Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos Šveicarija – Sudargas: nuo kryžiuočių čia saugojo net 5 piliakalniai

Turbūt gegužės mėnuo yra pats tinkamiausias laikas atvykti į Lietuvos pakraštyje įsikūrusį Sudargą (Šakių r.). Net penki čia snaudžiantys „milžinai“ – piliakalniai – dabar pakeri ką tik prasiskleidusiais gėlių žiedais ir šviežiai sužaliavusiomis medžių lajomis. Tačiau labiausiai kvapą gniaužia vaizdas nuo jų, kur plyti dar niekur šalyje neregėti Nemuno platybių horizontai.
Sudargo piliakalniai (Šakių r.)
Sudargo piliakalniai (Šakių r.) / Ados Alejūnaitės nuotr.

Kadaise šis piliakalnių kompleksas mūsų protėviams padėjo gintis nuo kraštą puldinėjančių kryžiuočių. Manoma, kad anuomet čia rymojo didi pilis, gynusi kelią į Lietuvą. Deja, atlaikiusi ne vieną antpuolį, 1317 m. birželio 24 d. Sudargo pilis buvo sudeginta.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Nemuno panorama nuo Sudargo piliakalnių (Šakių r.)
Ados Alejūnaitės nuotr. / Nemuno panorama nuo Sudargo piliakalnių (Šakių r.)

Protėvių atminimą saugantys piliakalniai

Kiekvienas Sudargo „milžinas“ turi savo pavadinimą – čia stūkso Vorpilis, Balnakalnis, Pilaitė, Žydkapiai ir Bevardis, tačiau jie nėra autentiški.

„Galime pasidžiaugti, kad turime piliakalnius, kurie tikrai ne prastesni už esančius Kernavėje. Mūsų piliakalniai yra išsidėstę maždaug kilometro ilgyje“, – sako Sudargo istorija besidominti bibliotekininkė, gidė Valerija Endriukaitienė.

Apie tolimą, bet didingą praeitį byloja ir piliakalnių prieigose stovintis paminklas, skirtas Sudargo pilies gynėjų atminimui.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Pminklas, skirtas Sudargo pilies gynėjų atminimui (Šakių r.)
Ados Alejūnaitės nuotr. / Pminklas, skirtas Sudargo pilies gynėjų atminimui (Šakių r.)

Kaip pasakoja V.Endriukaitienė, šio kaimo pavadinimas kilo nuo Žemaitijos karvedžio Sudargo vardo. Jis minimas kryžiuočių kronikose.

Būtent tada, kai įvyko lemtingas pilies užpuolimas, karvedys Sudargas žuvo, buvo nužudyti ir kiti pilies gynėjai, kai kurie pateko į nelaisvę. Šis įvykis Sudarge įsirašė amžiams – pilis taip ir liko neatstatyta, kuriam laikui išnyko ir pati gyvenvietė. O iki tol, anot V.Endriukaitienės, mūsų protėviams Sudarge pavyko sėkmingai atremti net keturis kryžiuočių antpuolius.

Mūsų protėviams Sudarge pavyko sėkmingai atremti net keturis kryžiuočių antpuolius.

Pasak jos, nors 1317 m. neliko karžygio Sudargo, gyvenvietė išsaugojo jo vardą. Visgi, buvo bandoma jį keisti – 1724 m. didikas Jonas Radvila Sudargą norėjo pervadini į Jansborgą. Tačiau toks pavadinimas miesteliui neprigijo, gyventojai jį vis tiek vadino Sudargu.

Tas pats J.Radvila Sudargui 1724 m. parūpino miestelio teises, čia leista turėti turgų.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Sudargo piliakalniai (Šakių r.)
Ados Alejūnaitės nuotr. / Sudargo piliakalniai (Šakių r.)

„1792 m. Sudargo miesteliui buvo suteiktos Magdeburgo miesto teisės. Tada jis gavo herbą“, – istorinių įvykių momentais dalijasi krašto šviesuolė V.Endriukaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius