Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje ornitologai kviečia į paukščių palydas

Kaip ir kasmet pirmąjį spalio savaitgalį, Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai jungiasi prie Lietuvos ornitologų draugijos iniciatyvos ir  kviečia visus gamtai bei paukščiams neabejingus žmones prisijungti prie gausaus stebėtojų būrio bei kartu išlydėti išskrendančius paukščius.
KU mokslininkai kviečia į paukščių palydėtuves.
KU mokslininkai kviečia į paukščių palydėtuves. / KU nuotr.

„Šis renginys yra įdomus ne tik ornitologams. Tai – tarsi edukacija, kurios metu žmonės turi galimybę išmokti pažinti paukščius, juos atskirti. Taip pat tai yra puiki proga tiesiog praleisti dieną gryname ore ir pabūti kartu su bendraminčiais“, – sakė KU Jūros tyrimų instituto mokslo darbuotoja dr. Rasa Morkūnė.

Praėjusiais metais per penkias valandas tradicinėje KU palydų stebėjimo vietoje prie Klaipėdos šiaurinio molo buvo suskaičiuota daugiau nei 110 tūkstančių migruojančių paukščių. Aktyviausiai skrido paprastieji kikiliai, kurių pastebėta apie 76 tūkstančiai, didžiųjų zylių – 12 tūkstančių, o paprastųjų varnėnų – 6 tūkstančiai. Išlydėtuvių metu per 5 valandas pastebėtos net 53 skirtingos paukščių rūšys.

„Rezultatai dažniausiai priklauso nuo oro sąlygų. Pavyzdžiui, jeigu nuo jūros pučia stiprus vėjas, tai mes, stovėdami pajūryje, užfiksuojame ir suskaičiuojame mažiau paukščių, nei žemyninėje dalyje, bet jeigu vėjas ramesnis, paukščių srautas yra tikrai didelis. Išlydėtuvių metu galima stebėti ir išmokti pažinti ir mūsų kraštuose retesnių paukščių, kurie peri šiauriau, bet praskrenda migracijos metu – ilgauodegės zylės, įvairių rūšių žąsys, gulbės giesmininkės ir mažosios gulbės. Palydint paukščius pajūryje, gausiau stebimi smulkieji paukščiai, tačiau tuo pačiu metu turime unikalią galimybę stebėti pirmuosius migruojančius jūros paukščius, kurie žiemoja Baltijos jūroje“, - įspūdžiais iš ankstesnių palydėtuvių dalinosi dr. R. Morkūnė ir Viktorija Šiaulytytė.

Šiais metais paukščių išlydėtuvės ir skaičiavimas vyks 43 pasaulio šalyse, pats renginys organizuojamas jau 26 kartą.

Klaipėdiečiai, norintys stebėti rudeninę paukščių migraciją ir išmokti pažinti paukščius, jau šį šeštadienį, spalio 5 dieną, nuo septintos valandos ryto iki vidurdienio laukiami Melnragėje, prie šiaurinio molo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius