Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„National Geographic“ dėmesys – Neries regioninio parko miegapelėms

„National Geographic“ internetinėje platformoje publikuotas interviu su Neries regioninio parko ekologu Tadu Bujanausku apie Dūkštų miško perlus – miegapeles, pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Neries regioninio parko direkcija džiaugiasi, kad tarptautinė žiniasklaida domisi sėkmingai vykdomais Dūkštų ąžuolyno ir Dūkštos upės slėnio gamtotvarkos darbais.
Didžioji miegapelė
Didžioji miegapelė / VSTT nuotr.

Neries regioninio parko miškai yra atsakingai prižiūrimi pagal FSC (liet. Miškų valdymo taryba) standartus – taikomi aplinkai nekenkiančio, socialiai atsakingo ir ekonomiškai gyvybingo miško valdymo ir tvarkymo standartai. Tokie miškai gamtosauginiu požiūriu yra prižiūrimi griežčiau nei kiti miškai Lietuvoje.

Ką tai reiškia miegapelėms? Pagal FSC standartą saugomuose miškuose, kur yra leidžiami miškų ūkio darbai, turės būti padvigubinamos gamtos apsaugos zonos. Taip pat bus paliekami didelio diametro medžiai su drevėmis, kurie yra natūrali miegapelių buveinė. Be to, paliekami seni medžiai pasitarnaus ir kitų, retų, su trūnijančia mediena susijusių, rūšių išsaugojimui.

Miegapelės dėl ypatingo savo gyvenimo būdo ir poreikio seniems brandiems miškams su gausiu lazdynų ir ąžuolų vaisių pasirinkimu, jau seniai įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą, LR saugomų gyvūnų bei Berno konvencijos globojamų faunos rūšių sąrašus.

Miegapeles galime rasti vos 10-yje Lietuvos vietovių, tarp jų ir Neries regioninio parko saugomuose miškuose.

Straipsnį anglų kalba galite paskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius