Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kuršių mariose – gražus, bet pavojingas fenomenas: kodėl tokios bangos kelia grėsmę?

Fotografas Darius Motiejūnas Kuršių mariose įamžino įdomų reginį – kvadratines bangas. Nors rudenį retam kam kiltų noras net koją merkti į marių vandenį, verta atsiminti ateičiai – jeigu pamatysite tokias bangas, laikykitės nuo jų kaip įmanoma atokiau. Šis fenomenas gali kelti pavojų ne tik žmonėms, bet ir ir laivams.
Kvadratinės bangos Kuršių mariose
Kvadratinės bangos Kuršių mariose / Dariaus Motiejūno nuotr.

D.Motiejūnas neįprastą vaizdą užfiksavo rugsėjo mėnesį. Kaip pasakojo 15min, oras nebuvo kažkoks ypatingas. „Kuršių marios ramios buvo. Vėjukas šioks toks pūtė – visgi ruduo, bet tikrai bangos nebuvo kokios nors uraganinės“, – prisiminė jis.

Tądien fotografo tikslas buvo Pervalkos švyturys (dar vadinamas Arklių ar Žirgų rago švyturiu). Tačiau atvykęs prie jo pastebėjo labiau akį traukiantį vaizdą – iš dviejų pusių tuo pat metu besiplakančias bangas.

„Tokie bangų lūžiai nėra retenybė – pasaulyje yra ir žymiai įspūdingesnių“, – kalbėjo D.Motiejūnas. Jo teigimu, kvadratinių bangų Kuršių mariose mastelis buvo nedidelis, bet vis tiek įdomus. Tik reikia atsiminti, kad net iš pažiūros ir nelabai galingos bangos gali pridaryti daug žalos.

Fotografas svarstė, kad kvadratinės bangos šioje vietoje susiformuoti gali pakankamai dažnai dėl įdomios kranto linijos – po vandeniu čia yra nedidelis pylimas, ir dėl žemės pakilimo bangos lūžta iš dviejų pusių.

Tiesa, po jo nuotraukomis feisbuke viena moteris komentavo, jog šimtus kartų su jachta yra plaukusi pro Pervalkos švyturį, ir niekada šio reiškinio ji nepastebėjo.

Nors D.Motiejūno užfiksuotos bangos „kvadračiukais“ plakėsi nedidelėje teritorijoje, šis reiškinys gali būti labai pavojingas. Ne tik vandenyje esantiems žmonėms, bet net ir laivams.

Kaip 15min yra rašę, šis neįprastas reginys vadinamas kvadratinėmis arba persipinančiomis bangomis, kvadratine jūra (square waves, cross sea). Tokios bangos gali susiformuoti ir atvirame vandenyne, ir visai netoli kranto. Šis retas fenomenas kyla susidūrus dviem vėjams iš dviejų skirtingų orų sistemų. Dėl to bangos pradeda ristis į priešingas puses ir tame plote suformuoja tarsi tinklą iš bangų stačiakampių.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Kvadratinės bangos
„Wikimedia Commons“ nuotr./Kvadratinės bangos

Matant tai nuo kranto, vaizdas gali atrodyti išties įspūdingai – ką ir įrodo D.Motiejūno fotografijos. Tačiau nors bangos paprastai neatrodo itin galingos, patekti į jas tikrai nesinorėtų.

Anot Europos kosmoso agentūros, persipinančios bangos, manoma, yra kaltos ir dėl laivų avarijų, o kartais jos gali siekti net 3 metrus. Jūrininkai teigia, kad kai į laivą pradeda ristis bangos iš kelių pusių, labai sunku išlaikyti bent minimalią laivo kontrolę. O jei bangos yra didesnės – jos gali jį apversti. Įsivaizduokit, kaip sunku būtų plaukti žmogui, kai į jį ritasi bangos iš skirtingų pusių.

Tokios persipinančios bangos sukuria ir galingas pakrantės sroves, iš kurių labai sunku ištrūkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius