-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kretinga kviečia keliauti Jurgio Pabrėžos keliu

Šiaurės Vakarų Lietuvos regionas nuo šios vasaros kviečia keliauti šešias savivaldybes sujungsiančiu nauju kultūros keliu „Jurgis Ambraziejus Pabrėža (1771–1849)“. Kretingos Mažesniųjų brolių ordino Viešpaties Apreiškimo vienuolyne birželio 9 dieną bus žengtas pirmasis žingsnis: į Šv. Antano atlaidų ir Kretingos miesto šventės renginių pynę įpintas 19 val. prasidėsiantis įtraukus vakaras „Muziejus J.A.Pabrėžai“ pradės visą renginių bei veiklų ciklą.
Kretinga kviečia keliauti dvasininko Jurgio Pabrėžos keliu
Kretinga kviečia keliauti dvasininko Jurgio Pabrėžos keliu / Kretingos raj. savivaldybės nuotr.

„Simboliška, kad pradėti kelionę kviečiame Kretingos vienuolyne, kuriame Jurgis Ambraziejus Pabrėža net 32 metus dirbo, gydė, pamokslavo“, – akcentavo viena J.A.Pabrėžos kultūros kelio sumanytojų Kretingos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Činkienė.

Kultūros kelio, skirto vienos iškiliausių XVIII a. pabaigos – XIX a. pirmosios pusės Žemaitijos ir Lietuvos asmenybių pranciškono kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos gyvenimo atminimui, jo kultūrinio bei dvasinio palikimo išsaugojimui bei aktualizavimui kūrimas – reikšmingas įvykis ne tik Kretingos, bet ir viso regiono kultūriniame gyvenime. Pirmą kartą dvasios tėvo J.A.Pabrėžos gimimo, studijų ir kunigavimo šalies parapijose palikimu susijusias vietoves apjungsiančio išskirtinio kultūrinio projekto bendradarbiavimo sutartis buvo patvirtinta Skuodo, Telšių, Raseinių, Šiaulių, Kretingos rajonų ir Rietavo savivaldybių merų parašais.

Į Lietuvos kultūros kelių žemėlapį naujai tiesiamu kultūros keliu kviečiami keliauti visi, kurie nori susipažinti su lietuviškuoju da Vinčiu tituluojamo J.A.Pabrėžos gyvenimu ir jo – dvasininko bei mokslininko – veikla ar giliau pastudijuoti jo palikimą nuo mokslo veikalų iki pamokslų: jų klausytis į parapijas, kuriose kunigavo tėvas Ambraziejus, plūste plūsdavo tikintieji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos atminimas Kretingoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos atminimas Kretingoje

Kretingoje pažintį su J.A.Pabrėža galima pradėti nuo kelionės po jo gyvenimą ir pasaulį Kretingos rajono Turizmo informacijos centro nuolat rengiamos ekskursijos „Arbatėlė su istorijos prieskoniais“ metu. Rugpjūčio 14-ąją Kartenos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia pakvies į pokalbius „J.A.Pabrėžos „ryžtai““, nuo rugsėjo Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje prasidės nuolatiniai pažintiniai užsiėmimai „Augymės žemaitėškā“, dėmesio J.A.Pabrėžai bus skirta ir rugsėjo 4-ąją Vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejuje vyksiančios tradicinės Klojimo teatrų šventės ,,Po klevu didžiuoju“ metu.

Tveruose (Rietavo r.), kur jau birželio 2 d. buvo surengtas vakaras, skirtas J.A.Pabrėžai, garsusis vienuolis bus prisimenamas birželio 19 d. Lopaičių piliakalnio erdvėse rengiamame respublikiniame festivalyje „Užsilėpso aš ont kalna“, o į liepos 1 d. vyksiančių Švč. Marijos Apsilankymo atlaidų ir Tverų miestelio šventės programą įtraukta „Mokslinė-praktinė konferencija su J.A.Pabrėža“, bus parengta iškiliajai asmenybei skirta informacinė ekspozicija.

Mariaus Morkūno nuotr./Lopaičių istorinis kompleksas
Mariaus Morkūno nuotr./Lopaičių istorinis kompleksas

Lenkimuose (Skuodo r.) nuo šių metų liepos ketinama rengti nuolatinę „Žolynų ir medaus“ šventę, skirtą J.A.Pabrėžos kaip botaniko veiklos išsaugojimui ir sklaidai. Raudėnuose (Šiaulių r.) Šv. Baltramiejaus atlaidų savaitgalį rugpjūčio 26-28 d. be Šv. Mišių ir agapės su pranciškonu broliu Astijumi vyks ir Maldos valanda su J.A.Pabrėža.
Šiluvoje (Raseinių r.), kur 1796 metų vasario 26-ąją J.A.Pabrėža gavo kunigystės šventimus, rugsėjo 7-15 d. Didžiųjų Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų (Šilinių) metu bus skiriama valanda J.A.Pabrėžai, o nuo kitų metų vasario 13 dieną planuojama rengti konferencijas ,,Kunigo J.A.Pabrėžos asmenybė ir pamokslai Šiluvoje“. Taip pat Šiluvos erdvėse vyks ekskursijos ,,Kunigo J.A.Pabrėžos pirmųjų pamokslų aplinka“, bus rengiami maldos vakarai ,,Malda, įkvėpta kunigo J.A.Pabrėžos pamokslų“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos atminimas Kretingoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos atminimas Kretingoje

Varniuose (Telšių r.) Žemaičių muziejaus „Alka“ skyrius Žemaičių vyskupystės muziejus pakvies į nuolatines ekskursijas „J.A.Pabrėžos Varniai“ bei su partneriu Karūžiškės dvaru kitąmet parengs ekspoziciją „J.A.Pabrėžos rašytinis palikimas“.

Vytauto Kandroto nuotr./Varniai
Vytauto Kandroto nuotr./Varniai

„Kultūros kelio maršruto, stotelės yra žinomos, tačiau veiklos gali kisti, gali prisidėti naujų, – tai, jog naujojo per regioną vedančio kelio kūrimas yra gyvas procesas, paaiškino pagrindinė jo sumanytoja ir koordinatorė Kretingos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Pocienė. – Svarbiausias mūsų tikslas – kad pasibaigus pernai minėtiems jubiliejiniams J.A.Pabrėžos metams jis, jo asmenybė bei istoriniu, kultūriniu, dvasiniu požiūriu vertingas palikimas nebūtų padėti į šoną iki kito jubiliejaus. Mes siekiame, kad kiekvieni metai turėtų su juo susijusių akcentų, kad būtų šiek tiek ir Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos metai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius