Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip buvęs vienas prabangiausių dvarų šalyje „paskendo“ Sosnovskio barščių girioje

Mane visuomet stulbino šiaurės rytų Lietuvoje tūnantys pompastiško dydžio, nepaprastų architektūrinių spendimų dvarų griuvėsiai. Panemunio miestelis (Rokiškio r.) taip pat turi tokį graudulį.
Panemunio dvaro rūmai (Rokiškio r.)
Panemunio dvaro rūmai (Rokiškio r.) / Ados Alejūnaitės / Vieškeliu dundant nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Apie pačioje miestelio šerdyje slypinčius dvaro pastatus išduoda kelio pakraštyje rymantis įspūdingas bokštas. Už jo – 1803 m. įkurtas peizažinis parkas, tiesa, smarkiai pakeitęs savo pirmykštį žavesį.

Pramaurojus pro duobėtus ir drėgnus parko keliukus, Sosnovskio barščių tankmėje, išnyra dar vieno garsiausių XIX a. dailininko Napoleono Ordos akvarelėje regėtas vaizdas – didingieji Panemunio dvaro rūmai.

Kadaise šiame pastate svečius kerėjo Liudviko XV stiliaus salonai, neogotiški kabinetai, biblioteka. Čia buvo gausu puošnių raižyto krištolo, sidabro ir bronzos dirbinių, porceliano indų, žvėrių iškamšų, kitų vertybių.

Nemunėlio upės krante įsikūrusią dvaro sodybą sudarė XIX a. suformuotos reprezentacinė, gyvenamoji, ūkinė ir (vėliau) gamybinė zonos. Dauguma pastatų sumūryti iš lauko akmenų, kalkių bei akmens skaldos.

Dvaro kompleksą sudarė ne tik ištaigingi rūmai, bet ir svirnas, kumetynas, kalvė, ledainė, arklidės, rūsys, bravoras, tvartas, kt. Pastatuose persipina romantizmo, neogotikos elementai. Įdomu tai, kad būtent Panemunio dvare yra išlikusi vienintelė Lietuvoje po 1850 m. statyta romantizmo stiliaus oranžerija.

Norisi paminėti tai, kad Panemunio dvaras žinomas jau XVI a., o gal ir dar anksčiau. Tačiau tuo metu jis buvo išsidėstęs kitoje Nemunėlio pusėje. Kai iš kunigaikščio Jurgio Masalskio našlės dvaro sodybą įsigijo Oziemblovskiai, jie visą rezidenciją perkėlė į kitą upės pusę. Ši giminė ir pastatė dabartinius rūmus. Tiesa, rūmai buvo ne kartą rekonstruoti. Šiandien matomiems „rūbą“ 1850 m. suteikė Juozapas Komaras.

Ados Alejūnaitės / Vieškeliu dundant nuotr./Panemunio dvaro rūmai (Rokiškio r.)
Ados Alejūnaitės / Vieškeliu dundant nuotr./Panemunio dvaro rūmai (Rokiškio r.)

Galima sakyti, kad Komarai dvarą valdė iki 1924 m. Sovietiniais laikais (iki 1993 m.) čia veikė mokykla.

Deja, 2016 m. rūmuose kilo gaisras, kuris dar labiau apardė jau ir taip suvargusį pastatą. Likusios be stogo rūmų centrinės dalies sienos pradėjo irti.

Akivaizdu, kad Panemunio dvarą vis labiau užkariauja gamta, o jai padeda žmonių letargas...

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius