Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Muziejų gidas: įdomiausi Vilniaus muziejai

Šiuolaikiniai muziejai labai skiriasi nuo ankstesniųjų „eksponatų rankomis neliesti“ muziejų. Būdami modernūs, interaktyvūs jie sugeba sudominti ir įtraukti tiek vaiką, tiek suaugusįjį. Muziejuje įgytos žinios ir laikas praleistas kartu – turbūt geriausia, ką savo vaikams gali padovanoti tėvai.
Iliuzijų muziejus Vilniuje
Iliuzijų muziejus Vilniuje / Iliuzijų muziejaus nuotr.

Daugiau idėjų kelionėms Lietuvoje rasite čia.

Keista, tačiau dažnas mūsų apie Europos ar net pasaulio muziejus žinome daugiau, nei apie tuos, kurie įsikūrę visai šalia mūsų, Lietuvoje. Nors Lietuvos turizmo statistika džiugina – kasmet vis daugiau vietinių atranda muziejus, informacijos apie juos vis dar trūksta arba ji tiesiog išbarstyta interneto platybėse. Dėl šios priežasties dažniausiai nepastebėti lieka „mažieji“, bet ypač jaukūs ir įdomūs muziejai.

Į „Muziejų gidą“ įtraukti 22, PamatykLietuvoje.lt nuomone, įdomiausi ir išskirtiniai muziejai. Pirmoje dalyje – Įdomiausi Vilniaus muziejai.

ENERGETIKOS IR TECHNIKOS MUZIEJUS. Daugiau skaitykite čia

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejus

Energetikos ir technikos muziejus (ETM) įsikūręs pirmojoje Vilniaus centrinėje elektrinėje – industrinio paveldo objekte, kuriame išsaugota autentiška elektrinės įranga, beveik 100 metų vilniečiams gaminusi elektrą ir karštą vandenį. Šiandien muziejus kviečia aplankyti 5 ekspozicijas, dalyvauti edukacinėse programose ir kūrybinėse dirbtuvėse. Ekspozicijoje naudojamos šiuolaikinės technologijos skatina lankytojus būti ne pasyviais stebėtojais, bet aktyviais pažinimo proceso dalyviais.

Energetikos ekspozicijoje jūsų laukia pažintis su XX a. elektrinės įrenginiais – garo katilais, garo turbinomis, generatoriais, įvairiais elektros perdavimo, matavimo ir valdymo prietaisais. Ekspozicijoje veikianti papildytos realybės technologija, inovatyvūs eksponatai ir istorinė medžiaga leidžia suprasti elektrinės veikimo principą bei jos svarbą Vilnias miesto istorijoje.

Ekspozicija „Pagaminta Vilniuje“ pasakoja Vilniaus miesto pramonės istoriją nuo XV a., Vilniuje susikūrus amatininkų cechams iki XX a. pabaigos. Istorinių fotografijų, graviūrų, kitos dokumentinės medžiagos, edukacinių filmų fone pristatoma Vilniuje gaminta technika, prietaisai bei juos gaminę žmonės. Ekspozicijoje pristatomos ir šiandien miestui svarbios pramonės šakos – tekstilė, stiklas, popierius, lazerinės technologijos.

Interaktyviose mokslo ekspozicijose spalvingi eksponatai iliustruoja įvairius technikos išradimus, demonstruoja fizikinius reiškinius ir procesus, ugdo lankytojų kūrybiškumą ir skatina norą eksperimentuoti bei tyrinėti mus visus supančią aplinką. Interaktyviose ekspozicijose nenuobodžiaus nei vienas!

ILIUZIJŲ MUZIEJUS. Daugiau skaitykite čia

VIDEO: VILNIL

Iliuzijų muziejus – viliojantis, smagus ir nepaprastai stebinantis. Tai viskas, ką jums reikia žinoti apie šį neįprastą muziejų. Šiame muziejuje kiekvienam apsisuks galva nuo gausybės iliuzijų ir optinių apgaulių. Apsilankius muziejuje gera nuotaika ir puikiai praleistas laikas garantuotas. Be to, muziejus ir labai „fotogeniškas“. Čia be jokio „PhotoShop“ susikursite nuotraukų, kuriomis tikrai nustebinsite savo draugus Facebook'e.

VALSTYBĖS PAŽINIMO CENTRAS. Daugiau skaitykite čia

Nuolatinė Valstybės pažinimo centro ekspozicija, įsikūrusi trijuose LR Prezidento rūmų aukštuose, supažindina su esminiais valstybės elementais: teritorija, gyventojais, valstybės institucijomis ir jų funkcijomis. Čia kalbama apie pilietybės instituto kiemą ir šiandieninę sampratą, piliečių teises ir pareigas, aktyvų įsitraukimą į valstybės gyvenimą.

Į centro ekspoziciją įsilieja ir ją organiškai praplečia keičiamos meno parodos. Su Lietuvą garsinančiais meno kūrėjais – Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatais – supažindina paroda „Laisvė kurti“. Meno ir politiškumo klausimas keliamas N. ir G. Urbonų instaliacija „Pro-testo laboratorija“. Taip pat galima susipažinti su E.Kuckaitės, K.Grigaliūno, M.Lukošaičio, A.Novicko darbais.

Šiuo metu tai bene interaktyviausias muziejus Lietuvoje. Visos ekspozicijos konstravimo principas paremtas grįžtamuoju ryšiu. Centro lankytojai yra ne tik supažindinami su pateikiama informacija, bet ir kviečiami tapti ekspozicijos bendraautoriais ir centro kūrėjais.

PINIGŲ MUZIEJUS. Daugiau skaitykite čia

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pinigų muziejus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pinigų muziejus

Pinigų muziejus veiklą pradėjo prieš 16 metų, o 2010 m. pabaigoje atvėrė duris Gedimino prospekto ir Totorių gatvės sankirtoje. Čia, per du aukštus išsidėsčiusiose penkiose salėse, lankytojai gali susipažinti su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais, bankininkystės raida mūsų šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų. Ekspozicijose gausu interaktyvių mokomųjų priemonių, teminių filmų, žaidimų.

Vizualūs Pinigų muziejaus grafiniai sprendimai, meno kūrinių integravimas, įvairios interaktyvios priemonės, vaizdo, garso ir šviesos efektai pasitelkti ne tik sudominti ir suteikti lankytojui žinių, bet ir padėti jas kaupti, įtvirtinti, skatinti gilintis, savarankiškai interpretuoti ir ieškoti atsakymų. Pinigų muziejus pritaikytas neįgaliesiems. Turintiesiems judėjimo sutrikimų muziejuje įrengti lauko ir vidaus keltuvai, specialus sanitarinis mazgas. Mygtukais galima reguliuoti didinamuosius stiklus ir judančiuose stenduose susipažinti su eksponuojama medžiaga. Turintieji regėjimo negalią (silpnai matantieji) gali pasinaudoti specialiu audiogidu su sutartiniais iškiliais mygtukais. Muziejuje įdiegta ir elektroninė ekskursijų audiogido sistema gestų kalba, pritaikyta turintiesiems klausos negalią.

ŽAISLŲ MUZIEJUS. Daugiau skaitykite čia

Žaislų muziejaus nuotr./Žaislų muziejus
Žaislų muziejaus nuotr./Žaislų muziejus

2010 m. kovo 8 dieną privačių asmenų įsteigta viešoji įstaiga Žaislų muziejus šiandien yra jau veikianti gyva kultūros ir edukacijos vieta, kuri duris atvėrė 2012 m. gruodžio 7 dieną.

Muziejaus ekspozicijos pradžia skirta seniausiems Lietuvos žaislams. Tai pirmoji vieta Lietuvoje, kur surinkta ir pristatyta visa iš archeologinių tyrimų žinoma medžiaga apie žaislus ir žaidimų inventorių. Čia rasite ne tik naudingos, įdomios ir negirdėtos informacijos, bet ir galėsite iš stalčių išsitraukti žaislų kopijas bei rekonstrukcijas ir čia pat jas išmėginti.

Antroje muziejaus dalyje galite aplankyti keičiamą ekspoziciją „XX a. prisiminimai“, kur rasite daug originalių mūsų tėvų ir senelių žaislų. Jauniesiems lankytojams tikrai bus smagu juos paliesti, o vyresniems – atgaivinti vaikystės prisiminimus.

NACIONALINIS LANKYTOJŲ CENTRAS. Daugiau skaitykite čia

Nacionalinio lankytojų centro ekspozicija – ne tik įdomi turiniu, bet ir stebinanti vizualiais sprendimais. Įėję pasijusite tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą – debesys.

Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, galite žiūrėti filmus, klausytis paslaptingų gamtos garsų. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais.

BAŽNYTINIO PAVELDO MUZIEJUS. Daugiau skaitykite čia

Mato Miežonio / 15min nuotr./Parodos „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva – Italija“ pristatymas
Mato Miežonio / 15min nuotr./Parodos „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva – Italija“ pristatymas

Bažnytinio paveldo muziejus įsikūrė 2009 m. šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Ekspozicijoje pristatomi vertingiausi muziejaus eksponatai iš Vilniaus arkivyskupijos šventovių. Ekspozicijos šerdis – Vilniaus katedros lobyno monstrancijos bei relikvijoriai – išraiškingi maldingumo tradicijos liudytojai ir auksakalystės šedevrai. Stiklo vitrinose išdėlioti puošnūs bažnytinės tekstilės pavyzdžiai, kiti meniški liturginiai reikmenys, dailiųjų amatų dirbiniai lankytojams atveria turtingą Lietuvos Bažnyčios istoriją bei sakralinio meno slėpinius.

Muziejus svarbus ne tik unikalia Lietuvoje ekspozicija, bet ir architektūriniu požiūriu. Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia ir buvęs bernardinių vienuolynas – įspūdingas Renesanso laikų ansamblis.

EUROPOS PARKAS. Daugiau skaitykite čia

Europos centro muziejus Europos parkas įkurtas skulptoriaus Gintaro Karoso 1991 metais. Modernaus ir šiuolaikinio meno muziejaus po atviru dangumi plotas yra 55 ha. Parko įkūrėjas yra ir specialiai meno kūriniams formuojamo kraštovaizdžio autorius. Europos parką kasmet aplanko nuo 40 000 iki 65 000 žmonių.

Išraiškingas parko reljefas, kalvelės ir lomos, nedideli tvenkiniai kartu su meno kūriniais sudaro nedalomą visumą. Žavi geltonai žydinčios pievos pavasarį ir taurūs spalvų sąskambiai rudenio rūkuose.

Europos parkas įtrauktas į 50-tuką įdomiausių meno vietų pasaulyje, kurios pristatomos Amy Dempsey knygoje Destination Art.

Daugiau idėjų kelionėms Lietuvoje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius