Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis įamžino įdomų ir retai matomą gamtos reiškinį – rūko lanką

Pirmadienį fotografas Ričardas Andriuška savo „Facebook“ puslapyje pasidalijo rečiau matomo gamtos reiškinio nuotrauka – rūko lanku, kuris dar yra vadinamas ir baltąja vaivorykšte.
Rūko lankas
Rūko lankas / Ričardo Andriuškos nuotr.

„Šiąnakt pragiedrėjus ir atvėsus, laukai pasidengė tirštu rūku. O kur rūkas ir Mėnulis, ten galima tikėtis vaivorykštės. Matydamas tokias prognozes, išvykau panaktinėti. Ilgai ieškoti neteko – palipėjus aukščiau ant kalvos, žiūrint priešinga šviesos šaltiniui kryptimi, pasimatė gražusis rūko lankas“, – rašė R.Andriuška.

Ričardo Andriuškos nuotr. / Rūko lankas
Ričardo Andriuškos nuotr. / Rūko lankas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika 15min paaiškino, kad rūko lanko reiškinys yra giminingas vaivorykštei, todėl kartais jis dar vadinamas baltąja vaivorykšte.

„Viskas, ko reikia, tai Saulės ar Mėnulio šviesa ir rūkas. Skirtingai nuo vaivorykštės, toks lankas atsiranda dėl labai smulkių (<0,05 mm) vandens lašelių, sudarančių rūką. Dėl šios priežasties rūko lankas neturi aiškiai matomų spalvų ir būna baltas arba pilkšvas“, – akcentavo jis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. klimatologė Viktorija Mačiulytė pridūrė, kad rūko lankas, kaip ir vaivorykštė, susidaro dėl to, kad šviesos spindulys lūžta vandens dalelėje.

„Rūko lankas neatrodo spalvotas, nes dalėlės būna labai mažos, todėl šviesa, sklisdama per tas mažas daleles, lūžta šiek tiek kitaip negu vaivorykštės atveju, todėl ir nesimato spalvų, – sakė klimatologė.

– Vasarą rūko lanką gal šiek tiek sudėtingiau pastebėti, nes anksti ryte būna mažiau rūkų.“

Rūko lankas spalvas iš tikrųjų turi, tačiau labai neryškias.

Visgi G.Valaika nurodė, kad rūko lankas spalvas iš tikrųjų turi, tačiau labai neryškias: raudoną – išoriniame rūko lanko krašte ir melsvą vidiniame. Spalvos išnyksta, nes jas išsklaido mažesnių lašelių difrakcijos efektas (šviesos spindulių užlūžimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius