-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Muziejų naktis su muzika, ekskursijomis ir saulėlydžiu nuo Gedimino bokšto

Lietuvos nacionalinis muziejus pasitinka Muziejų naktį išskirtiniais renginiais ir šeštadienio dieną, ir vakare.
Gedimino kalnas
Gedimino kalnas / LNM nuotr.

Gegužės 18 d. 14 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje ypatingą ekskursiją surengs tapytojas Giedrius Kazimierėnas, pristatysiantis savo paties darbus. Šešiose įspūdingo dydžio drobėse G. Kazimierėnas pasakoja apie svarbiausius Lietuvos istorijos momentus: Algirdo pergalę prie Mėlynųjų Vandenų, Mindaugo karūnavimą, Gedimino laiškus, Pirmojo Lietuvos Statuto priėmimą, Barboros Radvilaitės laidotuves. Tapytojas atskleis darbo užkulisius ir pateiks savą istorinių įvykių interpretaciją. Ekskursija – nemokama pirmiesiems 40 muziejaus lankytojų, įsigijusių bilietą.

Lietuvos nacionalinis muziejus kviečia į paprastai lankytojams užvertas erdves – Tekstilės atkūrimo dirbtuves. Etnografės papasakos, kaip iš siūlo gimsta drabužis, supažindins su tautiniu kostiumu, jo elementais ir regioniniais skirtumais. Patys smalsiausi galės pasidaryti moters galvos papuošalą, kruopščiausių ir kūrybingiausių dalyvių lauks dovanos. Šios dirbtuvės yra nemokamos, tačiau į jas būtina išankstinė registracija.

Nuo 18 val. Muziejų nakties renginiai prasidės Lietuvos nacionalinio muziejaus Naujajame ir Senajame arsenaluose (Archeologijos ekspozicija), Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, Kazio Varnelio namuose-muziejuje ir Gedimino pilies bokšte.

Naujojo arsenalo svečiai kas pusvalandį muziejaus gidų bus kviečiami dalyvauti specialioje ekskursijoje Tradicijų ištakos, jų tąsa ir nauja epocha“. Įdomiausius ir neįprasčiausius eksponatus pristatys muziejaus istorikai, etnografai ir numizmatai.

Savarankiškai bus galima aplankyti parodų salę, kurioje eksponuojamos šešios įspūdingo dydžio (net 9 metrų ilgio) tapytojo Giedriaus Kazimierėno drobės, pristatančios svarbiausius ir įdomiausius Lietuvos istorijos įvykius.

Senasis arsenalas kvies iš arti susipažinti su (ne)matytais archeologijos eksponatais. Archeologai, pasitelkdami muziejaus saugyklose sukauptus archeologinius radinius, vaizdžiai iliustruos skirtingų žmogaus rankų darbo dirbinių raidą, pristatys archeologinių tyrimų ir archeologo darbo specifiką, įspūdingiausių radinių kelią iki parodų salės.

Muziejų naktį lankytojams atveriama nauja poilsio erdvė Gedimino kalno papėdė. Stiprybės ir ištvermės visai Muziejų nakčiai galėsite pasisemti šalia dviejų stipriausiųjų – Vytauto paminklo ir Gedimino kalno. Jūsų čia lauks ne tik šviežios sultys, atvira skaitykla (esant geram orui), bet ir kas valandą rengiamos lauko ekskursijos.

Šimtas žmonių turės unikalią progą stebėti saulėlydį nuo Gedimino pilies bokšto. Saulė už horizonto turėtų pasislėpti 21 val. 21 min. Atvykstančiųjų lauksime nuo 21 val. Jeigu saulė ir pašykštėtų spindulių, esame tikri, kad vakarėjančio Vilniaus panorama paliks Jums neišdildomą įspūdį.

Muziejų naktį veiksmo ir garso pasiūlys Vilniaus gynybinės sienos bastėja. Aikštelėje, atveriančioje miesto panoramą, muzikos grupės „Bliuzoholikai“, „Ąžuoliuko dainavimo studija“ ir „Dinozaurai“ žadins Baziliską. Lankytojai kviečiami prisijungti! Į krepšius patariame įsidėti pledą ir užkandžių. Na, o desertų pasiūlys čia pat įsikūręs saldumynų automobiliukas. Tuo pat metu Bastėjos tunelyje studija „Menų vaikai“ pakvies į tradicinės vaikų piešinių parodos atidarymą. Parodos rengėjai mažiesiems dalyviams suteiks galimybę patiems kurti šiuolaikinius meno kūrinius programoje „Išsitaškyk“.

Jeigu Muziejų naktį smalsaujate surasti ko nors visiškai naujo, netikėto ir stebinančio – nėra nieko geresnio už Kazio Varnelio namus-muziejų. Lankytojus, pravėrusius dailininko ir kolekcininko namų duris, stebins ne tik eksponatai (unikalūs žemėlapiai, grafiniai portretai, Vakarų Europos grafikos meistrų F. Goya ir F. Piranesi kūriniai), bet ir jų istorijos. Nuo 18 val. kas pusvalandį profesionalūs muziejininkai skaitys trumpas (15–20 min. trukmės) pristatomąsias paskaitas ir paaiškins ne tik įspūdingiausių kūrinių turinį, bet ir jų patekimo į K. Varnelio kolekciją aplinkybes.

Muziejų naktis vyks ir kituose Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniuose. Kudirkos Naumiestyje, Vinco Kudirkos muziejuje, vyks literatūrinis vakaras ir diskusija apie šiuolaikines jauno žmogaus vertybes.

Jono Basanavičiaus gimtinėje po žydinčiu kaštonu atgims tautos patriarcho ir jo mylimosios Gabrielos Eleonoros Mohl meilės istorija. Lankytojų laukia ir ekskursija, ir kūrybinės dirbtuvės, ir edukacinė programa.

Išsamią Muziejų nakties Lietuvos nacionaliniame muziejuje ir jo padaliniuose programą rasite čia: http://bit.ly/2JFidkP

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius