Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingos dvaras ir jo oranžerija: „prijaukintos“ žuvys ir vienadieniai kaktusų žiedai

Kretingos dvaras ir jame esanti oranžerija priklauso tai turizmo objektų kategorijai, kurią galima pavadinti „būtina nors kartą apsilankyti“. Klaipėdos krašto gyventojams ši vieta greičiausiai ypač gerai žinoma, nes ją mėgsta jaunavedžiai ar kitų išskirtinių progų šventėjai. Na, o kartu su šventės kaltininkais į dvarą užsuka ir jų svečiai.

Tačiau Kretingos dvaro sodyboje galima sutikti ne tik šio krašto žmonių, bet ir atvykėlių iš tolimesnių Lietuvos kampelių. Ji įtraukta į moksleivių ekskursijų sąrašą, tad išvysti mokyklinukų grupes dvaro oranžerijoje mokslo metais galima beveik kasdien.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kretingos dvaro oranžerija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kretingos dvaras ir oranžerija Žiemos sodas

Grafų Tiškevičių pasididžiavimas

Kretingos dvaras žinomas nuo XVI amžiaus. Jame šiuo metu veikiančio Kretingos muziejaus surinkti istoriniai šaltiniai atskleidžia, kad grafas Juozapas Tiškevičius 1875 metais nupirko dvarą, rekonstravo rūmus ir pristatė oranžeriją, kurioje įkūrė Žiemos sodą.

Kretingos dvaro Žiemos sodas buvo didžiausias tarp to meto Europos privačiose valdose pastatytų oranžerijų.

Pasakojama, kad tuomet jame puikavosi vėduoklinės palmės, augo bananmedžiai, kaktusai, apelsinmedžiai, laurai, citrinmedžiai, didžiulė araukarija, o koralais išpuoštomis sienomis raizgėsi vijokliai. Uolomis žemyn krito krioklys, kurio vanduo upeliukais tekėjo į nedidelius tvenkinius.

Vandenyje nardė dekoratyvinės žuvys, o iš vieno tvenkinio tryško aukštas fontanas. 1912 metais grafas Aleksandras Tiškevičius oranžeriją perstatė ir sumažino. Po rekonstrukcijos sode buvo pasodinta naujų retų augalų, kurie buvo rūpestingai prižiūrimi.

Panašų vaizdą galima išvysti ir dabar: Žiemos sode įrengtuose baseinėliuose plaukioja vėžliai, įvairios žuvys, kurios greičiausiai tiek pripratusios prie lankytojų dėmesio, kad net nesistengia išvengti jų – lenda iš vandens ir net leidžiasi paliečiamos.

Vis dėlto svarbiausia šios vietos dalis – augalai, kurių įvairovė didžiulė. Teigiama, kad šiuo metu Žiemos sode, 693,16 kv. m plote, auga 580 augalų rūšių. Gausiausias kolekcijas sudaro svyrantys (ampeliniai) augalai, sukulentai, epifitai, dracenos ir šilkmedinių šeimos atstovai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kretingos dvaro oranžerija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kretingos dvaro oranžerija

Apsilankę oranžerijoje esančiame Žiemos sode, neskubėkite išvažiuoti – pasivaikščiokite po kitas dvaro dalis: pavaikštinėkite ir apžiūrėkite centrinių rūmų ekspoziciją, užsukite į senąjį vandens malūną; dar viena paroda eksponuojama ūkvedžio name. Geru oru verta pasivaikštinėti ir po dvaro parką – pasijusite tarsi nusikėlę į Tiškevičių laikus.

Na, o turėdami daugiau laiko ir iš anksto susitarę galite išbandyti kurį nors iš siūlomų edukacinių užsiėmimų Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centre. Pavyzdžiui, pasigaminti saldainių.

VIDEO: Saldi pramoga Kretingoje: kaip pasigaminti „atlaidų“ saldainių?

Plačiau apie visas edukacines programas Kretingos dvare rašoma čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius