-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muilo gamyba – kur jo galima pasigaminti?

Jei priklausote tai žmonių kategorijai, kuriai patinka savomis rankomis pasigaminti kasdienius dalykus, jeigu atsipalaiduojate dalyvaudami gaminimo procese, tuomet metas užsukti į Maišiagalos miestelyje, nuo Vilniaus nutolusiame 25 km, Houvalto dvare įsikūrusį tradicinių amatų centrą ir pabandyti išsivirti muilo. Gaminimo procesas taps ne tik puikia atsipalaidavimo priemone, tačiau leis patirti, kaip kadaise muilą gamindavosi mūsų proseneliai, bei džiaugtis ekologišku produktu arba nustebinti artimuosius jaukia dovana.
Houvalto dvaras
Muilo gamyba Houvalto dvare / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Maišiagala Muilas

Senoviniame pastate, menančiame 1806–1812 metus, šiuo metu įsikūręs Tradicinių amatų centras, į kurį užsukus galima rinktis iš gausaus edukacinių užsiėmimų sąrašo – popieriaus karpinių, medžio drožinėjimo, keramikos, puodininkystės, tradicinio Vilniaus krašto amato – verbų pynimo, vilnos vėlimo, sodų rišimo, margučių marginimo bei muilo virimo.

Šiuo metu amatų centras buria 15 tradicinių amatų profesionalų. Jie dirba specialiai jų puoselėjamam amatui pritaikytose vietose ir yra pasirengę kiekvieną norintį pamokyti tradicinių Vilniaus krašto amatų. Tereikia iš anksto užsiregistruoti ir būti pasiruošusiems skirti 1,5 valandos tam, kad išmoktumėte patys pasigaminti tuos dalykus, kuriuos rankomis kurdavo mūsų proseneliai – karpyti karpinius, žiesti puodynę, velti vilną ar virti muilą.

„Sulaukiame lankytojų iš įvairiausių kraštų, tačiau daugiausiai pas mus užsuka svečiai iš Lenkijos, lankosi Vilniaus miesto ir rajono mokyklose besimokančių vaikų grupės. Prieš šventes nenurungiamai populiariausi – verbų pynimas ir margučių marginimas, tačiau šiuo metu daugiausiai dėmesio sulaukia muilo gamyba bei keramika,“ – pasakoja Jolanta Lapinskaja, Vilniaus krašto etnografinio muziejaus filialo, Tradicinių amatų centro Houvalto dvare Maišiagaloje vedėja.

Norintiems iš arčiau susipažinti su liaudies menu bei kultūra, papildomai organizuojami susitikimai su amatininkais bei kultūros veikėjais, parodos bei amatų mugės, kurių metu galima įsigyti tradicinių rankdarbių bei skanėstų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius