Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūros šventė Jūrų muziejuje: jūrininkų pagerbimas ir atvira ekspozicija

Lietuvos jūrų muziejus pradeda Jūros šventę anksčiau, nei visas Klaipėdos miestas. Jau rytoj, ketvirtadienį, 15.00 val., jūrinė bendruomenė susirinks prie „Albatroso“ paminklo Smiltynėje į tradicinę Jūrininkų pagerbimo ceremoniją „Jūrą Lietuvai atvėrusiems“.
Jūrininkų pagerbimo ceremonija prie „Albatroso“ paminklo
Jūrininkų pagerbimo ceremonija prie „Albatroso“ paminklo / Jūrų muziejaus nuotr.

Ji rengiama kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Jos metu bus ne tik pagerbti jūrininkai, jūrą Lietuvai atvėrę, išplaukę ir negrįžę. Metams bėgant ir renginiui augant, jis įgijo platesnę prasmę: ceremonijos metu bus įteikti Ministrės pirmininkės, Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos Valstybinio jūrų uosto direkcijos apdovanojimai ir padėkos.

Penktadienis, liepos 29-oji, muziejui – ypatinga diena: Karališkoje Dangės krantinėje 15 val. rengiama karo laivo-muziejaus M52 „Sūduvis“ atidarymo ceremonija.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinis laivas „Sūduvis“ virto muziejumi.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinis laivas „Sūduvis“ virto muziejumi.

Jau nuo šeštadienį priimsiantis pirmuosius lankytojus „Sūduvis“ užpildys muziejaus pristatomos Lietuvos jūrinės istorijos spragą – visuomenė susipažins ir su kariniu laivynu. Šis laivas nuo šiol tarnaus patriotiniam ugdymui, šiuolaikinės Lietuvos istorijos pažinimui, taip pat leis praplėsti žinias ir jūrinės inžinerijos, technologijų srityse.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinis laivas „Sūduvis“ paverstas muziejumi
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinis laivas „Sūduvis“ paverstas muziejumi

Penktadienio vakare, 19 val., kylant Pilies tiltui, į Klaipėdą įplauks jau vienuoliktasis tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“. Jį šventės lankytojai galės stebėti tris dienas: šeštadienį – net du paradai: 19 val. ir naktinis, 23 val. Krante liepos 30 d., 17 val., šeštadienį, bus galima susipažinti su laivais ir jų įgulomis, taip pat dalyvauti individualiose ekskursijose su kurėno kapitonu ar kurėno šiporiumi.

Tradicinių ir istorinių laivų flotilė kasmet pateikia naujienų – šiemet medinių laivų gretas papildė pirmoji atkurta klinkerinė Kuršių marių tradicinė valtis.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Lankytojai gali iš arti apžiūrėti istorinį karinį laivą.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Lankytojai gali iš arti apžiūrėti istorinį karinį laivą.

Jūros šventę Lietuvos jūrų muziejus praturtina ir pardomis. Nuo penktadienio Meridiano skvere bus eksponuojama kilnojamoji paroda „Lietuvos jūrinio paveldo ženklai. 1923–1939 m. jūros žvejų palikimas“, su paroda „Bėgliai. jūrų keliais į Ameriką“ susitiksite keldamiesi AB „Smiltynės perkėla“ keltu „Nida“, na o paroda „Klaipėdai – 770. Darbų ir žiemos uostai 1910–1939 m.“ – atvira lankymui kiaurą parą, nes eksponuojama prie Klaipėdos Karalienės Luizės jaunimo centro.

Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejaus Delfinariumas
Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejaus Delfinariumas

Visos Jūros šventės metu nuo antradienio iki sekmadienio lankytojų laukia ir muziejaus ekspozicijos bei naujas delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymas „Žaliasis spindulys“.

Liepos 31 dieną, sekmadienį, muziejaus ir akvariumo lankymas – nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius