Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Gamtoje smagiau“. Kaip greitai, paprastai ir skaniai pasigaminti maisto gamtoje?

Yra žmonių, mėgstančių valgyti skaniai ir neatsisakančių savo pomėgių būnant gamtoje. Žinoma, visada galima vartyti šašlykus virš žarijų, kas reikalauja arba išradingumo, arba sunkios ir nepatogios šašlykinės. Čia siūlau pasigaminti čili troškinį su faršu arba sojos gabaliukais. Galima ir be čili, jei aštrus maistas atima skonio džiaugsmą.
Joninės Verkių parke
Lauže galima išsivirti tikrai skanių patiekalų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Pasidalinsiu vienu „receptu“, kuriam reikia ugnies ir puodo arba keptuvės (kas yra daug patogiau, nei šašlykinė). Ugnis gali būti iš dujinio degiklio arba iš laužo. Ir nebūtina montuoti trikojų, stovų ar kitokių puodų laikymo konstrukcijų. Tiesiog padėti puodą ar keptuvę pakankamai lygiai ant malkų ar žarijų.
 
Mėsa gamtoje
 
Taigi, patiekalas. Reikės faršo. Mėsa gendantis produktas, bet jei išvyka vienos nakties, nieko baisaus neatsitiks, jei iš vakaro ar ryte nusipirksite mėsos (asmeniškai man labiausiai patinka maišyta jautiena su kiauliena, bet darykit su bet kokia mėsa), pasūdysite, papipirinsite (kad bakterijoms sunkiau dauginti būtų), gal dar kokių mėgstamų prieskonių užbersite ir maišiuką su mėsa įgrūsite giliai į kuprinę (kad aplinkos karštis nepasiektų) ir vakare gaminsite.
 
Kiti ingridientai
 
Mūsų troškiniui labai tinkantys produktai – svogūnai (pagerina mėsos, ypač riebios, skonį), česnakai(kas nemėgsta aštriai dėkit jų daugiau vietoj čili. O kas mėgsta aštriai, dėkit jų daugiau, nes kartu su čili jie kala su triguba jėga), paprikos (suteikia savąjį skonį), grybai (visiškai nebūtina, bet gerai su faršu dera), čili pipirai (juk troškinys vadinasi čili troškinys), konservuotos pupelės(baltymų ir sotumo šaltinis), konservuoti pomidorai (būtinas dalykas!), konservuoti kukurūzai (suteikia gan malonaus saldėsio ir pagražina patiekalą), morkos (visai gerai su mėsa ir pomidorais).
 
Minimalistinis patiekalas būtų mėsa arba soja, konservuotos pupelės ir pomidorai, čili pipirai. Kitkas dedamas dėl skonio, kiekio ir įdomumo.
 
Kiti virtuvėje įprasti, gamtoje mažiau įprasti dalykai
 
Kepant maistą paprastai reikia aliejaus. Įsipilkit į mažą tarą. Arba turėkite sviesto. Arba lašinio riekelę. Arba nieko, jei farše daug nesveikų kiaulės riebalų.
 
Puodą ar keptuvę įsidėkite. Čia jau geriau kūryba neužsiimti. Mentelė gali būti bet kokia šakelė. Arba pasiimkite iš namų, daug vietos neužima, daug nesveria.
 
Dozavimas
 
Kiek mėsos, kiek kitko imti? Priklauso nuo žmonių dydžio, apetito ir nepagrįstos baimės, kad jei nepersivalgysi, tai nebūsi laimingas (iš tikro atvirkščiai-persivalgymas labai mažina laimės kiekį ilgesniam laikotarpyje). Gerai privalgyti ir be reikalo nepersivalgyti, siūlyčiau 120 gramų faršo ir vieną skardinę konservuotų dalykų žmogui. 
 
Tai yra pavyzdžiui dviem žmonėms pavalgyti siūlau 240 gramų mėsos, vieną skardinę pupelių ir vieną pomidorų. Keturiems žmonėms – 480 gramų mėsos, dvi skardinės pupelių, viena pomidorų ir viena kukurūzų. Svogūnai, paprikos, morkos, grybai – tai skonis ir kiek daugiau sotumo. Galima viską užkąsti duona arba batonu (aštrūs patiekalai labai malonu užkąsti būtent batonu), kas nėra itin sveika, bet daug sočiau.
 
Procedūros
 
Čia jau paprasta – keptuvėje ar puode apkepti faršą (arba apvirti, nupilti, paprieskoninti ir apkepti soją), sumesti pjaustytus svogūnus, smulkiai pjaustytas morkas, paprikas, čili pipirus (kuo vėliau įdėsit, tuo aštriau bus), česnakus, apkepti, gal dar kiek prieskonių. Atverti skardines ir suberti kukurūzus, po minutės-kitos pupeles (iš abiejų skardinių skystį išpilkit lauk, galit dar ir praskalauti), dar po minutės-kitos pomidorus. Maišykit, kad nesviltų. Po keliolikos minučių nuimti nuo ugnies ir gardžiuotis. Skaniausia valgyti susėdus ratu iš bendro puodo.
 
Kas dar skanu ir nereikia „cackintis“?
 
Atsakymas – daržovės. Paprikos, pomidorai, cukinijos, baklažanai įgauna puikų skonį, padegę ugnyje. Tiesiog permaukit daržoves per bet ką ilgo, kad ir nelankstų pagalį ir kepkit atviroje ugnyje. Po 4-7 minučių (baklažanas trumpiau, paprika ilgiau) ištraukit iš ugnies, nulupkit apdegusią juodą žievę (atsargiai, karšta!), pagardinkite druska, pipirais, sviestu ar alyvuogių aliejumi, jei turite. Ir valgykit. Po vieną arba sumaišykite į nuostabias laužo salotas.
 
Tiesa, tenka pripažinti, kad dauguma žmonių mėgsta pasiimti per daug maisto į išvykas, kas nėra sveika nei patiems, nei gamtai. Viskas gerai, nebūtina prisivalgyti, nebūtina bėgti vieniem nuo kitų marinuojant, sukiojant iešmus ar kramtant. Tebūna buvimas gamtoje tam, kad pailsėtume, pabūtume su savimi ir vieni su kitais. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius