Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur mieste keliauti atvėsus? 4 Vilniaus vietos, vertos ekskursijos

Mūsų ekskursijų po Vilnių arsenale rikiuojasi daugiau nei dvi dešimtys maršrutų įvairiuose sostinės kampeliuose. Vienais keliauti kviečiame dažniau, kitais – rečiau. Tam įtakos turi ne tik maršrutų populiarumas ar asmeninės preferencijos, bet ir... metų laikai. Rodos, kalbame ne apie gamtą, tačiau ir kai kurioms miesto ekskursijoms sezonas svarbu, nes tenka eiti „nekonvenciniais“ takais, šiltuoju metu užželiančiais pečius siekiančia augalija, o gal tiesiog kraštovaizdis atsiveria įstabiau medžiams numetus lapus. Kurias keliones dažniau pasiliekame šaltajam sezonui ir siūlome prie jų prisijungti artimiausiu metu?
Kinematografiški Vilkpėdės pramonės zonos peizažai
Kinematografiški Vilkpėdės pramonės zonos peizažai / Andriaus Rasimavičiaus nuotr.

Šis tekstas – iš elektroninio žurnalo „Gatvės gyvos“, kuriame ekskursijų netradiciniais maršrutais autoriai užrašo įdomiausias istorijas, kurias patys patyrė, kurios juos sudomino ir įkvėpė.

„Vilkpėdės industrinė arterija“

Nuo neatmenamų laikų kariuomenių, pirklių, piligrimų ir visokio plauko nuotykių ieškotojų mindytas Savanorių prospektas ir šiandien gerai pažįstamas kaip tranzitinė gatvė. Jos dalies, esančios už Gerosios Vilties žiedo, veidą kuria niaurūs pramoniniai pastatai (esami ir buvę). Vilkpėdės industrinė zona – neeilinė. Čia po karo dygo didelės gamyklos, kurių veikla turėjo milžinišką įtaką ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai.

Monumentali elektrinė, baltų plytų fabrikas, blokinių namų „gimdykla“, karinei technikai skirtų elektronikos komponentų kalvė ir chemijos pramonės gamykla su nuosavu „zoologijos sodeliu“! Žinoma, paliečiame ir ankstesnių epochų palikimą, pavyzdžiui, bandome įminti pavadinimo kilmės mįslę bei atrasti buvusio Panerių dvaro vietą. Dalį maršruto tenka kulniuoti greta geležinkelio, o vasarą palei jį stichiškai išsikeroja augalija ir kartais erzina zvimbiantys skraidūnai. Tad kada, jei ne dabar, keliauti po Vilkpėdę? Jei Savanorių prospektas jums atrodo beveidis, po šios ekskursijos manysite kitaip!

Andriaus Rasimavičiaus nuotr./Kinematografiški Vilkpėdės pramonės zonos peizažai
Andriaus Rasimavičiaus nuotr./Kinematografiški Vilkpėdės pramonės zonos peizažai

„Pasivaikščiojimas po Užupio respubliką“

Šaltuoju metu Užupis pasidabina kitu veidu – nurimsta turistų srautai, o šurmuliuojančias vasaros kavinukes keičia jaukios šventinės dekoracijos. Įdomu tai, kad Užupio atgimimo ir Respublikos įkūrimo simboliniu aktu tapo būtent Kalėdų eglutės pastatymas 1997 m. Greta begalės nuotaikingų pasakojimų šis rajonas gali pasigirti ir turtinga istorine praeitimi. Ekskursiją baigiame bene gražiausia Vilniuje senamiesčio panorama, kuri visu žavumu atsiveria medžiams numetus lapus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Užupio rajonas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus Užupio rajonas

„Kirtimai: lėktuvai, menas, pramonė, taboras“

Panašiai kaip Vilkpėdėje, Kirtimuose pasitaiko erdvių, kurias vasarą įveikti kiek komplikuota, todėl šiltuoju metu šią ekskursiją vesti vengiame. Tiesa, turinio atžvilgiu Kirtimų ir Vilkpėdės maršrutai mažai kuo panašūs. Nors Kirtimuose taip pat trumpai pristatome šio rajono pramonės specifiką, jis pasižymi dar keliais labai ryškiais, labai skirtingais dėmenimis.

Vien ko vertas Skulptūros ir vitražo centras – ekskursijos metu praveriame duris į šią meno erdvę. Intriguojančių detalių slypi oro uosto praeityje, juk jis yra vienas seniausių Europoje. Žinoma, aplankome ir kultūriniu bei istoriniu aspektu pristatome ir buvusį čigonų taborą – o kaipgi Kirtimai be jo? Neįprastų erdvių gerbėjams patiks žygiuoti Metalo gatve, kuri savaitgaliais nurimus verslui atrodo ypač paslaptinga.

Nacionalinio skaitmeninio archyvo nuotr. („Narodowe Archiwum Cyfrowe, sygn. 1-W-2807“)/Lėktuvų angaras Kirtimuose, 1929 m. Prieraše pažymėta: „Oro ir priešdujinės gynybos lygos angaro pašventinimas“
Nacionalinio skaitmeninio archyvo nuotr. („Narodowe Archiwum Cyfrowe, sygn. 1-W-2807“)/Lėktuvų angaras Kirtimuose, 1929 m. Prieraše pažymėta: „Oro ir priešdujinės gynybos lygos angaro pašventinimas“

„Kaimas mieste: Markučiai“

Kalvotieji Markučiai – bene dosniausias regyklomis Vilniaus rajonas. Jų tiek daug, kad ekskursijos metu visų pereiti net neįmanoma – pasirinkome keletą gražiausių. Atsiveriantys vaizdai džiugina akis, jusles paaštrina dūmai, rūkstantys iš daubose ir aukštumose išsidėsčiusių malkomis kūrenamų trobelių. Tik nukritus lapams nesunku suprasti ir tai, kodėl Aleksandras Melnikovas būtent toje vietoje pasistatė medinį namą, dabar geriau žinomą kaip Literatūrinį A. Puškino muziejų. Markučiai taip pat kinta – buvusio „Audėjo“ teritorijoje numatytos didžiulės statybos ir griovimai, o kaimiškoje rajono dalyje vis išdygsta naujų namų. Tad to, ką Markučiuose pamatysite dabar, galbūt neberasite rytoj.

„Kaunas: modernizmo fenomenas“

O gal drauge patyrinėkime Kauną? Laikinajai sostinei ši žiema neeilinė – 2022 m. sausį Kaunas tampa Europos kultūros sostine. Šio miesto vizitinė kortelė – modernizmo architektūra. Jos yra daug ir išties kokybiškos. Tarpukariu Kaunui perėmus faktinės Lietuvos sostinės titulą, iškilo milžiniškas naujų administracinių, visuomeninių ir gyvenamųjų pastatų poreikis, todėl čia neregėtais mastais ėmė kilti pažangūs statiniai. Juos kūrė tikra Lietuvos architektų „žvaigždžių komanda“. Ekskursijos metu aplankomas ne tik miesto centras, bet ir Žaliakalnis, kuris keliautojus apdovanoja nuostabiais reginiais.

Egidijaus Bielskio nuotr. („Unsplash“)/Kauno vizitinė kortelė – modernizmo architektūra
Egidijaus Bielskio nuotr. („Unsplash“)/Kauno vizitinė kortelė – modernizmo architektūra

Prisijunkite!

Ekskursijas visada galima užsisakyti privačiai, o artimiausių viešų ekskursijų tvarkaraštį rasite „Gatvės gyvos“ „Facebook“ paskyroje.

Šiais maršrutais taip pat galite keliauti savarankiškai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius