lieka pradėjus formuoti figūras.

„Paruošiame smėlio „tortus“, klojinius, ir bedrožiant skulptūras smėlio lieka“, – subtilybes aiškino S.Berletaitė.

Smėlio skulptūros Kuršių nerijos svečius džiugins iki pat šalnų. Galutinis rezultatas būna apipurškiamas vandens lipalo mišiniu, šis ima irti pagavęs šaltuką, talžomas vėjo ir lietaus.

Praeivių nuostabą skulptūros kelia jau dabar, darbų įkarštyje. S.Berletaitė sako, jog nereikia nė kelio ribotuvų, automobiliai pro marias Juodkrantėje juda itin lėtai ir stebi kuriamus smėlio šedevrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius