Neatrastas Vilniaus apylinkių žavesys: mistika, ramybė ir vos 26 metus gyvavusi atskira respublika

Vandenyje skendintys seni traukinio bėgiai, šalia kurių filmuotas kultinis „Netflix“ serialas „Stranger Things“ bei filmas „Tarp pilkų debesų“, aukščiausia Lietuvos atodanga ir vos 26-erius metus Lietuvoje gyvavusi atskira respublika – visa tai galima rasti visai šalia sostinės Vilniaus.

Čia net ir išskirtinių vietų ieškantys keliautojai ras į ką pažiūrėti, o tinkamai suplanavus maršrutą, visas šias vietas galima vos per dieną aplankyti elektromobiliu, nepaliekant jokio pėdsako gamtai.

Elektromobilių įkrovimo sprendimus teikiantis „Ignitis grupei“ priklausantis prekės ženklas ir platforma „Ignitis On“ sudarė patogų maršrutą, kuriuo keliaujant galima ne tik lengvai aplankyti unikalias Vilniaus apylinkėse įsikūrusias vietas, bet ir patogiai vien tik žalia energija įkrauti elektromobilį.

Ignitis On/Siūlomas kelionės maršrutas
Ignitis On/Siūlomas kelionės maršrutas

Pirmoji maršruto stotelė – Balžio ežeras

Šis, Vilniaus šiaurės rytinėje dalyje, 2 km į rytus nuo Antavilių, telkšantis Balžio ežeras, dar kartais vadinamas Bildžių, o jo pavadinimas, manoma kildinamas nuo žodžio balžas („blaivus, giedras, mėlynas“).

Tai nedidelis, 0,8 km ilgio ir iki 0,4 km pločio ežeras, tačiau giliausia jo vieta siekia net 27,1 m, todėl jis yra tarp 80 Lietuvos ežerų, gilesnių nei 20 m. Apsuptas pušyno, su patogiomis, smėliu ir pievomis padengtomis pakrantėmis Balžio ežeras yra vilniečių mėgstama poilsio vieta, šiaurinėje pakrantėje vasarą veikia ir vandens slidinėjimo trasa. Ežere gausu žuvies, veisiasi vandens paukščiai (didžiosios, kuoduotosios antys). Dar tarybiniais metais ežero pakrantėse veikė ir profilaktoriumai bei pionierių stovyklos.

Skersabalių karjeras

Maždaug už 20 min. nuo Balžio ežero ir 30 km nuo Vilniaus esančiame Skersabalių karjere galima pamatyti didžiulius smėlio skardžius, užžėlusį karjero vandenį su jame skendinčiais senais traukinio bėgiais, aplink plaukiojančiomis gulbėmis ir sulaukėjusia gamta. Šis objektas alsuoja mistika ir traukia paslaptingų vietų mėgėjus. Didesnio dėmesio ši vieta sulaukė po to, kai 2020-ųjų vasarį jame buvo filmuojamas „Netflix“ serialas „Stranger Things“, o 2016-aisiais čia filmuotas ir filmas „Tarp pilkų debesų“.

Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Skersabalių karjeras
Indrės Bungardaitės / 15min nuotr./Skersabalių karjeras

Pavilnių regioninis parkas, Pūčkorių atodanga

Pakeliui atgal link Vilniaus, Pavilnių regioniniame parke įsikūrusi Pūčkorių atodanga – aukščiausia atodanga Lietuvoje, kurios aukštis siekia 65 m., o plotis – 260 metrų. Nuo jos atsiveria žavinga Vilniaus apylinkių panorama: Vilnios upės vingiai, regioninio parko kalvos ir miškai, Pūčkorių dvaras, buvusi patrankų liejykla, o kiek toliau ir senosios Belmonto malūno užtvankos liekanos.

Šalia atodangos yra išlikusios ir tarpukario laikotarpio Lenkijos kariuomenės gynybinių įrenginių liekanos: apkasai, tranšėjos, gelžbetoninis bunkeris. Čia įrengtas ir apžvalgos takas, kuriuo einant Pūčkorių atodangą galima apžiūrėti ir iš viršaus, ir iš apačios.

Markučių dvaras ir parkas

Toliau važiuojant maršrutu, elektromobilį galima patogiai įkrauti Pavilnyje esančioje „Ignitis On“ įkrovimo stotelėje, o kol jis krausis, aplankyti dar vieną objektą.

Nors yra įsikūręs visai netoli Vilniaus centro, Markučių parkas turi jau visai kitokią, romantinę atmosferą – jame per kalnelius vingiuoja takeliai, jie sukasi aplink tvenkinius ir veda link medinio dvaro, kuriame šiuo metu veikia literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus.

Jame iki šiol saugoma senoji XIX amžiaus dvarininkų aplinkos atmosfera, čia galima pamatyti išties įdomių eksponatų, detalių ir pajausti, kokia anuomet galėjo būti dvaro gyventojų kasdienybė. Netoliese yra ir Šv. Varvaros koplyčia, kapinaitės, o pačiame Markučių parke taip pat buvo filmuojamas ir garsus Holivudo serialas „Ana Karenina“.

Paulavos respublika

Traukiant kiek toliau nuo miesto šurmulio į pietus, į vos keliasdešimt kilometrų nuo sostinės nutolusį Šalčininkų rajoną galima aplankyti Paulavos respubliką. Čia lankytojus žavi buvusių didingų rūmų, oficinos ir kitų pastatų liekanos.

Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Paulavos respublikos griuvėsiai
Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Paulavos respublikos griuvėsiai

Kadaise valstybe valstybėje vadintos Respublikos teritoriją sudarė kone 3 tūkst. hektarų plotas. Paulavos Respublika turėjo savo įstatymus, pinigus, herbą bei vėliavą. 1791 m. balandžio 4 d. Lietuvos-Lenkijos Seimas oficialiai pripažino Respubliką ir patvirtino jos gyventojų priimtą Konstituciją. Ši Respublika gyvavo beveik 30 metų. Nors šiandien čia išliko tik buvusių didingų dviaukščių rūmų sienos, kitų trijų pastatų ir vartų griuvėsiai, ši vieta užburia didybe ir traukia pasivaikščioti.

Šį maršrutą aplankė ir kelionių elektromobiliu po Lietuvą iššūkį priėmęs Paulius Mikolaitis, dar žinomas kaip Paul de Miko, pasitelkdamas tik žalia energija įkraunamą „Ignitis On“ įkrovimo stotelių tinklą. Kaip šias vietas aplankyti sekėsi jam galite pamatyti video siužete.

VIDEO: Elektromobiliu aplink Lietuvą su Paul de Miko: įspūdingos vietos šalia sostinės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius