-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kviečia Palanga: „Geriausias poilsis – pažinimas“

Yra ką veikti ir kai lyja, ir kai svilina karštis, o geriausias poilsis – pažinimas. Tokį moto pristatydama turizmo sezoną kurorte pristatė Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė. Palanga – ne tik pramogos prie jūros, bet ir puiki proga pažinti kurorto istoriją, atrasti nepažintas erdves.
Palangos gintaro muziejus
Palangos gintaro muziejus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vienas didžiausių netikėtų atradimų kurorto svečiams tampa šią žiemą atidarytas interaktyvus ir šiuolaikiškas Palangos kurorto muziejus, įsikūręs legendiniame „Anapilyje“, kviečiantis pažinti lietuvių taip mylimą miestelį – paklaidžioti po grafų Tiškevičių giminės istoriją, pasklaidyti išskirtinę interaktyvią knygą, įsėsti į anuomet naudotą paplūdimio vežimą. Taip pat išgirsti kaip skambėjo Sofijos Tiškevičienės taip mėgti vėjo vargonai bei išvysti veidrodžių kambarį, kuriame, sakoma, grafienė atlikdavusi spiritizmo seansus.

„Labai džiugu, nes mums geriausias įvertinimas teigiami lankytojų komentarai. Sulaukiame puikių atsiliepimų, žmonėms labai įdomu. Nors atrodo nedidelis muziejus, čia daug ką galima sužinoti. Žmonės džiaugiasi, kad muziejuje įdomu ne tik vyresniems lankytojams, bet ir vaikams, – sako muziejaus vadovė Virginija Paluckienė. – Žinoma, kai saulė, žmonės paplūdimyje, o kai prastesnis oras, apsiniaukę, pučia stipresnis vėjas, ieško kitokių pramogų ir atsigręžia į muziejus. Ir mes labai laukiam lankytojų“.

Tiškevičiai su artimaisiais prie senųjų Palangos dvaro rūmų. XIX a. pab. – XX a. pr. Kretingos muziejaus/Paulinos Mongirdaitės nuotr.
Tiškevičiai su artimaisiais prie senųjų Palangos dvaro rūmų. XIX a. pab. – XX a. pr. Kretingos muziejaus/Paulinos Mongirdaitės nuotr.

Per porą aukštų įsikūrusiame muziejuje galima išgirsti pasakojimų apie didelę įtaką kurortui padariusios Tiškevičių giminės indėlį į kurortą. Salėje ant didžiulės sienos vis keičiasi Tiškevičių nuotraukos. Jose galima išvysti neregėtus istorinius kadrus, kaip gyveno kurortą puoselėjusi giminė.

Lankytojus prikausto muziejaus darbuotojų pasakojimai apie grafienę Sofiją Tiškevičienę, kuri čia, veidrodžių kambaryje, vesdavusi spiritizmo seansus. V.Paluckienė grafienę Sofiją vadina įspūdinga moterimi.

„Sofija Tiškevičienė pagimdė 12 vaikų, iš jų išaugo 8. Moteris užaugino ir tris nesantuokinius vyro vaikus. Po vyro mirties 1891 metais iki pat savo mirties, tad dar 28 metus, ji nešiojo gedulo rūbą“, – istoriniais faktais dalijosi vadovė.

Skamba vėjo vargonai

Viršutiniame vilos aukšte esančiame bokštelyje Sofija klausydavusi vėjo vargonų. Vos tik grafienė pasijusdavo prastai, atsidarydavo bokštelio langus ir klausydavo vėjo vargonų sukeliamo muzikavimo. Kad tokie bokštelyje buvo, žinojo kone kiekvienas palangiškis, tačiau kaip jie atrodė, kas juos pagamino ir koks jų veikimo mechanizmas, žinių trūko. Jų fragmentai buvo aptikti vilos rekonstrukcijos metu, tačiau, deja, nors ir sudėti iš naujo, veikiausiai pritrūkus kažkurių detalių vargonai nesuskambo. Visgi sumanyta įrengti interaktyvius vėjo vargonus. Palangos kurorto muziejaus lankytojai gali patys kurti vėjo vargonų muziką interaktyvioje lentoje keisdami vėjo kryptį bei stiprumą.
Muziejus itin didžiuojasi ir unikalia interaktyvia knyga, kurioje nugulė 47 kurortui įtaką padariusių žmonių istorijos. Vartant knygą atsiveria istorinių asmenybių portretai, spustelėjus ant vieno jų galima susipažinti su kiekvieno jų nuopelnais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos kurorto muziejus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos kurorto muziejus

Anot muziejaus vadovės, lankytojai itin noriai įsitraukia į interaktyvius žaidimus, pramogas, išnaudoja galimybę virtualiai pasimatuoti muitininko uniformą, žvejo ir poilsiautojo drabužius bei įsiamžinti nuotraukoje, kurią gali neštis namo arba gauti elektroniniu paštu.

„Ir maudymosi vežimas abejingų nepalieka. Galima įsėsti, pasimatuoti 20 amžiaus maudymosi kostiumus. Toks vežimas buvo naudojamas trim aspektais – pasislėpti nuo nepageidaujamų akių, kitas dalykas, tai buvo puiki persirengimo kabina, trečiasis – šitas vežimas palengvino bridimą per bangas“, – pasakoja moteris.

Palangos kurorto muziejus atviras nuo trečiadienio iki sekmadienio, 10-19 valandomis.

Lietuviai vėl atranda Gintaro muziejų

Palanga garsėja grafo Tiškevičiaus dvare įkurtu Gintaro muziejumi. Muziejus yra vienas lankomiausių šalyje, o kada buvote ten paskutinį kartą?

Organizatorių nuotr./Palangos Gintaro muziejus
Organizatorių nuotr./Palangos Gintaro muziejus

Įstabios architektūros rūmuose įkurtas muziejus garsėja ne tik turtinga gintaro kolekcija, kurią sudaro daugiau nei 30 tūkst. eksponatų.

Muziejininkai vis drąsiau rengia edukacines programas, kuriose galima pažinti gintarą labiau, bandyti jį šlifuoti, blizginti, išbandyti įvairias meno sritis, erdves atveria parodoms. Ir dabar čia galima išvysti, kaip juvelyrai mato gintarą papuošaluose.

„Muziejus jau dirba visu pajėgumu. Taip, mes praradome turistų grupes iš kruizinių laivų. Bet matome, kad lietuviai aktyviai lankosi muziejuje. Per dieną atvyksta ir 600, ir 700 žmonių. Sulaukiame ir atvykėlių iš Latvijos, iš Estijos. Muziejus dirba iki 20 val. ir srautas išsiskirsto. Didžiuojamės, kad esame muziejus be slenksčių ir galime priimti visus: ir neįgaliuosius, ir mamas su vežimėliais“, – pasakojo vyriausioji muziejininkė-projektų koordinatorė Regina Makauskienė.

Vis tik karantinas pakeitė taisykles muziejuje – audiogido naudotojus prašoma turėti savo asmenines ausines.

Poilsiautojai ieško, ko nepažinę

„Dirbame pilnu tempu ir dar pilniau“, – juokėsi Antano Mončio namų-muziejaus direktorė Loreta Birutė Turauskaitė. Muziejų su unikalia tapytojo Antano Mončio kolekcija šią vasarą gausiai lanko ir šeimos su mažais vaikais, ir atostogų į Lietuvą grįžę emigrantai.

„Žmonės taip susipažįsta su Lietuvos menu, atranda Lietuvą iš naujo, iš meno pusės. O Palanga turtinga meno, netgi tarptautiniu lygmeniu. Liepos pabaigoje turėsime meno kūrinių aukcioną. Taigi vėl įdomu sudalyvauti“, – pasakojo vadovė.

15min.lt nuotr./Antano Mončio namai-muziejus Palangoje.
15min.lt nuotr./Antano Mončio namai-muziejus Palangoje.

Atostogas ne tik pramogoms, bet ir pažinimui paskyrę vasarotojai laukiami ir dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje Vytauto gatvėje. Autentiškos architektūros name veikia žymaus nacionalinio atgimimo veikėjo, aušrininko, pirmojo Palangos burmistro memorialinė ekspozicija. Muziejuje galima išvysti jo darbo kabinetą, svetainę, kurioje išlikęs tarpukario Lietuvos inteligento namų interjeras. Lankytojai kartu susipažins ir su Palangos miesto istorija.

„A.Mončio namai, J.Šliūpo sodyba, Kurorto muziejus „Anapilyje“, atgimstantis Kurhauzas – tai vadinamas aukštosios kultūros maršrutas, galimybė poilsiaujant praturtėti“, – teigė L.B.Turauskaitė.

Na, o išvysti panoramą galima iš Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios bokšto. Apžvalgos aikštelė bokšte atverta kasdien nuo 9 iki 17.30 val. sekmadieniais nuo 13.30 iki 17.30 val.

Skaitykla – ne tik knygų mėgėjams

Tiek lyjant, tiek saulei šviečiant kviečia Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykla. Bibliotekos renginių kalendorius – pilnas. Skaitykla kvies į meditacijos užsiėmimus, kritinio mąstymo mokymus, pasakų terapijos kūrybines dirbtuves suaugusiems, į meno edukacijų ciklą pradedantiesiems.

Palangos m. sav. nuotr./Pakilus į Palangos bažnyčios bokštą galima išvysti visą kurorto panoramą.
Palangos m. sav. nuotr./Pakilus į Palangos bažnyčios bokštą galima išvysti visą kurorto panoramą.

Skaitykloje nuolat veikia parodos.

Liepos 25 d. žurnalistė ir gidė Gabija Lunevičiūtė pristatys knygą „Vilniaus atminties punktyrai“.

Palangos vasaros skaitykloje ypač laukiamos šeimos su vaikais. Parengta speciali renginių programa: tapyba ant akmenukų, popieriaus darbeliai, knygučių kūryba, ekslibrisų, lėlių teatro figūrų piešimas. Visomis dirbtuvėms reikalingomis priemonėmis žadama aprūpinti.

Dar viena erdvė skaitymo aistruoliams – Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka Vytauto gatvėje, kur nuo triukšmo galima pabėgti į knygų pasaulį. Čia nuolat veikia parodos, organizuojami koncertai. Liepos 17-ąją lankytojai kviečiami į susitikimą-koncertą su tarptautinių konkursų laureate Sigute Trimakaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius