Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujame po Lietuvą: 7 verti pamatyti dvarai Šiaurės rytų Lietuvoje

Vaizdingomis vietovėmis garsėjanti Šiaurės rytų Lietuva stebina ne tik giriomis ir ežerais, bet ir įstabiais, vienas už kitą gražesniais dvarais. O juk tai – tobulos išvykos receptas! Šiek tiek kvapą gniaužiančios gamtos, šiek tiek stulbinančios architektūros ir trumpa savaitgalio išvyka įsimins ilgam. Tad skatindami turiningas jūsų keliones, pristatome – štai 7 dvarai Šiaurės Lietuvoje, nusipelnę jūsų vizito!
Bikuškio dvaras
Bikuškio dvaras / Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr.

1. Raguvėlės dvaras

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Raguvėlės dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Raguvėlės dvaras

Raguvėlės dvaras yra vienas didžiausių architektūrinių ansamblių Lietuvoje. Dvaro sodybą sudaro dailūs klasicistiniai dviaukščiai balto mūro rūmai, greta Juostos upės išsidėstęs 19 ūkinių pastatų kompleksas, mauzoliejinė koplyčia, medinė bažnyčia bei parkas. Įdomus, tačiau mažai kam žinomas faktas yra tai, jog Raguvėlės bažnyčioje laikomi bene seniausi vargonai visame Anykščių regione. Jiems jau daugiau nei 220 metų!

Sovietmečiu dvaras buvo nacionalizuotas, tačiau šiandien jis grąžintas nuo 1698 metų dvarą valdžiusios Komarų giminės paveldėtojams. Dvaro rūmai restauruoti, sutvarkyta pagrindinė rūmų salė bei 17 kambarių, kuriuose šiandien vyksta įvairūs renginiai, susitikimai, šventės.

Aplankyti dvarą galite Anykščių rajone, adresu Parko g. 2, Raguvėlė.

2. Pienionių dvaras

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Pienionių dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Pienionių dvaras

Garsių Lietuvos didžiosios kunigaikštystės giminių valdytas Pienionių dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas dar nuo XVI a. Dvarą įsigijus Siesickių giminei čia pastatyti prabangūs mediniai klasicistinio stiliaus rūmai, įrengta oranžerija, užveistas 9 hektarų ploto peizažinis parkas. Pastarasis iki Pirmojo pasaulinio karo buvo laikomas bene geriausiai prižiūrimu parku Lietuvos teritorijoje.

Labai gaila, tačiau mediniai Siesickių statyti dvaro rūmai iki mūsų dienų neišliko. Visgi apsilankyti Pienionyse tikrai verta! Šiandien atvykę į dvaro teritoriją rasime svirną, rūkyklą, bravorą, vartus su įstabiomis liūtų skulptūromis bei rūpestingai prižiūrimą parką su žaviais vietiniais, ir dekoratyviniais, iš kitų kraštų atvežtais medžiais.

Dvarą galite aplankyti Anykščių rajone, adresu Dvaro g., Pienionys.

3. Akmenos dvaras

Anykščių krašte stūksančio Akmenos dvaro pasididžiavimas – iki šių dienų išlikęs olandiško tipo kepurinis vėjo malūnas. Tai vienas didžiausių Lietuvoje XIX a. pastatytų vėjo malūnų. Pasakojama, jog ilgus metus malūnas miltais aprūpindavo visas Anykščių krašto apylinkes.

Akmenos dvaro vėjo malūną savo autobiografiniame apsakyme, pavadinimu „Vėjo malūnas“, aprašė žymus lietuvių prozininkas Jonas Biliūnas. Jis rašė: „Neilgai trukus buvau jau vietoje ir su nusistebėjimu gražiavausi malūnu, kokio dar niekur niekad nebuvau matęs. Pastatytas jis buvo iš akmenų ir taip puikus ir aukštas, kad rodėsi lyg koks prajovas šitame krašte neturtingų artojų, kur kitas džiaugiasi juodos duonos rudeniop sulaukęs.“

Sovietmečiu Akmenos malūnas buvo apleistas bei pradėjęs griūti, tačiau Lietuvai atgavus nepriklausomybę jis vėl pateko į rūpestingas rankas, buvo autentiškai restauruotas ir savo grožiu šiandien žavi visus jį aplankyti atvykstančius.

Dvaras yra Anykščių rajone, adresu Akmenos k., Viešintos sen.

4. Burbiškio dvaras

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Burbiškio dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Burbiškio dvaras

Vaizdingame Anykštos upės krante stūksantis Burbiškio dvaras neretai vadinamas neoklasicizmo perlu. Subtilumu ir elegancija užburiantį dvarą juosia nuostabus parkas su daugiau nei 30 skirtingų rūšių medžių, krūmų ir krūmokšnių.

Į Europos paveldo lankytinų objektų sąrašą įtrauktas dvaras šiandien restauruotas pagal 1853 metų projektą. Rūmai lankytojus kviečia pasigėrėti išskirtiniais lubų ir sienų tapybos piešiniais bei XIX a. laikus menančiomis krosnimis, apmūrytomis baltos glazūros plokštėmis. Dvare taip pat vyksta koncertai, parodos, seminarai.

Dvarą galite rasti Anykščių rajone, adresu Parko g. 1B, Burbiškio k.

5. Bikuškio dvaras

Gyčio Juodėno nuotr./Bikūškio dvaras
Gyčio Juodėno nuotr./Bikūškio dvaras

Ant Alaušo ežero kranto stūksantis Bikuškio dvaras rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XIV a. Šį dvarą valdė žymios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės giminės: Radvilos, Oginskiai, XVIII amžiuje – Prušinskiai. Įdomu tai, čia 1863 metų sukilimo metu buvo slepiami sukilėliai.

Klestėjimo laikais dvarui priklausė net septyni aplinkiniai kaimai, tačiau prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas kartu su savimi atnešė tamsų, sunkų ir vargingą dvaro istorijos periodą. Šiandien Bikuškio dvaras grąžintas paveldėtojams, palengva bunda naujam gyvenimui. Apsilankę dvaro teritorijoje rasite išlikusį klasicistinį gyvenamąjį namą, klėtį, kalvę, spirito gamyklos griuvėsius, dvaro teritoriją juosiantį vaizdingą parką.

Dvaras yra Utenos rajone, adresu Dvaro g. 29, Bikuškis.

6. Alantos dvaras

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Alantos dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Alantos dvaras

Alantos dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas nuo XV a., tačiau dabartiniai itališkos vilos stiliaus dvaro rūmai iškilo tik XIX a. pabaigoje, dvarą įsigijus Tadui Pac-Pomarnackui. Rūmų statybai investicijų negailėta – granito kolonos gabentos iš Suomijos, fasadas dekoruotas arkutėmis bei puošniais karnizais, visi kambariai puošti parketo grindimis, kilimais, tapetais ar apmušalų audiniu dekoruotomis sienomis. Pac-Pomarnackių valdymo laikais dvarui priklausė net 34 pastatai.

Šiandien dvaro rūmai restauruoti ir atviri lankytojams. Dvaro viduje veikia Vaidoto Žuko meno galerija bei palaimintojo Teofiliaus Matulionio muziejus, rengiamos įvairios parodos ir kiti renginiai.

Dvarą aplankyti galite Molėtų rajone, adresu Parko g. 5, Naujasodžio k.

7. Saldutiškio dvaras

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Saldutiškio dvaras
Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos nuotr./Saldutiškio dvaras

Nors Saldutiškio dvaro įkūrėju laikomas Antanas Jaloveckis, dvaras suklestėjo kai į savo rankas jį perėmė anūkas Boleslovas Jaloveckis. Jo pastangomis čia buvo pastatyti klasicizmo stiliaus rūmai, arklidė, tvartas, kluonas, ledainė, o aplink rūmus suformuotas 11 hektarų parkas su tam metui išskirtiniais augalais. B.Jaloveckis buvo geležinkelių entuziastas, tad būtent jo dėka per Saldutiškį buvo nutiestas pirmasis Lietuvoje siaurukas.

Sovietmečiu dvaras buvo naudojamas įvairioms reikmėms, šiandien jis atkurtas ir rūpestingai prižiūrimas dabartinio dvaro savininko.

Dvarą aplankyti galite Utenos rajone, Saldutiškio miestelyje.

VIDEO: Populiariausių Lietuvos dvarų TOP 5: nuo apgriuvusių iki prikeltų naujam gyvenimui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius