-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuliškių Baltuosiuose mūruose rasti įmūryti du buteliai su laiškais – raštu būsimoms kartoms

Kuliškių Baltaisiais mūrais pramintas paveldosauginis pastatas pateikė netikėtą siurprizą. Jame besidarbuojantys specialistai aptiko du nišoje įmūrytus butelius. Kulių bendruomenės pirmininkė Agnė Alčauskienė sako, kad radinys maloniai nustebino bendruomenę. Butelius ketinama perduoti krašto muziejui.
Baltuosiuose mūruose aptikti du buteliai. Viename laiškas ateities kartoms, o kitame – knygelė su informacija.
Baltuosiuose mūruose aptikti du buteliai. Viename laiškas ateities kartoms, o kitame – knygelė su informacija. / Kulių bendruomenės nuotr.

„Šiandien Baltieji mūrai pateikė siurprizą. Atliekant pastato sienų sluoksnių tyrimus, slaptoje sienos nišoje rasti du užkimšti ir užvaškuoti buteliai su raštais juose. Pasirodo, juose 1975 metais parašyta „Pergalės“ kolūkio istorija būsimoms kartoms. Kas joje parašyta, galėsite sužinoti atvykę apžiūrėti šių eksponatų į Kulių krašto muziejų. O tuo tarpu buteliai išdidžiai pozuoja nuotraukai prie juos ilgai saugojusio pastato mūrų“, – ketvirtadienį socialiniuose tinkluose paskelbė Kulių krašto bendruomenė „Alantas“.

Viename butelyje yra raštas būsimoms kartoms, taip ir pavadintas.

Kaip 15min pasakojo šios bendruomenės pirmininkė Agnė Alčauskienė, kuliškių Baltaisiais mūrais pramintame pastate šiuo metu vyksta archeologiniai ir kitokie tyrimai, mat planuojama pastatą rekonstruoti. Paveldosauginiam pastatui keliama daug reikalavimų, tad specialistai tyrinėja kerteles, vertina tinko būklę ir pan.

Bendruomenė Baltuosius mūrus yra perėmusi iš parapijos. Į jos rankas pateko ir Raudonieji mūrai, kuriuose veikia krašto muziejus.

„Baltajame pastate šiuo metu nieko nėra, jis jau daug metų stovi tuščias. Kažkada jame buvo valgykla, 1975 metais buvo renovuota. Dabar mes planuojame rekonstruoti visą pastatą. Tyrimų metu atrasta niša, joje radome buteliukus. Jie ne tokie seni, bet smagu buvo ir jau istorija šiokia tokia. Viename butelyje yra raštas būsimoms kartoms, taip ir pavadintas. Kai buvo planuota 1974 metais, kad reikia restauruoti šį pastatą, 1975 metais prasidėjo darbai, laiškas yra tų metų gegužės mėnesio. Laiškas buvo įdėtas į butelį ir sienoje į nišą įmūrytas. Ši niša tokioje keistoje vietoje, specialistai spręs, kas galėjo ten būti.

Laiškas ilgokas, dviejų lapų. Aprašoma, kas nusprendė restauruoti Baltuosius rūmus ir įkurti valgyklą, yra surašyti faktai apie Kulių miestelį, apie patį kolūkį „Pergalė“, kuris buvo gana didelis, pavyzdinis. Išvardintos ir žmonių pavardės, sudėti parašai. Kitame butelyje – knygelė su visokiais skaičiais, kiek ir kokių kolūkyje buvo gyvulių, kas dirbo, kiek uždirbo. Tokia tarsi statistinė knygelė“, – pasakojo A.Alčauskienė.

Ši niša tokioje keistoje vietoje, specialistai spręs, kas galėjo ten būti.

Manoma, jog buteliai su laiškais skirti vėlesnėms kartoms. Specialistai sako, jog veikiausiai jų autoriai turėjo viltį, kad buteliai bus rasti po šimto metų ar vėliau, į juos būtų žvelgiama gerokai kitomis akimis, kai kolūkiai būtų likę jau tik vadovėliuose. Dabar gi jie dar gyvena ir žmonių prisiminimuose.

Butelius ketinama perduoti ir juos eksponuoti Kulių krašto muziejuje. Svarstoma padaryti kopijas ir įmūryti naujai parašytą laišką ateities kartoms, kartu pridedant ir šio kopiją.

Taps miestelio susibūrimo erdve

Baltieji mūrai, svajoja bendruomenė, turėtų turėtų tapti kultūrinės paskirties pastatu, kuriame virtų edukacijos, socialinės bei kultūrinės veiklos, renginiai, parodos, galėtų reziduoti menininkai, burtųsi jaunimas.

„Trūksta miestely tokios vietos. Atsirado idėja ir visi palaiko ją. Kadangi pastatai stovi nenaudojami seniai, rūsiai unikalūs, juose planuojame parodas daryti. Šiemet per Sofijos festivalį buvo įspūdinga paroda. Norime, kad ši vieta būtų traukos centras. Baltieji mūrai yra dalis pastatų komplekso, priklausiusio klebonijai. Tai dviejų aukštų pastatas su rūsiu, viršutiniame aukšte įspūdinga palėpė. Raudonuosiuose mūruose anksčiau buvo klebonija, baltuosiuose – ūkinė dalis. Buvo ir vienas medinis pastatas, bet jis sunyko“, – pasakojo moteris.

Kada kuliškiai galės džiaugtis nauja erdve kol kas nežinia, viskas priklausys nuo finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius