Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos liaudies buities muziejaus Rumšiškėse eksponatai – kiaurais stogais

Rumšiškėse veikiantis Lietuvos liaudies buities muziejus, turintis ne vieną unikalią ekspoziciją, atkreipė į save dėmesį. 15min redakciją pasiekė šio muziejaus lankytojos laiškas, kuriame teiraujamasi, kodėl reprezentatyvių pastatų stogus dengia keistos plėvelės. Muziejaus direktorė tikina, kad taip siekiama apsaugoti eksponatus, nes lėšų stogų tvarkymui paprasčiausiai nėra.
Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele
Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele / Skaitytojos nuotr.

„Gal žinot, kurį laikmetį reprezentuoja tos plėvelės ant dažno Rumšiškių buities muziejaus namo stogo? Darbuotojai sako, kad tai eksponatų apsaugai, nes stogai kiauri. Dar sako, kad užsienio svečiai irgi kartais to teiraujasi“, – redakcijai atsiųstame laiške klausimus iškėlė muziejaus lankytoja Živilė.

Ji stebisi, kodėl Kultūros ministerija nesiima jokių veiksmų, kad būtų atsikratyta tų vaizdą bjaurojančių plėvelių: „Gal tebelyjant Europos pinigų lietui reikėtų bent vieną kitą eurą išleisti ir prasmingai – esamų (realių) vertybių išsaugojimui, o ne vien Vasiukų tipo naujiems projektams? Jei dabar nesugebat rasti tam pinigų, kada bus lengviau?“ – retorinius klausimus kėlė lankytoja.

Skaitytojos nuotr./Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele
Skaitytojos nuotr./Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele

Stengiasi apsaugoti eksponatus

15min susisiekė su Lietuvos liaudies buities muziejaus direktore Violeta Reipaite. Ji patvirtino, kad pastatų stogai yra kiauri, todėl jiems būtina papildoma apsauga.

„Sprendimai priimti dėl prasto oro – pernai ištisai lijo. O po lietingos vasaros, po lietingų metų... taigi ką daryt?“ – dalijosi mintimis muziejaus direktorė.

Anot jos, muziejaus stogai uždengti plėvele siekiant apsaugoti eksponatus: „Šiandien ne tik patys pastatai yra kaip eksponatai, bet dar ir tuose muziejų pastatuose yra sudėti smulkesni buities daiktai, žemės ūkio padargai. Tarnauja kaip saugojimo patalpos“, – paaiškino V.Reipaitė, pridurdama, jog tik plėvelės padeda apsaugoti nuo lietaus visus muziejaus eksponatus.

Skaitytojos nuotr./Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele
Skaitytojos nuotr./Rumšiškių muziejaus stogai, apdengti plėvele

Direktorė negalėjo pasakyti, kada nuo stogų bus nuimtos plėvelės, nes nėra lėšų stogams taisyti. Pasak jos, viskas priklauso nuo Kultūros ministerijos.

„Kadangi tai yra didelių gabaritų stogai ir muziejus turi vieną stogdengį, tai turbūt kaip ir aišku, kiek gali vienas žmogus uždengti. Reiktų finansavimo. Tam buvo pateiktas ne vienas prašymas Kultūros ministerijai. Parengėm projektą penkeriems metams – kaip galima būtų sustabdyti tokį stogų irimą“, – teigė muziejaus direktorė.

Kultūros ministerija žada imtis priemonių

Kultūros ministerija 15min nurodė, kad Lietuvos liaudies buities muziejus yra finansuojamas tiek, kiek įmanoma: „Šis muziejus finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis kultūros srities asignavimų limito ribose, atsižvelgiant į muziejaus teikiamą veiklos planą bei įvertinus įstaigos metinius veiklos rezultatus.

Šiuo metu poliuretano plėvele uždengti dešimties pastatų-eksponatų stogai, kurie praėjusiais metais nukentėjo dėl gausių kritulių ir dabar yra tvarkomi. Kasmet restauruojama dalis pastatų-eksponatų stogų – 2017-aisiais iš Lietuvos liaudies buities muziejaus ir valstybės biudžeto lėšų restauruota keturiolika objektų. Šiemet jau restauruoti du, numatyta atnaujinti dar šešis kritinės būklės stogus.“

Kultūros ministerija visus muziejaus pateiktus prašymus žada peržvelgti artimiausiais mėnesiais. Atsižvelgiant į tokių prašymų procedūrų derinimo tvarką, preliminarius sprendimus dėl Lietuvos liaudies buities muziejaus rengtų prašymų planuojama parengti rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius