Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantino kelionės: 10 (+1) išskirtinių tiltų Lietuvoje

Deja, bet kai kuriuose pažintiniuose takuose, prie apžvalgos bokštų ar kitų populiaresnių vietų, net ir karantino metu gali pasijusti tarsi atvykęs į prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelę. Visiems būtų geriau geriausia likti namuose, bet jei jau neištvėrėt ir norit pakeliauti, tada bent jau siūlome būti išradingiems renkantis kelionės tikslą. O galbūt net susiplanuoti dabar, o įgyvendinti – tik po karantino.
Prezidento K.Griniaus tiltas
Prezidento K.Griniaus tiltas / Siluteinfo.lt nuotr.

Su www.pamatykLietuvoje.lt žemėlapiu, kuriame daugiau kaip 4 tūkst. lankytinų vietų, tai padaryti tikrai lengva. Šįkart pasiūlymas – išskirtiniai Lietuvos tiltai! Jų portalas atrinko net 10 (+1).

Primename, kad karantino metu reikia vengti žmonių susibūrimų, viešoje vietoje dėvėti kaukes ir nesibūriuoti po daugiau nei du asmenis.

Daugiau idėjų kelionėms Lietuvoje rasite čia.

1. Baltosios rožės pėsčiųjų ir dviračių tiltas

Mato Miežonio/15min nuotr./Alytaus Baltosios rožės tiltas
Mato Miežonio/15min nuotr./Alytaus Baltosios rožės tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Aukščiausias Lietuvoje pėsčiųjų ir dviračių tiltas pastatytas 2015 m. ant išlikusių buvusio geležinkelio tilto taurų, įrašytas į Lietuvos rekordų knygą. Jo aukštis – 38,1 m, ilgis – 260 m.

2. Lankupių kabantis tiltas per Miniją

Klaipėdos rajono sav. nuotr./Lankupių tiltas
Klaipėdos rajono sav. nuotr./Lankupių tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Lankupių tiltas per Minijos upę yra ilgiausias kabamasis tiltas mūsų šalyje. Tiltas yra 130 m ilgio, 1,4 m pločio, metalinis lentomis dengtas tiltas per Miniją, jungiantis Klaipėdos ir Šilutės rajonus Lankupių kaime. Yra duomenų, kad šis tiltas pastatytas XX a. pradžioje. Lietuvoje yra ir kitas, gerokai ilgesnis kabamasis tiltas, kuriuo žmonės vaikščiojo, tačiau jis niekada nebuvo priimtas eksploatuoti – tai 192 m ilgio metalinis tiltas per Nerį Vilniuje. Šis tiltas jau ir nebebus naudojamas, nes užkonservuotas 2002 m. Tad ilgiausio kabamojo tilto rekordas priklauso Lankupiams.

3. Lyduvėnų geležinkelio tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Lyduvėnų tiltas, pastatytas 1952 m. – aukščiausias ir ilgiausias tiltas visoje Lietuvoje. Tiltas – pagrindinis miestelio akcentas. 1916 m. vokiečiai pastatė vieną iš didžiausių tuo metu pasaulyje medinių tiltų. Dėl aukštumo ir didumo jis nebuvo tvirtas, nelabai tiko geležinkelio reikmėms, tad 1918 m. pastatytas monolitinis geležinis tiltas, pavadintas feldmaršalo Paulo von Hindenburg'o vardu. Tilto aukštis – 42 metrai, ilgis siekė apie 570 metrus. Prie tilto planuojama įrengti apžvalgos aikštelę.

4. Karalienės Luizės tiltas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karalienės Luizos tiltas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karalienės Luizos tiltas

Tikslios koordinatės – čia

1807 m. liepos 7-ąją ant specialiai Nemuno viduryje, ties Tilže ir Panemune, pastatyto plausto, Prancūzijos imperatorius Napoleonas ir Rusijos caras Aleksandras I–asis pasirašė Tilžės taikos sutartį. Nors Tilžės sutartis buvo itin nepalanki Prūsijai, Prūsijos karalienė Luizė apsilankymas Pagėgių krašte paliko ryškų pėdsaką žmonių atmintyje. Pasakojama, kad misijai pas Napoleoną nepasisekus ir patvirtinus Prūsijai nepalankią sutartį, Luizė ilgai ir gaudžiai verkusi sode po liepomis (Piktupėnuose).

1907 m. pastatytas tiltas per Nemuną, pavadintas karalienės Luizės vardu. Šiuo metu tiltas jungia Lietuvą su Rusijos Federacijos Kaliningrado (Karaliaučiaus) sritimi.

Tiesa, reikia paminėti, kad ši puošni tilto dalis yra Rusijos pusėje, tad jos aiškiai ir iš arti būnant Lietuvos pusėje pamatyti nepavyks.

5. Buvęs Peterso tiltas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas Rusnėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Restoranas Rusnėje

Tikslios koordinatės – čia

Jau 1892 m. buvo pradėtas svarstyti tilto per Atmatą reikalas, tačiau statybos prasidėjo tik 1912 m. Tilto statybų dėka, buvo pastatyta elektrinė ir į Rusnės miestelį buvo įvesta elektra. 1914 m. rugsėjo 1 d. turėjo įvyki iškilmingas Peterso tilto atidarymas, tiltas turėjo būti baigtas anksčiau nei planuota. Deja, rugpjūčio 1 d. prasidėję Pirmasis pasaulinis karas sutrukdė baigiamuosius darbus. Vis dėlto 1914 m. spalio 10 d. tilto statyba buvo baigta.

Per Antrąjį pasaulinį karą Rusnės tiltas išliko sveikas, gyventojai juo naudojosi daugiau kaip 30 metų. Nors iš keleivių buvo renkami tiltpinigiai, bet žmonės visada geru žodžiu prisimindavo tuos, kurių rūpesčiu ir pastangomis jis buvo pastatytas. Deja, 1944 m. spalio mėn., jau baigiantis Antrajam pasauliniam karui, dalį tilto atsitraukiantys vokiečiai susprogdino. Po karo ne tik susprogdintąją tilto dalį, bet ir visas metalines dalis naujieji, tarybiniai šeimininkai atidavė į laužą. Už tai Šilutės kelių eksploatavimo ruožo viršininkas gavo 4 metus kalėjimo ir į Lietuvą negrįžo. Vėl buvo įrengtas rankinis keltas, kurį vėliau tampydavo garinis vilkikas.

6. Širvėnos ežero pėsčiųjų tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Širvėnos ežeras yra seniausias dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje suformuotas 1575 m. užtvenkus dvi per Biržus tekančias upes ir saugojo tvirtovės bei miesto prieigas. Ežero atsiradimas siejamas su Biržų gynybinės tvirtovės statyba. Pelkėtoje vietoje išsiliejęs beveik 400 ha. ploto tvenkinys patikimai saugojo pilį ir miestą iš šiaurinės pusės. 1928 m., kai kitoje ežero pusėje, Astravo dvaro pastatuose įsikūrė lino fabrikas, per Širvėnos ežerą buvo nutiestas 525 m. ilgio ir 2,45 m pločio pėsčiųjų tiltas, jungiantis Astravą ir Biržų miestą. Dabar Širvėnos ežero plotas yra apie 325 ha, o 525 m ilgio tiltas per jį – ilgiausias pėsčiųjų tiltas per ežerą Lietuvoje.

7. Prezidento K.Griniaus tiltas

Siluteinfo.lt nuotr./Prezidento K.Griniaus tiltas
Siluteinfo.lt nuotr./Prezidento K.Griniaus tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Keli kilometrai už Šilutės miesto Rusnės link, ties Žalgirių kaimu pastatytas Prezidento K.Griniaus tiltas dar vadinamas Šlažų tiltu. 13 arkų gelžbetoninis tiltas pastatytas 1926 metais per užliejamas potvynio zonas Šlažų kaime.

8. Kėdainių senamiesčio pėsčiųjų tiltas per Nevėžį

Kėdainiai.lt nuotr./Kėdainių senamiesčio pėsčiųjų tiltas per Nevėžį
Kėdainiai.lt nuotr./Kėdainių senamiesčio pėsčiųjų tiltas per Nevėžį

Tikslios koordinatės – čia

2018-ųjų pabaigoje Kėdainiuose baigtas analogų Lietuvoje neturintis pėsčiųjų tiltas per Nevėžį. Iš medžio bei plieno konstrukcijų pastatytą tiltą, sujungusį senojo miesto žemaičių ir aukštaičių etnines žemes, suprojektavo architektas prof. Jurgis Rimvydas Palys su dukra Ieva Jurgita Palyte-Veilandiene.

Projektuojant tiltą, buvo atsisakyta tradicinių santvarų su apatine horizontalia jungiamąja dalimi. Santvaros savo smaigaliais remiasi į tilto atramas. Tokiu būdu vidurinė tilto dalis kartu su tiltotakiu pakyla aukščiau vandens. Erdvinis, ažūrinis tiltas miestui suteikė išskirtinumo.

9. Klaipėdos Biržos tiltas

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Biržos tiltas papuoštas trispalvėmis.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Biržos tiltas papuoštas trispalvėmis.

Tikslios koordinatės – čia

Biržos tiltas, tai plieninis varstomasis tiltas per Danės upę Klaipėdoje tarp Herkaus Manto ir Tiltų gatvių. Pakeliamas 50 laipsnių kampu iš abiejų pusių. Iki XVIII a. antrosios pusės medinis Biržos tiltas turėjo strateginę reikšmę: dešiniajame upės krante jį saugojo supiltas ravelinas. Tiltas miestui duodavo nemažų pajamų: kiekvienas praplaukiantis laivas privalėjo mokėti tilto pakėlimo mokestį – tilto viduryje būdavo atidaroma nedidelė anga, kad pralįstų burlaivių stiebai. Iki XIX a. vidurio tai buvo vienintelis tranzitinis tiltas. 1879 m. pastatytas statyti naujas varstomas metalinis tiltas ant mūrinių atramų.

Dvi tilto dalys buvo varstomos. 1904 m., kai pradėjo važinėti tramvajus, viršutinė tilto dalis dar kartą rekonstruota. Po šios rekonstrukcijos tiltą papuošė du metaliniai ažūriniai jugendo stiliaus portalai, prie kurių buvo pritvirtinti žibintai. Kad judamos tilto dalys neišlinktų, jų galai buvo įtempti metalinėmis alkūninėmis konstrukcijomis. Toks tiltas išstovėjo iki XX a. trečiojo dešimtmečio pabaigos. Antrojo pasaulinio karo metu tiltas sugriautas. Atstatytas 1948 m. ir rekonstruotas 2007 metais.

10. Ilgiausias automobilių tiltas Lietuvoje

„Wikimedia Commons“ nuotr./Jurbarko tiltas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Jurbarko tiltas

Tikslios koordinatės – čia

Jurbarko tiltas – ilgiausias Lietuvoje automobilių tiltas, kurio ilgis 494 m, aukštis – 16 m.

10+1. Palangos jūros tiltas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulėlydis Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulėlydis Palangoje

Tikslios koordinatės – čia

Sunku įsivaizduoti Palangą be jūros tilto – tai vieta, traukianti kiekvieną, atvykusį į didžiausią šalies kurortą. Nuo tilto atsiveria nuostabus vaizdas į kopas, gelsvą paplūdimį ir beribius jūros tolius.

Deja, bet šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu šis tiltas yra tas „+1“: išskirtinis, bet kartu ir tas, prie kurio, tikėtina, sutiksite nemažai žmonių. Tad jo aplankymą geriau atidėkite karantino pabaigai.

Daugiau idėjų kelionėms Lietuvoje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius