-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujienos gražiausiuose Lietuvos parkuose: ar visas jau aplankėte šią vasarą?

Šią vasarą keliaudami po nacionalinius ir regioninius parkus lankytojai pastebėjo, kad pažintiniuose ir gamtos takuose atsirado nauji informaciniai stendai, ženklai, rodyklės, kreipiančios pamatyti įdomesnes vietas ir saugomas vertybes, rašoma pranešime spaudai. Lankytojus džiugina originalūs informacinės sistemos dizaino sprendimai – informaciniuose stenduose įmontuotos dėlionės, rodyklę norisi pakelti ir atspėti mįslę, galima net laipteliais užlipti į didelį lizdą ir pasidairyti aplinkui it kokiam ereliui.
Info stendas – molbertas
Info stendas – molbertas / VSTT nuotr.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus Alberto Stanislovaičio, smagu, kad daugumą darbų pavyko padaryti šiam vasaros sezonui, kai žmonės dėl koronaviruso situacijos itin aktyviai keliauja po gamtą.

Be ženklinimo sistemos dar įrengėme naujus itin populiarius pažintinius takus prie Žuvinto ežero, prie Naujosios Rėvos ir Kačėniškės piliakalnių, lankytojams bus pritaikyta 14 kraštovaizdžio kompleksų, sutvarkyta apie 60 gamtos paveldo objektų, iš kurių 26 yra saugomi medžiai. Saugomos teritorijos tvarkomos ne tik tikslu išsaugoti vertybes, bet ir išmokyti šalies piliečius tinkamai jas pažinti, paversti juos saugomų teritorijų bičiuliais.

Nacionalinių ir regioninių parkų specialistai stengiasi, kad žmonės geriau pažintų gamtą, kraštovaizdį, biologinę įvairovę, kad suvoktų – ką ir kodėl reikia saugoti ir išsaugoti ateities kartoms.

VSTT nuotr./Paukščio lizdas
VSTT nuotr./Paukščio lizdas

Pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos kartu su nacionalinių ir regioninių parkų direkcijomis vykdomą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“ jau įrengtos ir bus išplėtotos 12 lauko informacinių sistemų saugomose teritorijose.

Itin originalūs stendai lankytojus pasitinka Kauno marių regioniniame parke. Vieni jų primena knygas, kituose tarsi paveiksluose ant molbertų gali stebėti unikalius parko kraštovaizdžius, trečiuose susipažinsi su kalbančiais gyvūnais – gamtos „influenceriais“.

VSTT nuotr./Info stendas – dėlionė
VSTT nuotr./Info stendas – dėlionė

O kur dar įrengta Mergakalnio apžvalgos platforma su į legendas įsukančia statine, du paukščių stebėjimo bokšteliai Viršužiglyje, nauji laiptai ant Vieškūnų piliakalnio, Neveronių apžvalgos aikštelė, nauji lauko baldų komplektai ir pavėsinės poilsiavietėse... Taip pat lankytojai ras daugybę ištraukiamų rodyklių su skirtinga informacija, kuri padės geriau pažinti parko vertybes, gamtos reiškinius ir smagiau keliauti kartu su visa šeimyna gamtos trasomis.

VSTT nuotr./Info stendas Kauno marių RP
VSTT nuotr./Info stendas Kauno marių RP

Kauno marių regioninio parko vyr. specialistė Ramunė Mikitiejeva, kūrusi dauguma stendų, kviečia atvykti prie lankytojų centro, kur daug įdomių edukacinių įrenginių. Čia pasitinka spalvingas ir informatyvus stendas, kurį tikrai norėsis paliesti, o kitoje pusėje – galimybė „pasimatuoti“ paukščių sparnus. Smalsumą sužadins vabalų viešbutis, miegapelių inkilo paslaptys, basų kojų ratas ir riešutmedžio pavėsyje įsikūręs milžiniškas lizdas.

VSTT nuotr./Pasimatuok sparnus
VSTT nuotr./Pasimatuok sparnus

Neries regioniniame parke lankytojų dėmesį atkreipė permatomi informaciniai stendai, kuriuose gali įsivaizduoti kadaise stovėjusias tvirtoves ant piliakalnių. Kiti stendai sukonstruoti taip, kad juos iš visų pusių gali skaityti daug žmonių. Beveik visame parke gausu naujų rodyklių, originalių informacinių stendų ir pritaikytos lankymui infrastruktūros: regyklų, pavėsinių, suolelių.

VSTT nuotr./Permatomas stendas Neries RP
VSTT nuotr./Permatomas stendas Neries RP

Pėsčiuosius ir dviratininkus Dzūkijos nacionaliniame parke ypač džiugina naujai pažymėtas 13 km ilgio Zackagirio takas, kur atnaujinti tilteliai ir regyklos. O baidarių mėgėjams plaukiant Ūlos upe padaryta nauja išlaipinimo vieta ir laipteliai prie šaltinio „Ūlos akis“.

VSTT nuotr./Tiltelis Zackagirio take
VSTT nuotr./Tiltelis Zackagirio take

Unikali gamta saugomose teritorijose, kraštovaizdžio įvairovė, retos augalų ir gyvūnų rūšys – mūsų krašto turtai. Keliaujant po saugomas teritorijas prašoma tausoti tai, kas sukurta visų labui, naudotis atsakingai, nepalikti šiukšlių gamtoje – jas išsinešti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius