Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujovės Palangoje: nauji pliažai nuogaliams ir gyvūnams

Šią vasarą į Palangą atvykę atostogautojai galės nebesvarstyti, teisėtai ar ne jie saulės voniomis mėgausis nuogi ar prie jūros ateis su keturkoju augintiniu. Palangos miesto taryba priėmė sprendimą suskirstyti kurorto pajūrį į atskirus paplūdimius ir numatyti ne tik jų ribas, bet ir paskirtį, papildant jau anksčiau egzistavusias funkcines zonas naujomis.
Nudistų paplūdimio ženklas
Nudistų paplūdimio ženklas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iki šiol Palangoje buvo vienintelis paplūdimys, kuris driekėsi kurorto administracinėse ribose palei Baltijos pakrantę. Dabar visas šis ruožas suskirstytas į penkis paplūdimius, suteikiant jiems pavadinimus, nurodant kiekvieno pradžią ir pabaigą, juose pažymint atitinkamomis žymomis jau esamas moterų, vyrų, nudistų bei kur galima lankytis su gyvūnais funkcines zonas, taip pat naujai numatant Nemirsetoje, Pajūrio regioninio parko paplūdimyje, – nudistų, o Šventojoje – augintinių zonas.

Pirmasis, Pajūrio regioninio parko, paplūdimys drieksis nuo Palangos miesto savivaldybės ribos iki Pajūrio regioninio parko (ties Ąžuolų g. tęsiniu). Jame 300 metrų į pietus nuo Nemirsetos pietinio privažiavimo prie jūros bus galima lankytis su gyvūnais.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje

Už šios zonos, 300 metrų į Klaipėdos pusę, atsiranda visiškai nauja poilsio zona – nudistų pliažas. Kitaip tariant, oficialiai įteisinti ir gelbėtojų prižiūrimi Palangos paplūdimiai prasidės būtent bedrabužiams saulės vonių mėgėjams skirtu ruožu.

Atkreiptinas dėmesys, jog iki šiol Palangoje egzistavęs neoficialus nudistų pliažas, kuris driekėsi paplūdimio teritorijoje už bendrojo pliažo ties „Auska“, nuogalių nebelauks – čia nuo šiol mėgautis pajūrio smėliu ir Baltijos bangomis galės visi norintieji, bet turintieji paplūdimiams tinkamą aprangą.

„Palanga visada buvo draugiška atostogautojams ir stengiasi atsižvelgti į jų poreikius bei pasiūlymus. Tad nuspręsta, jog nuogaliai savo paplūdimį turi turėti ir Palangoje. Iš pradžių svarstėme tokį įrengti pajūryje ties Nemirseta, bet, išklausę čia gyvenančių palangiškių nuomones, nusprendėme nudistams skirtą teritoriją patraukti kiek į Klaipėdos pusę“, – komentavo Palangos savivaldybės administracijos Ūkio ir turto skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Pikčiūnienė.

Naujajame Pajūrio regioninio parko paplūdimyje įteisinta ir maudykla – tai reiškia, jog čia atsiras ir gelbėtojų, kurie rūpinsis pramogautojų saugumu, postas.

S.Kaupienės nuotr./Šuo pajūryje
S.Kaupienės nuotr./Šuo pajūryje

Pajūrio regioninio parko paplūdimys iš viso drieksis apie 3,3 km.

Antrasis paplūdimys dabar oficialiai vadinsis Palangos vardu, jis apims teritoriją nuo Regioninio parko (Ąžuolų g. tęsinio) į šiaurę iki Kontininkų gatvės ir bus didžiausias.

Čia patenka ir garsusis „Auskos“ pliažas, ir jau daugiau kaip dešimt metų nuolat Mėlynąja vėliava pažymimas pajūrio ruožas ties Birutės parku, ir kurorto svečių bei pačių palangiškių itin mėgiamas ir lankomas jūros tiltas.

Funkcinės zonos šiame paplūdimyje praktiškai išlieka tos pačios, kokios buvo ir iki šiol. Didžioji dalis šios teritorijos – bendrieji pliažai. Kaip ir anksčiau, į šiaurę nuo Centrinės gelbėjimo stoties, iškart už Ašarėlės upelio, 420 metrų šilkinio pajūrio smėlio ruožas bus skirtas dailiosios lyties atstovėms.

Už jo į šiaurę link Kunigiškių beveik kilometras pajūrio numatytas bendrajam pliažui, po kurio nustatyta 370 metrų ilgio zona, skirta tik vyrams.

Palangos paplūdimį, kurio visas ilgis apie 7,5 km, užbaigs dar vienas bendro naudojimo pliažo ruožas.

Trečiasis didžiausio šalies kurorto paplūdimys drieksis Kunigiškių teritorijoje ir vadinsis šios Palangos dalies vardu. Šio paplūdimio ribos – nuo Kontininkų g. iki Ošupio g. pradžios, kuri palangiškiams labiau žinoma „Pasaulio krašto“ pavadinimu.

Kunigiškių paplūdimyje, kurio ilgis beveik 3,4 km, bus tik bendro naudojimo pliažas, be to, nuspręsta šioje teritorijoje sutankinti gelbėtojų budėjimo postus, įrengiant dar vieną papildomą.

Už Kunigiškių prasidės Pietinis Šventosios paplūdimys. Jo teritorija – nuo Ošupio g. pradžios („Pasaulio krašto“) iki molo, išimant į pietus nuo jo 200 m.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Savaitgalis Palangos paplūdimyje

Šiame maždaug 5,4 kilometrų bendro naudojimo pajūrio ruože, kaip ir anksčiau, kiek piečiau nuo „Elijos“ kvartalo įsiterps 120 metrų vyrų pliažas, 280 metrų ruožas, skirtas nuogaliams, iškart už jo – moterims pasilepinti 300 metrų teritorija.

Čia pat, į šiaurę nuo dailiosios lyties atstovių poilsio vietos, numatytas 300 metrų ilgio paplūdimio ruožas, į kurį bus galima atvykti su keturkojais šeimos nariais. Tokio „šuniukų pliažo“ anksčiau Šventojoje nebuvo, tad prie jūros su savo augintiniais nevaržomais galės lankytis ir atostogaujantys ar gyvenantys Šventojoje.

Likusioji pajūrio pakrantės dalis, kuri driekiasi 200 m nuo Šventosios molo iki Būtingės – Palangos miesto savivaldybės ribos šiaurės pusėje, pavadinta Šiauriniu Šventosios paplūdimiu. Čia, kaip ir buvo iki šiol, bus bendrasis pliažas, jo ilgis – 4,4 km.

Iš viso visuose paplūdimiuose ketinama įrengti 19 maudyklų, kuriose bus gelbėtojų postai.

Aktyviosios, sportuoti skirtos zonos, kaip ir anksčiau išlieka ties jūros tiltu, Palangos ir Šventosios centrinėmis gelbėjimo stotimis.

Patekti prie jūros numatyti privažiavimai ir neįgaliesiems. Šventosios pietiniame paplūdimyje, Monciškėse, įrengtas ruožas paraplegikams, Palangoje bet kokiu oru pamatyti jūrą galima link jos riedant Lino taku, neįgaliesiems draugiški yra S.Dariaus ir S.Girėno gatvės gale bei Birutės parko teritorijoje, ties Birutės kalnu, esantys praėjimai prie jūros.

Iš viso į Palangos savivaldybės administracines ribas patenka apie 25 km pajūrio pakrantės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius