Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kaimo turizmo sodybų lankytojus mausto sukčiai

Didžiausioje tarptautinėje viešbučių registracijos sistemoje tarp netikrų nakvynės vietų pasirodė sukčių sukurtų Lietuvos kaimo turizmo sodybų profilių. Sodybų savininkai ir jas vienijanti asociacija pripažįsta, kad yra susidūrusi su tokiais atvejais.
Kliukų sodyba Booking.com sistemoje
Kliukų sodyba Booking.com sistemoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuvylė rezervacijos sistemos reakcija

Kaimo turizmo sodybos „Kliukai“ Molėtų rajone savininkas Vytis Štelbys pasakoja su netikru jo sodybą atkartojančiu profiliu susidūręs pernai pačiame sezono įkarštyje.

„Paskambino žmogus ir pareiškė, kad rezervavo pas mus nakvynę, norėtų pasitikslinti dėl atvykimo. Pasižiūrėjau rezervacijos duomenis ir pamačiau, kad nėra jokios rezervacijos per „Booking.com“. Paprašiau atsiųsti rezervacijos patvirtinimą elektroniniu paštu. Atsiųstame laiške išvydau, kad sukurtas netikras profilis, panaudotos mano sodybos nuotraukos, tačiau adresas nurodytas ne tas, o vieta Molėtų mieste.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kliukų“ sodybos savininkai Vytis ir Sandra Štelbiai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kliukų“ sodybos savininkai Vytis ir Sandra Štelbiai

Supratau, kad susidūriau su sukčiais, iš karto kreipiausi į „Booking.com“. Susisiekiau su jų biuru, berods, Nyderlanduose. Nesulaukdamas reakcijos, skambinau kelis kartus visais įmanomais kontaktais, vis iš naujo paaiškindamas situaciją ir prašydamas nedelsiant uždaryti suklastotą profilį bei susisiekti su nukentėjusiu klientu.

Galų gale, vieno iš pokalbių metu mane konsultantas pritrenkė tokiu atsakymu: iš kur mums žinoti, kad jūsų profilis tikras, o tas kitas netikras? Tokia reakcija mane nustebino. Su „Booking.com“ bendradarbiauju daugiau kaip 7 metus. Mūsų sodybos „Kliukai“ paslaugos minėtoje rezervacijų sistemoje svečių visada vertinamos labai gerai. Lengvai galima patikrinti, kuris profilis veikia seniai ir turi daug užsakymų“, – pasakojo V.Štelbys.

Pasak V.Štelbio, nors „Booking.com“ darbuotoja žadėjo su svečiu susisiekti nedelsiant, tačiau to nepadarė.

„Mano žiniomis, susisiekta gerokai vėliau, o svečiai jau priėmė sprendimą niekur nebevykti. Jiems buvo sugadintos atostogos. Netikras profilis buvo matomas dar kelias dienas, nors jį išjungti paprasta. Tik po maždaug trijų savaičių sulaukiau „Boooking.com“ laiško su ilgu abstrakčiu jų pozicijos aiškinimu ir atsiprašymu. Vėliau pats naršiau po šią rezervacijos sistemą ir vėl radau netikrų profilių. Viename buvo nurodomas adresas Molėtų centre, o nuotraukose – rąstinis namelis pamiškėje. Paskyra dingo tik po 3–4 dienų“, – sakė kaimo turizmo sodybos šeimininkas.

Lankytojų gausėjimo pasekmė

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas patvirtino, kad jį pasiekė kaimo turizmo sodybų nusiskundimai dėl netikrų profilių.

„Tenka pripažinti, kad smarkiai augančiu kaimo turizmo sodybų populiarumu ėmė naudotis ir sukčiai, kurie tarptautinėje nakvynės rezervacijos sistemoje „Booking.com“ kuria netikrus profilius ir jais vilioja poilsiautojus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Žabaliūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Žabaliūnas

Žinome konkrečių atvejų, kai poilsiautojai rezervavo nakvynes, sumokėjo pinigus, o susisiekę su kaimo turizmo sodybų savininkais sužinodavo, kad susidūrė su sukčiais. Jie pinigus atgavo, tačiau jaučiame pareigą įspėti apie tokius nemalonumus“, – sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas L.Žabaliūnas.

Anot jo, netikruose profiliuose naudojami žinomų kaimo turizmo sodybų aprašymai, nuotraukos, tačiau koordinatėse nurodomi neteisingi GPS adresai, nepateikiami telefonai ir el.pašto adresai. „Tarptautiniame rezervacijos tinkle labai paprasta registruoti išgalvotas nakvynės vietas, nes jų faktinės veiklos įrodymų nėra prašoma“, – atkreipė dėmesį LKTA vadovas.

L.Žabaliūno manymu, akivaizdu, kad sukčių dėmesys Lietuvai susijęs su poilsiautojų srautų augimu.

„Pernai kaimo turizmo sodybose nakvojo 360 tūkst. poilsiautojų, o tai yra 11 proc. daugiau nei 2017 metais. Užsieniečių taip pat daugėjo 11 proc. (nuo 31,8 iki 35,4 tūkst.). Iki tol keletą metų paeiliui poilsiautojų kasmet daugėjo po 5–6 proc.“, – teigė LKTA vadovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sodybos traukiasi iš šešėlio

LKTA vadovo manymu, lankytojų skaičiaus šuolis gali būti susijęs su dar vienu reiškiniu – sodybų ištraukimu iš šešėlio.

„Čia nuopelnus galima priskirti buvusiam Turizmo departamentui, kuris rašė laiškus sodybų savininkams, ragindamas juos legalizuoti veiklą. Tai davė rezultatų: pernai savo veiklą įregistravo net 42 sodybos, ir bendras jų skaičius pašoko iki 710. Galima prognozuoti, kad šis skaičius toliau didės, nes šešėlyje iki šiol veikia dar ne mažiau kaip 100 sodybų“, – sakė L.Žabaliūnas.

O ką daryti miestiečiams, kurie internetu užsisakinėja kaimo turizmo sodybas, tačiau nenori pakliūti į sukčių pinkles?

„Mano patarimai būtų tokie. Bene patogiausia būtų apsilankyti nakvynių ir pramogų kaime bei turizmo maršrutų portale atostogoskaime.lt, kuriame užregistruotos didžioji dauguma šalyje veikiančių, paslaugų kokybe besirūpinančių kaimo turizmo sodybų. Radę rūpimą sodybą šiame portale, galite būti tikri, kad ji tikrai veikia, yra socialiai atsakinga. Taip pat galite susisiekti sodybų kontaktais ir rezervuoti sodybą.

Jei sodybos nepavyksta rasti šiame portale, užsukite į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos svetainę vvtat.lt, kur rasite visus šalyje veikiančius paslaugų teikėjus.

Jei jau taip atsitiko, kad sumokėjote už nakvynės rezervaciją per „Booking.com“ ir supratote esą apgauti, kreipkitės į „Booking.com“ klientų aptarnavimo kontaktais“, – rekomendavo L.Žabaliūnas.

„Booking.com“ buvo nusiųsti klausimai dėl netikrų nakvynės vietų jų rezervacijos sistemoje. Europos regiono komunikacijos ir viešųjų ryšių vadybininkė Lauren Cooper padėkojo už klausimus, tačiau į juos per savaitę neatsakė. „Booking.com“ teiravomės, kaip dažnai šioje rezervacijos sistemoje aptinkami netikri profiliai ir kaip turėtų elgtis klientai, patekę į sukčių pinkles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius