Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo ypatingi reprezentaciniai kiemai Lietuvos dvaruose?

Lietuvos dailės istorikų draugija (LDID) parengė edukacinių videopasakojimų ciklą „Dvarų dėlionė“, kuriame savo srities profesionalai, žinomi Lietuvos menotyrininkai bei architektūrologai, pristato skirtingus dvaro funkcionavimo aspektus. Trečioje ciklo dalyje architektūrologė, medinių dvarų tyrinėtoja dr. Dalė Puodžiukienė kviečia susipažinti su Lietuvos dvarų reprezentaciniais kiemais, jų struktūra ir istorija.
Biržuvėnų dvaras
Biržuvėnų dvaras / „Dvarų dėlionės“ nuotr.

Dvaro sodybą sudarė daug kiemų, iš kurių pats svarbiausias – reprezentacinis kiemas. Čia stovėjo pagrindiniai dvaro pastatai: bajoro namas, arklidės, svirnas, oficinos, lobynas bei vartai. Šie pastatai visuomet būdavo patys puošniausi ansamblyje, reprezentuodavo savininko turtą bei padėtį visuomenėje.

VIDEO: „Dvarų dėlionė“: kuo ypatingas reprezentacinis kiemas Lietuvos dvaruose?

Ansamblių, kuriuose dar ir šiandien galėtume įžvelgti senąją, XVII–XVIII a. struktūrą nėra daug. Vienas jų – Biržuvėnų dvaras. Reprezentacinio Biržuvėnų dvaro kiemo struktūra nuo XVIII a. vidurio išliko beveik nepakitusi. Ji puikiai iliustruoja didelę, tuščią barokinę erdvę. Dabar prieš dvaro rūmus auga medžiai, tačiau anuomet tai buvo tiesiog tuščias kiemas, kurio gale buvo iškilęs įspūdingas statinys – bajoro namas, o aplink jį pastatyti kiti komplekso pastatai.

XVIII a. viduryje, t. y. apie 1760-uosius metus, būtent tada, kai Biržuvėnuose buvo kuriama reprezentatyvi rezidencija, Lietuva jau buvo atsigavusi po visų amžiaus pradžios karų, marų ir visų kitų nelaimių. Sustiprėję dvarai galėjo sau leisti kurti kiemą pagal to meto madą, pasitelkdami ašinį planavimą, kai kiemo ašyje stovi rūmai, vienoje pusėje viena oficina, o kitoje pusėje – kita. Įvažiavimas į dvaro kiemą taip pat dažniausiai būdavo komponuojamas ašyje, priešais rūmus. Vis dėlto kuriant Biržuvėnų dvarą teko taikytis prie esamo užstatymo, todėl įvažiavimas į kiemą yra iš šono.

Naujos XVIII a. II pusės idėjos reprezentacinio kiemo veidą keitė ne tik Biržuvėnuose. Daugelio dvarų ir dvarelių ansambliai pertvarkyti pagal naujuosius klasicistinius principus. Didžiuliai tušti barokiniai kiemai pamažu užleido vietą mažesniems, želdynais puoštiems kiemams, o visas kompleksas perkurtas pritaikant ašinę sistemą. Atėjus klasicizmui dideli barokiniai kiemai tapo nebemadingi.

Šioje videopasakojimo „Dvarų dėlionė“ dalyje sužinosite, kas sudarė dvaro reprezentacinį kiemą, kokie jo elementai buvo svarbiausia ir kas pirmiausia pasitikdavo atvykstančius svečius.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius