Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko Palangoje ieško jaunimas? Vieni džiaugiasi kultūrinėmis erdvėmis, o kitiems trūksta drąsesnių panelių

Ko reikia, kad jaunimas, ypač tas, kuriam naktinių klubų neužtenka, rinktųsi ne tik pamėgtus užsienio kurortus, bet ir Palangą? Atrodo, ji pastaruoju metu rado atsakymą. 15min pasidomėjo, kokios į jaunimą orientuotų veiklų tendencijos čia vyrauja šį sezoną ir ką apie tai mano Palangoje vasarojantys jaunuoliai.
Kultūros baras „Kablys“
Kultūros baras „Kablys“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė 15min sakė, kad didelis dėmesys į jaunus žmones, atvykstančius į Palangą, atkreipiamas kiekvienais metais.

„Galvojama, kaip juos produktyviai užimti, kaip suteikti galimybes įdomiai leisti laiką. Norima pasiūlyti kokybišką laisvalaikio leidimą ką nors sužinant, atrandant naujus muzikos atlikėjus, naujas muzikos linkmes, įvairias edukacines programas. Galima sakyti, kad kasmet jaunimui skiriamas kuo didesnis dėmesys, o tą jis įvertina ir važiuoja į Palangą“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Populiariausios vietos Palangoje, kuriose laiką leidžia jaunimas –galerijoje:

Pasiteiravus, ar dėl to jaunimas nesidaro vis išrankesnis, jiems greitai pabosta tos pačios veiklos, ji pabrėžė, kad iš tiesų tiek ši amžiaus grupė, tiek ir visi Palangos svečiai kasmet nori naujovių.

„Jie ieško kažko naujo, neatrasto, tad kiekvienais metais tiek verslininkams, tiek mums yra gana didžiulis iššūkis, kaip atspėti norus, lūkesčius ir juos patenkinti“, – neslėpė pašnekovė.

Reikėtų nepamiršti ir to, kad dalis jaunuolių į Palangą atvyksta ne tik poilsiauti, bet ir dirbti. „Jie nori suderinti darbą su laisvalaikiu, ir galima sakyti, kad jiems tai pavyksta, nes kiekvienais metais vis sulaukiame užklausų, kad nori įsidarbinti jauni žmonės, tą mes tikrai pastebime“, –patikino R.Kmitienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė

Paklausta, kokios jaunimo veiklos populiariausios tarp jaunimo šį sezoną, Rasa išskyrė aktyvų laisvalaikio leidimo būdą.

„Tai ir naujos madingos sporto, aktyvaus poilsio šakos, ir pasiplaukiojimai banglentėmis jūroje bei Šventojos upėje. Aktyvus laisvalaikio būdas yra bene patraukliausias jaunimui, jie entuziastingai išbando, nori naujų potyrių, na, o aktyviai praleidę dieną nori vakare laiką leisti geros muzikos apsuptyje, įdomioje kavinukėje, bare“, – pasakojo Palangos turizmo informacijos centro direktorė.

Kaip didelį pastarųjų metų pasiekimą prisitaikant prie jaunimo poreikių R.Kmitienė paminėjo ir puikiai išplėtotą dviračių trasą. Ja iš Palangos per Karklę galima pasiekti Klaipėdą, o nuo Klaipėdos nuvykti ir iki Nidos. Norintiems romantiškesnio pasivažinėjimo siūloma tiesiog aplankyti Šventąją, į kurią irgi pajūriu veda geros kokybės dviračių takas. Kitaip tariant, neužsisėdėti tik Palangoje.

Populiarus ir netoli Palangos esantis parkas „313 Cable Park“, čia įdomios veiklos ras ir mėgstantys ekstremalius pojūčius. Taip pat – vandens batutų parkas netoli Kunigiškių „Jump Park Palanga“. Tiek jaunimas, tiek šeimos jau spėjo pamėgti ir Palangos baseiną, ypač tuomet, kai Palanga nedžiugina gerais orais.

Organizatorių nuotr./313 CABLE PARK
Organizatorių nuotr./313 CABLE PARK

Palangoje sparčiai daugėja ir renginių, viešųjų erdvių, orientuotų į jaunimą. Programas siūlo neseniai atsidarę muzikiniai klubai, kultūrinės erdvės. Kaip daugiausia jaunimo pritraukiančias vietas R.Kmitienė įvardijo šiemet naujoje vietoje, Jūratės gatvėje, įsikūrusią kultūrinę erdvę „I love Palanga“, taip pat „Rąžės“ viešąją erdvę su gausiu gatvės maisto pasirinkimu ir jaunimui įdomiais renginiais, kultūros barą „Kablys: jūra. Kultūra“, kuriame taip pat vyksta ir nemažai alternatyvių atlikėjų koncertų.

„Iš tikrųjų šiai tikslinei turistų grupei Palanga dabar tikrai turi ką pasiūlyti“, – patikino R.Kmitienė.

Vis dėlto taip buvo ne visada. Anksčiau Palanga negalėjo pasigirti kultūrinėmis erdvėmis, alternatyvios muzikos grupių koncertais, joje dominavo tik populiariosios estrados atlikėjai. O ir neigiamos etiketės, esą čia suvažiuoja daug nepavyzdingo jaunimo, emigrantų, įsiveliančių į muštynes, klijuotos kur kas dažniau.

„Bet Palanga keičiasi pati, ir keičiasi jos infrastruktūra. Tai viena iš dedamųjų dalių, dėl ko mes nebegirdime tiek blogos, neigiamos informacijos. Drįsčiau teigti, kad dabar ir mūsų svečių požiūris, pasaulėžiūra šiek tiek kitokia. Tie patys emigrantai, pabuvę kituose Europos kurortuose, pamato, kokia yra jų kultūra, vartojimas, o tai persiduoda. Gražėja kurortas, gražėjame ir mes patys, viskas tarpusavyje susiję“, – 15min sakė R.Kmitienė.

Vieni pasigenda jaunatviškos muzikos, kitiems trūksta geresnių klubų

Norėdamas išsiaiškinti į Palangą atvykstančio jaunimo lūkesčius ir veiklas, 15min žurnalistas pakalbino ir čia sutiktus jaunuolius.

Maja ir Vėjūnė teigė į Palangą tradiciškai nuo mažens atvykstančios kiekvienais metais – jos sakė pamilusios šį kurortą, kur jau pažįstamos vietos, savi žmonės, sava aplinka. Renkasi Palangą, o ne kitą miestą, nes čia daugiau įdomios veiklos, ypač tada, kai atvyksti su draugais.

Vis dėlto Vėjūnė sako kai ko pasigendanti: „Prisimenu, kad kažkada čia buvo atrakcionų parkai. Jų tai tikrai trūksta, kad Palanga dar labiau trauktų jaunimą.“

Abiems merginoms nepatinka ir tai, kad jaunimui orientuotų pramogų kartais tenka paieškoti.

„Manau, kad jaunimui Palanga kartais ne tokia patraukli, nes labai orientuojamasi į seną publiką, yra tokių užstalės balių didelių mastu, ypač kavinėse. Tai vyresnei auditorijai skirtos vietos, ypač Basanavičiaus gatvė su Katunskytės publika. Taip, atsiranda ir jaunimui koncertų, bet ne šioje gatvėje, kur jau užsisenėjusi vieta tai pačiai publikai“, – nuomonę išsakė Maja.

„Reikia būtinai užsukti už kampo, kad rastum ką nors įdomiau“, – jai pritarė ir Vėjūnė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos J. Basanavičiaus gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos J. Basanavičiaus gatvė

Tačiau ne tik prie jūros ramiai poilsiaujančios, vaikštančios, bet ir aktyviai laisvalaikį leidžiančios merginos pastaraisiais metais Palangoje įžvelgia daug teigiamų pokyčių.

„Labai gerai, kad daug dviračių takų ir jie pritaikyti – ne tai, kad važiuoji ir viskas dreba. Tai dažniausiai važinėjamės ir po tolimesnes Palangos vietas, ne tik centrą“, – sakė jos.

Ką tik baigusi mokyklą būsima studentė Viktorija ir vis dar moksleivė Lėja į Palangą atvyko atsipalaiduoti po mokslo metų. Jos teigė laisvalaikį čia leidžiančios ramiau, tačiau sakė pasigendančios įdomesnių ir ilgiau dirbančių parduotuvių.

O štai viena iš merginų pridūrė: „Manau, Palanga ir taip patraukli jaunimui, bet, aišku, ne taip, kaip kitos šalys, kur naktį būna nemokamai rengiami visokie šou. Galėtų tokie būti ir čia. Arba filmų vakarai.“

15min žurnalistui patikslinus, kad tam tikrose erdvėse filmų vakarai čia vis dėlto vyksta, jos prisipažino apie tai negirdėjusios.

Jaunasis kraštovaizdžio architektas Mantas save pavadino netipiniu jaunimo atstovu. Į Palangą kartą per metus atvykstantis vaikinas teigė mėgstantis vaikščioti po nuošalesnes miesto gatves, nueiti į Birutės parką, užtat nemėgsta Jono Basanavičiaus gatvės dėl, kaip sako, perdėto triukšmo.

„Vertinant iš kraštovaizdžio architekto kampo, Palangoje norėtųsi daugiau žalių erdvių. Ir daugiau alternatyvesnių grupių koncertų, nes visokios katunskytės tikrai nežavi“, – sakė jis.

Manto pusseserė Ieva, pagyrusi Palangą už gražiai sutvarkytas vietas, kuriose galima pasivaikščioti, teigė Palangoje norinti daugiau kino teatrų ir didesnio filmų pasirinkimo. Kita pusseserė Ema sakė mėgstanti vakarais nueiti pasiklausyti gyvos muzikos ir mėgstanti kurorte grojančius gatvės muzikantus: „Tai suteikia miestui gyvybingumo. Smagu pasiklausyti visų muzikuojančių – nuo mėgėjų iki profesionalų.“

„Manau, kad būtų gera mintis vasaromis čia rengti muzikos festivalius, o juos populiarinti socialiniuose tinkluose. Jaunimas tuo tikrai susidomėtų, norėtų juose sudalyvauti“, – pasiūlė Ema.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusi kavinė „Rąžė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvusi kavinė „Rąžė“

Užkalbinti Gabrielė ir Minvydas atskleidė Palangoje besilankantys pirmą kartą, atvykę čia dėl darbo reikalų. Mėgstantys ramiai leisti laiką, jie anksčiau rinkdavosi Šventąją. Vis dėlto Palanga nenuvylė – sako čia tikrai dar sugrįšiantys.

„Norėjome ir tiltą pamatyti. Faina, gražu, patiko, nesitikėjome tokio ilgo – didesnis nei Šventojoje, tai įdomiau“, – šypsodamiesi pridūrė jie.

Na, o Jono Basanavičiaus gatvėje sutiktas Mindaugas atvirai prisipažino į Palangą važiuojantis tik pasilinksminti, tad jo prioritetai – visai kitokie.

„Geras vaibas, atvarai ir vakarais gali patūsinti. Detaliau tai net nepasakosiu, – juokėsi jis. – Palangoje man trūksta tik drąsesnių panelių, o ir klubai galėtų būti geresni, nes dabar tokie visokie ne kažką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius