Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėda apsivilko šventinį rūbą: kas vyks ir kiek miestui kainuos spindesys?

Uostamiestis jau baigia pasidabinti šventiniu rūbu, šiuo metu dėliojami paskutiniai akcentai ir jau šį šeštadienį Teatro ir Atgimimo aikštėse suspindės Šv. Kalėdų eglės, sužibs tūkstančiai girliandų lempučių ir pasigirs bendra Klaipėdos muzikantų ir atlikėjų daina, tarsi padėka visiems, kūrusiems Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės atmosferą.
Teatro aikštėje klaipėdiečius džiugins gyva eglė.
Teatro aikštėje klaipėdiečius džiugins gyva eglė. / VšĮ Klaipėdos šventės nuotr.

Klaipėda, kaip ir pernai, šventes pasitinka pasidabinusi dvi egles – klasikinę ir modernesnę. Teatro aikštėje, kaip ir pernai miestiečius džiugins gyva, kvapni Šv. Kalėdų eglė, padabinta smulkiomis švieselėmis.

Kad Teatro aikštėje tarsi danguje sužibtų žvaigždės, viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ darbuotojai klūpėdami, sėdėdami ir stovėdami susuko apie 4 000 lempučių į pusantro kilometro ilgio girliandą, kuri nušvis virš klaipėdiečių ir svečių galvų.

„Tai buvo pragariškas darbas“, – sako kalėdinius renginius kuruojanti Dalia Grikšaitė kartu su kolegomis sukusi lemputes ir jau šį šeštadienį, 17 val. kviečianti išvysti, kokį stebuklą jos sukurs virš miestiečių galvų papildydamos muzikinę programą, kurioje numatytos dainos, šokiai, pirotechnikos efektai, visus metus kaip „Kultūros sostinės“ atributas keliavę smilgininkai ir, be abejonės, Kalėdų senis. Pusvalandžio trukmės renginį vainikuos Klaipėdos atlikėjų sukurta daina ir fejerverkas.

VIDEO: Dovana klaipėdiečiams – specialus kalėdinis himnas

„Tikimės sniego, esam pasiruošę sniego mašiną, tik prašome, kad nebūtų lietaus“, – sakė D.Grikšaitė.

Turgaus gatvėje šeštadienį nuo vidurdienio visų lauks šventinė mugė.

„Šurmulio bus, tik norėkime išeiti, pasidžiaugti, pabūti drauge. Stenkimės nesureikšminti orų, jei norėsime švęsti Kalėdas, jas tikrai surasime“, – įsilieti į renginių sūkurį kvietė D.Grikšaitė.

Karkasinė eglė

Uostamiesčio gyventojams kalėdinę nuotaiką skleis ir Atgimimo aikštėje sukurta šventinė atmosfera. Čia statoma 20 metrų aukščio karkasinė eglė, sukonstruota iš 3 400 aukso spalvos eglišakių.

„Ji dekoruojama šviesos diodų girliandomis, šviečiančiomis dekoracijomis, tradiciniais žaislais, jūriniais elementais. Sprendimas yra modernus ir originalus, naujas Lietuvoje ir pasaulyje, tai mums akcentuoja tiekėjai. Turiu patikinimą, kad eglė bus puošni ir išskirtinė, tikimės, kad gyventojai ir svečiai tai įvertins“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė. Atgimimo aikštėje stovėsianti eglė konkurso būdu buvo išnuomota, tai savivaldybei atsiėjo 37 500 eurų.

Savivaldybė sulaukė dviejų pasiūlymų, abu jie buvo panašus, pasirinkta eglė, anot I.Šakalienės, pasirodė stilinga ir graži. Šalia eglės Atgimimo aikštėje bus išdėlioti trys puošybos elementai. Erdvę papuoš ir keturi šviečiantys burbulai.

Daugiau apšviestų gatvių

Siekdama padabinti daugiau gatvių, šiemet savivaldybė papildomai įsigijo apie 3 000 metrų girliandų. Miesto puošimas ir nupuošimas savivaldybei atsieis apie 70 tūkstančių eurų, o bendrai žiemos švenčių rengimo ir puošybos išlaidos skaičiuojama sieks apie 208 tūkstančius eurų.

„Šiemet esame padidinę finansavimą lyginant su pernai apie 30 tūkst. eurų. Tai susiję su keliais dalykais – kasmet atnaujiname papuošimo atributiką, kadangi elektros prietaisai turi veikimo periodą, norime išlaikyti aukštame lygyje, norime didinti gatvių, kurias puošiame kiekį“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Tarsi nušviečiant kelią į šeštadienio šventę, girliandos mieste suspindės jau penktadienį. Šiemet jos sužibs Priestočio gatvėje, kur įsikūrusi Klaipėdos autobusų ir Geležinkelio stotys. Norima, kad kalėdinis įspūdis svečius ir miestiečius pasitiktų ir džiugintų tik įvažiavus į miestą. Girliandos šiemet nusidrieks ir tolyn Taikos prospektu, nušvis ir Daukanto gatvėje.

Istoriją pasakos prakartėlė

Gruodis bus turtingas renginių. Jau šį sekmadienį miestiečiai kviečiami į tradicinę labdaros akciją „Maltiečių sriuba“. Kitą savaitgalį Teatro aikštėje bus pristatyta unikali prakartėlė, kurioje šimtai figūrėlių buvo sukurta menininkės A.R.Pečeliūnienės rankomis,

„Tai prakartėlė, kurioje pasakojama Jeruzalės istorija prieš 2 000 metų, kur gimė išganytojas. Bus rengiamos ekskursijos prie prakartėlės, bus galima sužinoti, kaip tuomet žmonės gyveno, kokia buvo buitis, kokiais amatais buvo užsiimama. Menininkė kruopščiai surinko daugybę duomenų. Veikėjai bus mažos lėlytės, kurios atsiskleis mažame paviljone“, – pasakojo D.Grikšaitė.

VšĮ „Klaipėdos šventės“ nuotr./Klaipėdos Teatro aikštėje sukvies išskirtinė prakartėlė.
VšĮ „Klaipėdos šventės“ nuotr./Klaipėdos Teatro aikštėje sukvies išskirtinė prakartėlė.

Programa

Gruodžio 2 d., šeštadienis

12 val. Šventinės mugės atidarymas (Teatro a.)

16.30–17.30 val. Finalinis projekto „Muzė veža“ renginys (Atgimimo a.)

17 val. Magiškas Kalėdų eglutės įžiebimo vakaras Teatro aikštėje su Kalėdų Seneliu, įspūdingu muzikiniu sveikinimu ir ryškiausiais šventiniais fejerverkais

Stebuklingos Kalėdos prasideda Klaipėdoje! Magiškas gruodžio 2-osios vakaras Teatro aikštėje su įspūdinga muzikine dovana, kurioje Sigutis Jačėnas, „Golden Age“, Ilja Gun („Royce“), Kristina Jatautaitė, Jonas Sakalauskas ir, žinoma, pats Kalėdų Senelis!

17.30 val. Kalėdų eglutės įžiebimas Atgimimo aikštėje

Gruodžio 3 d., sekmadienis
12 val. „Maltiečių“ sriuba (Teatro a.)

13 val. „Keturkojų Kalėdos 2017“ (Danės skverelis)

16.30, 17.30 val. Lietuvos jūrų muziejaus akvariumo atidarymas su magiškuoju „Forto fantomu“ (Smiltynė)

Gruodžio 9 d., šeštadienis

17 val. Dovana Klaipėdai ir klaipėdiečiams: parodos „Diena, kai gimė Išganytojas“ arba „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę...“ pristatymas. Kalėdinių giesmių koncertas (Teatro a.)

Tai unikali kelionė laiku, šuolis daugiau nei 2000 metų atgal ir galimybė išvysti, koks buvo svarbiausiojo žmonijos istorijoje kūdikėlio gimimas. Išskirtinis klaipėdietės Aidos Raimondos Pečeliūnienės projektas – lėlių paroda „Diena, kai gimė Išganytojas“ arba „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę…“ – nepaprasta žmonijos gerumo istorija, skambant adventinio laiko giesmėms, į Teatro aikštę atkeliaus gruodžio 9 d. 17 val.

Projekto autorė tūkstantmečius menančią Jeruzalės istoriją ir svarbiausią žmonijos gimimą papasakos per 12 preciziškai sudėliotų epizodų: „Jeruzalė“, „Erodo valdymas, gyventojų surašymas“, „Sinagoga“, „Amatai“, „Prekyba“, „Maisto gaminimas“, „Gyvulininkystė“, „Kedrono slėnis“, „Karavanų kelias“, „Užeiga“. Tiesa, dvi esminės biblinės scenos ekspoziciją papildys vėliau – gruodžio 25-ąją scena „Jėzaus gimimo istorija“, sausio 6-ąją „Trys karaliai“.

Unikalioje ekspozicijoje – 120 žmonių figūrėlių, 55 vnt. gyvūnėlių. Išskirtinė paroda Teatro aikštėje bus įkurdinta stikliniame paviljone, kurio ilgis 12 metrų, plotis 3 metrai. Stiklinę paviljono dalį specialiai šiam projektui gamina kompanija „GLASSBEL“.

Gruodžio 10, 16, 17, 23, 25, 26 dienomis, 13 ir 17 val., kviečiame akskursijas su gidu ir vaizdžiais pasakojimais apie unikalią lėlių parodą „Diena, kai gimė Išganytojas“ arba „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę...“. Nusikelkite 2000 metų atgal ir pajuskite Šv. Kalėdų dvasią. Pradžia: buv. Šv. Jono bažnyčios aikštė (Pylimo g. 2, Klaipėda), prie modernios prakartėlės-kubo; pabaiga – Teatro aikštė prie lėlių parodos ekspozicijos.

Ekskursijos trukmė – 60 min. Bilietus įsigykite www.internetu.lt Vaikams ir jaunuoliams iki 14 m. ekskursija nemokama.

Mokinių, vaikų grupėms rengiamos papildomos mokamos ekskursijos. Registracija ir išsami informacija dalia@jurossvente.lt arba tel.: (8-46) 246 27

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius