Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos pakraščiuose glūdintys perlai: atraskite gražiausius dvarus

Keliaudami po Lietuvą jau ne kartą aplankėme garsiausius ir populiariausius dvarus, bet neretai nuošalėje paliekame ne mažiau gražius ir įdomius dvarus vien tik todėl, kad jie įkurti toliau nuo pagrindinių turistinių maršrutų. Šį kartą važiuosime, galima sakyti, Lietuvos pakraščiais ir atrasime tikrus perlus: vasaros sezoną dvarai lankytojus pasitiks naujomis ekskursijomis, edukacijomis ir renginiais – nuobodžiauti tikrai neteks.
Lietuvos dvarai
Lietuvos dvarai / 15min koliažas

Mažojoje Lietuvoje aplankysime Hugo Šojaus dvarą, prasuksime pro Zyplius Šakių rajone, rytiniame pakraštyje susipažinsime su Paliesiaus muzikos ir sveikatingumo židiniu, netoli Latvijos sienos sužinosime, kas įdomaus Ilzenbergo dvare ir kelionę baigsime Šiaurės Lietuvoje – nauju traukos objektu tapusiame Astravo dvaro parke.

Hugo Šojaus dvaras mena Prūsijos karalių laikus

Kelionę pradėkime nuo Mažosios Lietuvos, Šilutės, kur įsikūręs Hugo Šojaus dvaras. Pasak Šilutės Hugo Šojaus muziejaus direktorės Indrės Skablauskaitės, dvaras pastatytas pamario krašte, vienoje gražiausių Lietuvos vietų: „Tenka tik apgailestauti, kad vilniečiams ar kauniečiams neretai mes esame per toli nuo pagrindinių turistinių maršrutų, apie mus mažiau žino, rečiau aplanko, nes per toli važiuoti.“

Dvaras yra labai senas, įkurtas 1721 m, menantis Prūsijos karalių valdymo laikus. Šis dvaras skiriasi nuo dvarų Žemaitijoje ar Aukštaitijoje, nes Mažojoje Lietuvoje dvarus galėjo įsigyti pasiturintys eiliniai žmonės, o ne grafai ar bajorai. Nuo 1889 m. dvarą pradėjęs valdyti Hugo Šojus įkūrė pirmąjį privatų Klaipėdos krašto muziejų, kuriame anuomet lankėsi to meto aukštuomenė iš Lietuvos ir Rytprūsių: Vokietijos kronprincas, Lietuvos prezidentai. „Atvykęs Jonas Basanavičius net norėjo perpirkti kai kuriuos eksponatus, kad jie atsidurtų jo kuriamų Tautos namų ekspozicijoje“, – pasakoja I.Skablauskaitė.

Dvare įkurtas Šilutės muziejus, kurio ekspozicijose lankytojai mato tai, ką eksponavo savo privačiame muziejuje ir H.Šojus: dvaro baldus, paveikslus, egiptietišką kolekciją – buvęs savininkas ypatingai domėjosi šia kultūra.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus arch. nuotr./Šilutės Hugo Šojaus dvaras
Šilutės Hugo Šojaus muziejaus arch. nuotr./Šilutės Hugo Šojaus dvaras

Edukacijos apie dvaro kultūrą ir deficito lentynas

Pastaraisiais metais muziejus rengia parodas, supažindinančias su mados istorija. Taip pat ir šį sezoną atidaroma paroda „Dama su krinolinais (1850 – 1869 m.)“ iš Aleksandro Vasiljevo fondo. „Tai įspūdinga Viktorijos laikų kostiumų, aksesuarų kolekcija, pasakojanti apie išskirtinį aukštuomenės gyvenimą. Ši paroda Lietuvoje dar neeksponuota, veiks iki spalio 31 dienos“, – lankytojus kviečia direktorė.

Atvykus į parodą, I.Skablauskaitė siūlo užsisakyti ir dvi edukacijas: dvaro etiketą ir kulinarinį paveldą, paragauti lietuvininkų „kafijos“ gėrimo ir šokoladinio pyrago, iškepto pagal 1893 metų receptą.

„Pastebėjome, kad jaunesnioji karta menkai susipažinę su praeito amžiaus 6–9 dešimtmečiais, o vyresnėms žmonėms šis laikotarpis kelia nostalgiją, todėl surengėme parodą „Deficitų pilnos lentynos“ ir kviečiame pažiūrėti, kaip atrodė restoranai ir parduotuvės, kokių deficitų buvo galima rasti“, – pasakoja direktorė.

Zyplių dvare susipažinsite su fazanų medžiokle

Šakių rajono Lukšių dvaro ansamblio atgimimas neatsiejamas nuo skulptoriaus Vido Cikanos iniciatyvos – restauruoti apleistus pastatus ir pritaikyti visuomenės poreikiams. Šiuo metu dvare įrengtos parodų erdvės, kalvė, keramikos dirbtuvės. Kasmet čia vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai, menininkų plenerai, kino festivaliai ir kiti renginiai.

Lukšių kultūros direktorė Daiva Bukšnienė sako, kad vasaros sezoną Zyplių dvaro lankytojai pasitinka su naujomis ekskursijomis ir programomis: „Planuojame daugiau veiklų lauko erdvėje – pakviesime į pažintinę ekskursiją po istorinį Zyplių dvaro parką, įspūdingas alėjas, senajame sode įkurtą vynuogyną.“ Pavasarį parke pasklinda nuostabus balzaminių tuopų aromatas.

Lukšių kultūros centro arch. nuotr./Zyplių dvaras
Lukšių kultūros centro arch. nuotr./Zyplių dvaras

Žmones traukia dvaro romantika

Į dvarą užsukantys turistai pamėgo teatralizuotą ekskursiją po Zyplių dvarą „Kai pono nėra namie“, kuri perkelia į paskutiniojo Zyplių dvaro šeimininko grafo Tomo Patockio laikotarpį. Smagioje programoje dalyvauja net Liepalotų kaimo kapela.

Dvare netrūksta įdomios veiklos ir užsiėmimų – savo rankomis nusilipdysite molinį puodą arba susipažinsite su fazanų medžiokle – iš lanko šaudysite į judančius taikinius.

Pasak direktorės, žmones traukia dvaro romantika: „Jei čia stovėtų tik rūmų pastatas ar vyktų tik renginiai, mes neturėtume tiek lankytojų. Jei norite iki galo pajusti ypatingą dvaro aurą, vakare pasivaikščioti parko takais, dvaro viešbutyje galite ir pernakvoti“, – sako D.Bukšnienė.

Paliesiaus dvaras: nuo ruginės duonos iki sveikatinimo klinikos

Keliaukite toliau į kitą, rytinį pakraštį: iš Ignalinos vingiuotu, bet vaizdingu keliu pasieksite Lietuvos žemėlapio „kišenėje“ įsikūrusį Paliesiaus dvarą, kuriame vyksta išskirtinis kultūrinis, muzikinis ir sveikatinimo paslaugų gyvenimas.

Paliesiaus dvaro vyr. administratorė Birutė Jaškūnienė pasakoja, kad
viena pagrindinių veiklų – Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinika, kuri remiasi klinikiniu fizinio krūvio gydymu, harmoningai jungia psichinę ir emocinę veiklą: „Klinikos veikla paremta alternatyvia medikamentiniam gydymui idėja. Fizinio krūvio terapija gali pagerinti paciento būklę, išgydyti daugiau nei 30 ligų. Mūsų pagrindinis tikslas – individualiai parinktu fiziniu krūviu nuolatinėje profesionalių medikų priežiūroje užtikrinti geresnę sveikatą.“

Dvare veikia viešbutis ir restoranas, o kepyklėlė lepina savo sukurtų skonių kepiniais. „Draugaujame su aplinkiniais ūkininkais, malūnais, kepiniams naudojame žmogui ir aplinkai draugiškus produktus. Šio sezono naujiena – ruginė duona, gaminama pagal senas tradicijas, su natūraliu raugu“, – pasakoja administratorė.

Paliesiaus dvaro arch. nuotr./Paliesiaus dvaras
Paliesiaus dvaro arch. nuotr./Paliesiaus dvaras

Koncertų salė garsėja puikia akustika

Paliesiaus dvaras dar vadinamas „Skambantis Paliesius“ – čia vyksta Lietuvos ir užsienio atlikėjų kameriniai koncertai. „Mūsų koncertų salė, garsėjanti puikia akustika, pritraukia ne tik menininkus iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, todėl įkurta ir garso įrašų studija. Čia yra aukšto lygio instrumentai, darbuojasi geriausi Lietuvoje garso specialistai, atlikėjui sudaromos puikios kūrybinės sąlygos“, – pasakoja B.Jaškūnienė.

Dvare laukiami ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjai, ypač dviratininkai, kurie vieną dieną galėtų skirti dar mažai kam žinomam Servėtos regioniniam parkui, pernakvoti dvaro viešbutyje, o ryte susipažinti su Lietuvos pasieniu.

„Svečiams nebus nuobodu, nes siūlome pažintines ir kūrybines edukacines programas, žygius po pelkę su smagiu pabuvimu prie laužo ir keptų bulvių skanavimu“, – dvaro veiklas pristato B.Jaškūnienė.

Ilzenbergo dvare natūralios žemdirbystės ūkis

Ilzenbergo dvare teko lankytis dar tada, kai buvo restauruojamas pagrindinis pastatas, tvarkoma aplinka, tačiau jau tuomet buvo galima pajusti unikalią dvaro paskirtį – ūkininkavimą natūralios žemdirbystės principu. Voljeruose kudakavo laimingos vištos, girgsėjo antys, darže sirpo braškės, švarioje gamtoje rinko ir į avilius medų nešė bitės, tačiau apie viską iš pradžių.

Norėdami aplankyti Ilzenbergo dvarą Rokiškio rajone, važiuokite beveik iki pat Latvijos sienos, prie Ilgio ir Apvalaso ežerų, kur 1515 m. ant kalvos baronas Berntas fon Kersenbrokas įkūrė dvarą.

1863 m. dvarą nusipirko vokiečių kilmės inžinierius N. N. Fuchsas. Jis perstatė Ilzenbergo dvaro rūmus, kurie išliko iš esmės nepakitę iki mūsų dienų.

Tai vienintelis dvaras Baltijos šalyse ūkininkaujantis natūralios žemdirbystės principais, gamina per 100 natūralių maisto produktų.

Šiuo metu atstatyti visi Ilzenbergo dvaro istoriniai–muziejiniai akmens mūro statiniai, išpuoselėtas ir 14 ha angliško tipo parkas su skulptūromis, kuriame auga 500 metų, net 6,3 metrų apimties, galiūnas ąžuolas.

Ilzenbergo dvaro arch. nuotr./Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaro arch. nuotr./Ilzenbergo dvaras

Rūmų prabanga ir meilės sala

Lankytojus pasitinka ir prabangus Ilzenbergo dvaro rūmų interjeras – XIX a. vėlyvasis klasicizmas, dekoro elementai: grindų marmuro mozaika, mozaikinis parketas su medžio dekoro intarsijomis, dekoratyvios salių sienos su tekstilės tapetais, auksuotas lubų dekoras, dalies sienų apdaila atlikta „venecijietiško“ glaisto technika, suformuotos kesoninės lubos.

Ilzenbergo dvare įvairios ekskursijos, čia pagaminto maisto degustavimas.

Ilgio ežere grakščiai sklendžiančiu tiltu pasieksite jaunavedžių pamėgtą Meilės sala su senuoju ąžuolu, saugančiu romantiškas istorijas.

Šio sezono naujiena – smagi pramoga visai šeimai: nuo vasaros vidurio sužels 1.2 ha ploto kukurūzų labirintas su penkiomis salelėmis, kiekvienoje jų lauks staigmena.

Dar viena naujiena laukia grill restorane: aristokratiškoje aplinkoje valgydami išskirtinius, virtuvės šefo Jono Jonušo gardžius patiekalus mintimis galėsite nukeliauti į Meksiką, Ameriką, Sakartvelą, Vokietiją, Vietnamą ir kitas šalis.

Naujas traukos objektas Biržuose

Kelionę baikime šiauriame pakraštyje – Biržuose, Astravo dvaro parke. Šią vasarą jau bus baigta tvarkyti teritorija ir taps nauju turistų traukos objektu. Pasak Biržų turizmo informacijos centro, atkurtas parkas, įrengti takai, sutvarkyta krantinė ir prieplauka.

Kitapus Širvėnos ežero esančiame Astrave, iš kurio atsiveria graži Biržų panorama, nuolatinę rezidenciją įkūrė grafas Jonas Tiškevičius ir 1842 m. pradėjo statyti mūrinius dvaro rūmus, kurie išliko iki šiol. Itališkų vilų stiliaus rūmai yra viena gražiausių romantizmo laikotarpio dvarų rezidencijų Lietuvoje. Širvėnos ežero šiaurinės pakrantės pusiasalyje suplanuotas mišraus plano peizažinis parkas, įrengta tvenkinių sistema, užveista gulbių.

Gvido Petrėno nuotr./Astravo dvaras
Gvido Petrėno nuotr./Astravo dvaras

Rūmų fasadą puošia liūtų skulptūros, kurias 1851 m atgabeno rogėmis iš Sankt Peterburgo, vežikui buvo sumokėta 79 rub. ir 10 kap. bei 3 rub. premijos. Grafas Jonas Jurgis Tiškevičius 1938 m. padovanojo liūtus Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejui, ten jos stovi iki šiol, o Astravo dvare išlietos kopijos.

Astrave yra originalus architektūrinis inžinerinis įrenginys, užtvanka–tiltas, pastatytas 1860 m., laikomas vienu gražiausių Lietuvos technikos, kultūros, istorijos paminklų.

Dvarų ekskursijos ir edukaciniai renginiai organizuojami besilaikant visų reikalingų saugumo reikalavimų.

Straipsnį apie Lietuvos dvarus inicijuoja „Vilkmergė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius