-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – didžiausia Baltijos šalyse sendaikčių ir antikvaro mugė

​​​​​​​Penktadienį Kaune prasidėjo didžiausia Baltijos šalyse sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“, kaskart sulaukianti dešimčių tūkstančių lankytojų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio. Kaip ir kaskart, mugėje galima aptikti ir unikalių, ypač retų eksponatų. Vieni įdomesnių – originalios nuotraukos su įvairių laikų žinomais Lietuvos veikėjais, rašoma pranešime spaudai.
Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“
Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“ / Organizatorių nuotr.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusioje mugėje tarp gausybės senovinių baldų, leidinių, įrankių, paveikslų ir kitų iš praeities atkeliavusių daiktų kai kurie iš tolo traukia akį. Vieni savo puošnumu ar neįprastomis formomis, kiti – neabejotinu autentiškumu.

Vienas iš tokių daiktų – paties prekiautojo Šiaurės Lietuvoje, Biržų rajone, aptikta sviestasukė. Gerai išsilaikiusios medinės dėžės paskirtį iš pirmo žvilgsnio pasakyti tikrai nelengva. Juo labiau, kad tai – gana retas eksponatas.

Organizatorių nuotr./Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“
Organizatorių nuotr./Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“

„Tai maždaug tarpukario laikų rankų darbo gaminys. Sviestamušių yra labai daug, o štai sviestasukių – kur kas mažiau. Ir šiandien visame turguje esu vienintelis turintis tokį daiktą“, – sakė ją parduodantis vyras. Jos veikimo principas – į vidų supiltą grietinę sviestu paversti padėdavo viduje esantis ir rankena sukamas „malūnėlis“.

Dar vienas įdomus eksponatas – prašmatnus Pirmojo pasaulinio karo laikų šalmas, o netoliese akį traukia didžiulis samovaras, primenantis nemažą kubilą. Pasirodo, tokie ankstyvuoju sovietmečiu stovėdavo geležinkelio stotyse ir kitose viešose vietose, kad praeiviai galėtų atsigerti karštos arbatos ir sušilti.

Užtat albumo su garsių praeities veikėjų originaliomis nuotraukomis iš tolo nepamatysi, tačiau akylesni lankytojai jo tikrai nepraleis pro akis. Nes čia daugybė originalių, nuo laiko pageltusių nuotraukų su tokiais žymiais praeities veikėjais kaip Vaižgantas, Vydūnas, Čiurlionis. Žymus tarpukario dailininkas Kazys Šimonis ir medelius sodinantis prezidentas Algirdas Brazauskas.

Įdomi ir nuotrauka, kurioje matyti prie šventinio stalo su kompanija įsitaisęs tarpukario Lenkijos vadovas Juzefas Pilsudskis.

Organizatorių nuotr./Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“
Organizatorių nuotr./Sendaikčių ir antikvaro mugė „Laiko ratu“

„Pati vertingiausia – su artimaisiais įsiamžinusio Čiurlionio nuotrauka. Mano žiniomis, tokios ar panašios niekas neturi“, – teigė šio įžymybių albumo savininkas, ant kurio prekystalio be nuotraukų galima rasti ir daugybę prieškario lietuviškų leidinių.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą savaitgalį, rugsėjo 28–30 dienomis, nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius