Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merdinčiai Klaipėdos širdžiai – originalūs atgaivinimo vaistai: nuo įgarsintos Anikės iki ūkininkų turgelių

Nuvykę į didžiuosius Europos miestus žemėlapyje netrunkame susirasti pagrindinę miesto aikštę, alsuojančią gyvybe ir šurmuliu – čia prekiaujama suvenyrais, susėdę ant laiptų ar grindinio šnekučiuojasi bičiuliai, kavinukėse laiką leidžia tirštai susėdę žmonės. Apie tokią aikštę svajoja klaipėdiečiai, tačiau, kol kas Teatro aikštė gyvybės prisipildo tik švenčių metu. Pagrindinė miesto aikštė, kurioje į praeivius žvelgia Taravos Anikė, o vokiečių būreliai traukia ją apdainuojančią dainą, stovi liūdna, merdinti ir nejauki. Viliamasi, kad ji jau netrukus pasikeis ir taps tikrąja miesto širdimi.
Teatro aikštė plyšo nuo prekeivių.
Teatro aikštė gyvybės prisipildo tik keliskart per metus, didžiųjų švenčių metu. / A.Kripaitės nuotr.

Šią savaitę Klaipėdos turizmo ir informacijos centras (TIC) inicijavo susitikimą su Klaipėdos valdininkais, senamiesčio verslininkais ir kitais suinteresuotais asmenimis, kuriems rūpi Teatro aikštės likimas.

Net nesitikėta, jog susitikimas bus toks dosnus originalių idėjų. Kai kurias jų ketinama įgyvendinti dar iki šios vasaros, kad aikštė taptų jaukesnė. Jau netrukus čia turėtų atsirasti daugiau suoliukų, gėlių, bus patobulintas apšvietimas. Dideliu traukos objektu aikštė, neabejojama, taps dėl čia netrukus pradėsiančios veikti nemokamos Wi-Fi zonos.

Aibė idėjų

Anot susitikimą inicijavusios TIC direktorės Romenos Savickienės, susitikime dalyvavo ir gintaro pardavėjai, ir verslininkai, ir savivaldos atstovai. Susitikimą paskatino realus situacijos pripažinimas – aikštė merdinti ir negyva.

„Norisi, kad aikštė būtų gyva, kad žmonės joje leistų laiką, kad ji būtų traukos objektas, kuris yra kiekviename Europos mieste, centrinė aikštė yra pagrindinė miesto dalis. Visi kartu kalbėjome apie idėjas, kurios galėtų būti įgyvendintos – greitos idėjos, kurias šiais metais, šią vasarą planuojama įgyvendinti ir kurios turėtų tęstinumą“, – sakė R.Savickienė.

A. Kubaičio nuotr./Romena Savickienė
A. Kubaičio nuotr./Romena Savickienė

Aikštėje netrukus turėtų atsirasti daugiau sėdimų vietų – suolelių, šezlongų ar sėdmaišių, tad čia būtų galima maloniai pasisėdėti su kavos puodeliu. Ne vienas pabrėžė, jog vakare Teatro aikštėje nejaukiai tamsi, tad būtinas papildomas apšvietimas. Variantų, anot R.Savickienės, yra įvairiausių – nuo lempučių virš aikštės ištisus metus, kurios ją atgaivino per Kalėdas, iki sprendimų įdomiai apšviesti šalia esančių namų fasadus.

Norisi, kad aikštė būtų gyva, kad žmonės joje leistų laiką, kad ji būtų traukos objektas, kuris yra kiekviename Europos mieste, centrinė aikštė yra pagrindinė miesto dalis, – sakė R.Savickienė.

„Sulaukta pastabos dėl tualeto. Jau šią vasarą Karskronos ir Žvejų gatvių sankryžoje atsiras mokamas reklaminio stulpo pavidalo tualetas. Tai iš dalies išspręs šią problemą“, – sakė centro vadovė.

Ne vienas klaipėdietis keiksnoja Teatro aikštės grindinį, kuris sunkiai įveikiamas vežimėliais bei dviračiais. Uostamiesčio savivaldybė jau pasirašė sutartį dėl kelio dangos rekonstravimo, tad prieigose atsiras galimybė judėti tiek neįgaliesiems, tiek dviratininkams.

Trūksta garsų

Gidų pasiūlyta idėja – įgarsinti Teatro aikštės pagrindinę skulptūrą – Taravos Anikę, kuri traukia vokiečių turistus. Giesmę, kurioje Simonas Dachas apdainavo mergaitę iš Taravo, turistai aikštės viduryje traukia iš širdies. Svarstoma, jog pastačius mokėjimo aparatą, įmetus eurą ar du, grotų Taravos Anikės daina. Tai būtų populiarus sprendimas, o už surinktas lėšas būtų galima prižiūrėti fontaną, nuvalyti Anikės skulptūrą.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova pasiūlė idėją rengti tęstinius Anikės vardo renginius – Anikės Kalėdas, Anikės Žolines, Anikės gėlių bei rudenėlio ir kitas šventes, tuomet aikštė prisipildytų prasmingų renginių.

Susitikimo dalyviai siūlė aikštėje įrengti nedidelę pakylą, kur savaitgaliais galėtų vykti įvairiausi renginiai. Čia savo pasirodymus galėtų rengti dešimčių Klaipėdoje esančių mokyklų vaikai. Anot R.Savickienės, Ventspilyje parką patikėjus mokykloms jame ėmė tiesiog virti gyvenimas.

Neabejojama, jog gyvybės aikštei įneštų vasaros kino vakarai, čia galėtų būti pristatomi ir filmai apie Klaipėdą.

„Iš verslininkų buvo išsakyta idėja, jog Teatro aikštė istoriškai yra buvusi turgaus aikšte, tad čia galėtų kartą per savaitę, pavyzdžiui, sekmadieniais, vykti ūkininkų turgeliai“, – sakė R.Savickienė.

Patys verslininkai pasirengę prisidėti prie aikštės atgaivinimo ir skirtų lėšų čia organizuojamiems renginiams ne sezono metu, kuomet žmonių pritraukti sudėtinga.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Romandas Žiubrys susirinkusiesiems teigė, jog savivaldybė turėtų nuspręsti dėl vientiso senamiesčio stiliaus ir šią žinią paskleisti verslui.

Tuomet visi kavinių savininkai galėtų turėti tokius pačius ar panašius lauko baldus, nebūtų išskirtinumo, kaip dabar, kai vienoje vietoje pasitinka mediniai stalai, o kitur prancūziško tipo staliukai.

Paklausė klaipėdiečių idėjų

Uostamiesčio savivaldybė socialiniame tinkle idėjų, kaip gaivinti Teatro aikštę, paklausė pačių klaipėdiečių. Klaipėdiečiai negailėjo kritikos miesto valdžiai ir siūlė imtis sprendimų kuo greičiau.

„Daugiau poilsio zonų, kuriose laisvai skambėtų gyva muzika, kino filmų peržiūrų, atvirų meno/fotografijų parodų, daugiau galimybių jauniems žmonėms išreikšti save. Leiskit vaidinti, dainuoti, piešti, publikuoti darbus, kuriuose įamžinta Klaipėda, ar su ja susijusi simbolika, viešai. Lempučių gražioms nuotraukoms, suoliukų, „pufikų“, kad būtų kur prisėsti ir nesikandžiojančių kainų pasistatyt transportui!“ – savo nuomonę išsakė klaipėdietė Agnė.

„Daryti mažus amatininkų turgelius, blusų turgų, vasaros savaitgaliais – vietinių ūkininkų turgelius (jokių masinės gamybos didelių ūkių) ir nebandyti iš to pasipelnyti!! Rengti workshopus, šokių vakarones, pvz., pagaminti kokį nors rekordinio dydžio patiekalą ir pakviesti miestiečius paskanauti.

Pakviesti įvairias meno įstaigas surengti koncertus Teatro aikštėje ir neprisigalvoti visokių leidimų ir draudimų... Pagaliau atimti senamiestį iš pensininkų „ramybės mėgėjų“ ir pradėti kelti judesį. Verslai bijo atsidaryti, nes žino, kad tuoj pensininkai užbombarduos savivaldybę su skundais dėl triukšmo.

Koks buvo jaukus kadaise Pilies džiazo festivalis Teatro aikštėje, o dabar... Daugiau augalų, užpildykite erdvę suoliukais, sodinukais... Dabar stovi 3 nameliai, kodėl jie negali funkcionuoti? Kodėl negalima padaryti workshopo ar kažko panašaus??? Kodėl Teatro aikštes negalima apipavidalinti ir papuošti taip, kaip ji atrodo per Jūros šventę? Dideliu investicijų tam nereikia, na, o jei trūksta žmogiškų išteklių, tai tikrai atsiras nemažas būrys entuziastų, kurie padės viska įgyvendinti. Šnekėkit su gyventojais, baikite bausti ir drausti, ir pradėkite daryti judesį!“ – rašo Viktorija.

„Renkite šokių vakarus... Šokio kalba bendra visame pasaulyje!!! Taip gera buvo stebėti pernai gausu būrį turistų gal iš Kinijos, netyčia užklydusiu į Jonines... Pradžioje jie stebėjosi ir stebėjo. O po to kaip jie su džiaugsmu šoko kartu su visais!!! Manau, daug pasako apie tai, ko reikia žmonėms.... Ne suoliukų, o judesio, muzikos, džiaugsmo...“ – siūlo klaipėdietė Kristina.

Ne vienas klaipėdietis siūlė be jokių leidimų leisti groti gatvės muzikantams, kurių muzika įneša gyvybės. Tai įprasta praktika daugelyje Europos miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius