Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lankytojams planuojama atverti Šventosios švyturį

Šventojoje esantį 39 metrų aukščio švyturį norima rekonstruoti taip, kad jis būtų pritaikytas turistų lankymui. Manoma, kad jį galima paversti apžvalgos bokštu ant jūros kranto, į kurį būtų galima pakilti ne tik laiptais, bet ir liftu.
Šventosios švyturys
Šventosios švyturys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Šventoji Švyturys

Palangos savivaldybė rugsėjo pabaigoje paskelbė, kad už 44 tūkst. eurų perka švyturio pritaikymo visuomenės poreikiams techninio darbo projekto parengimo ir jo vykdymo priežiūros paslaugą. Pasiūlymų laukiama iki lapkričio pradžios, konkurso sąlygose nurodoma, kad priežiūros reikės penkeriems metams.

Kada švyturys galėtų būti atvertas lankytojams ir kiek tai kainuotų savivaldybei, kol kas nežinoma. Projektui Europos Sąjungos fondų lėšos nenumatomos.

„Dar per anksti apie tai kalbėti – šiuo metu perkamas techninis projektas“, – BNS sakė Palangos mero patarėja Jurgita Vanagė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šventosios švyturys
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Šventosios švyturys

Statinio teritorija šiuo metu yra saugoma, jis aptvertas, o lankytojai iki šiol būdavo įleidžiami tik retkarčiais, rugpjūtį minint pasaulinį švyturių savaitgalį.

Šventojoje šį renginį organizuojančios viešosios įstaigos „Aido švyturiai“ vadovas Aidas Jurkštas sako, kad turistų lankymui švyturį galima pritaikyti nesudėtingai, įrengiant specialius laiptus ir liftą.

„Mes jau esame išsiaiškinę ir tai aptarę su savivaldybe, yra sumanymas įrengti sraigtinius laiptus, kas nėra sudėtinga ir yra dar drąsesnė idėja – viduryje padaryti liftą, to pasaulyje beveik nėra. Viršų paversti uždara patalpa, apsisaugoti nuo vėjo ir lietaus, toje patalpoje būtų galima daug dalykų daryti, neįgalieji galėtų pasikelti ir gėrėtis unikaliu vaizdu“, – BNS sakė A.Jurkštas.

Jo manymu, nereikėtų rinktis tarp laiptų ir lifto, o įrengti juos abu.

„Turi būti abu variantai, tai techniškai įmanoma, tam yra visos sąlygos, nekainuoja labai jau brangiai. Būtų puiki idėja, gera dovana žmonijai. Tarsi apžvalgos bokštas ant jūros kranto“, – kalbėjo A.Jurkštas.

Švyturį pritaikius lankymui, tai būtų dar vienas objektas, kuris pritrauktų daugybę turistų, sako Palangos turizmo informacijos centras vadovė Rasa Kmitienė.

„Tai bus dar vienas Palangos ir Šventosios perliukas, kuris pritrauks didesnius turistų srautus“, – BNS sakė ji.

Metalinių konstrukcijų Šventosios švyturys pastatytas 1957 metais, 780 metrų atstumu nuo jūros, šio navigacinio ženklo signalo matomumas siekia 31 kilometrą. Jis veikia iki šiol, 2000 metais buvo atlikta kapitalinė švyturio rekonstrukcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius