Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Maistas važiuojant į gamtą: ką verta imti ir ko reikia saugotis

Iškyla prie vandens
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Iškyla prie vandens
Šaltinis: 15min
0
A A

Susiruošėte pailsėti gamtoje, o gal planuojate ilgesnę iškylą? Tuomet jums verta pagalvoti apie maistą ir jo atsargas. Ką verta vežtis su savimi ir ko tikrai neverta imtis? „Pasaulis kišenėje“ atkreipia jūsų dėmesį į kai kuriuos maisto krepšio rinkimo iškylai gamtoje ypatumus.

Keliaudami į gamtą ar keletos dienų kelionę, įvertinkite, kiek ir kokių maisto produktų būtina su savimi pasiimti. Ypatingai tai svarbu tada, kai keliaujate ten, kur nebus šaldytuvo. Kad išvengtumėte apsinuodijimų, atidžiai susikraukite maisto krepšį.

1. Rekomenduojama pirkti produktus iš anksto ar kelionės išvakarėse. Geriausia tai daryti parduotuvėse ar turgeliuose. Patartina vengti pirkti maistą pakelėse ar mažose kaimų krautuvėlėse.

2. Nerekomenduojama pirkti produktų, kurie nėra tinkamai termiškai apdoroti. Gerai neapkeptuose produktuose patogeninės bakterijos, sukeliančios žarnyno susirgimus, ne tik nespėja žūti, tačiau gali dar ir daugintis. Tinkamai termiškai apdoroti produktai, ypatingai mėsos, pastebimai sumažina apsinuodijimų tikimybę.

3. Be to, ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į kreminių konditerijos gaminių saugojimą. Jie turėtų būti laikomi neaukštesnėje nei +8 laipsnių temperatūroje.

4. Nerekomenduojama imti su savimi į gamtą greitai gendančių produktų: kreminiai saldumynai, pieno produktai, pagamintos salotos ir kiti produktai, kurie vartojami be papildomo terminio apdorojimo.

5. Rinkdamiesi maisto produktus, atkrepkite dėmesį į produkto galiojimo laiką, jo laikymo sąlygas bei pakuotės sandarumą.

6. Iškylai gamtoje saugu imti su savimi juodos ir baltos duonos, džiuvėsėlių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, džiovintų vaisių, rūkyto sūrio, vytintos dešros ir natūralaus mineralinio vandens.

7. Be to, rekomenduojama pasiimti šviežių daržovių ir vaisių: pomidorų, agurkų, morkų, kopūsto ir pan. Iš jų greitai galima pasigaminti lengvų salotų, kurias pagardinsite cintrinų sultimis bei aliejumi. Prieš vartojimą vaisius ir daržoves būtina nuplauti geriamu vandeniu.

8. Troškuliui malšinti geriausiai tinka paprastas negazuotas vanduo, o limonadus geriausia pakeisti sultimis, mineraliniu vandeniu ar arbata.

9. Jei turite nešiojamą šaldytuvą ar šaldyklę, rūpinkitės jos vidumi: prieš naudodami kruopščiai išvalykite, produktus sandariai supakuokite į atskirus indelius ar politileną ir padėkite atskirai vienas nuo kito. Mėsa neturėtų liestis su sūriu, o šviežios daržovės su keptomis ar virtomis. Šaldytuve būtina laikyti kiaušinius, jei tokių vežatės, padažus ir kitus greitai gendančius produktus. Bet kokį jūsų pagamintą ir nepabaigtą patiekalą vertėtų laikyti uždarytame inde. Tai apsaugos jį nuo kenkėjų.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje