-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neringa ieško išeičių: poilsiautojų kelionė į Jūrų muziejų ir atgal virto prabanga

„Tai čia kaip išeitum per spektaklio pertrauką parūkyt ir durininkas neįleistų į antrą dalį“, – situaciją Kuršių nerijoje, kai išvykus į Jūrų muziejų ir grįžtant atgal dar kartą tenka susimokėti vadinamąjį ekologinį mokestį, komentavo vienas garsus žmogus. Vasarai įsibėgėjus šis mokestis siekia 30 eurų. Jūrų muziejus tikina, kad Neringos savivaldybė turi imtis skubių sprendimų, mat yra pats sezono įkarštis. Neringos meras Darius Jasaitis tuo tarpu sako, jog ieškoma galimybių organizuoti ekskursijas į muziejų autobusais, tačiau kaip greitai tokia galimybė atsiras, sunku pasakyti.
Jūrų muziejus
Lietuvos jūrų muziejus / E.Lasio nuotr.

Socialiniuose tinkluose savo komentarą vėliau pašalinęs garsus Lietuvoje pramogų pasaulio atstovas rašė su šeima iš Juodkrantės vykęs į Jūrų muziejų. Grįžtant jam teko dar kartą mokėti 30 eurų mokestį.

Pernai Jūrų muziejaus link pakelėse driekėsi milžiniškos automobilių eilės. Neringos savivaldybė sezono pabaigoje nusprendė panaikinti lengvatą, kuomet vykstant į Jūrų muziejų ir atgal pateikus čekį, mokėti ekologinio mokesčio nebereikia. Tiesa, ši žinia pasiekė ne visus.

Stop kadras/Spūstis į Jūrų muziejų
Stop kadras/Spūstis į Jūrų muziejų

„Vos keli debesėliai ant saulės, ir pernai visa Nida pajudėdavo į muziejų. Nes nu nemokamas įvažiavimas, reikia naudotis. Smiltynėje tada būdavo žiauru“, – sakė viena moteris, socialiniuose tinkluose prasidėjus diskusijai, kaip spręsti šį klausimą.

„Kodėl? Važiuodamas automobiliu teršia visus kartus, kaip tik –dvigubinčiau mokesčius važiuojantiems kelis kartus per savaitę turistavimo tikslais. Autobusų bilietams jokios papildomos rinkliavos nėra“, – antrino kitas žmogus.

Reikia operatyvaus sprendimo

Jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė 15min teigė, jog Neringos savivaldybė turi ieškoti išeičių ir kuo operatyviau, nes sezonas įsibėgėja.

„Jie dabar svarsto tokią išeitį – sutarti su vežėju, autobusai važiuotų iki muziejaus, delfinariumo. Klausė, ar sudarysime vietą išlaipinti keleivius. Jei bus gerai organizuota, žinoma, tokią galimybę sudarysime. Pietų šalyse, Turkijoje, Egipte taip vežama į ekskursijas, gal bus neblogai. Reikia organizuoti jau dabar, nes sezonas įsibėgėja. Sprendimai turi būti greiti, efektyvūs, aiškūs ir patogūs poilsiautojams, gerai iškomunikuoti.

Manau, kad žmonės skaičiuoja pinigus, nors atostogauja brangioje Nidoje. Buvo po Joninių nesusipratimų, ne visus pasiekė žinia, kad panaikinta lengvata. Buvo skundų ir mums, ir Neringos savivaldybei, kad teko antrą kartą mokėti. Patartume, kol nėra vežėjo, kad poilsiautojai planuotų pas mus atvykti išvykimo dieną ar atvykimo dieną“, – patarė N.Puteikienė.

Buvo skundų ir mums, ir Neringos savivaldybei, kad teko antrą kartą mokėti. Patartume, kol nėra vežėjo, kad poilsiautojai planuotų pas mus atvykti išvykimo dieną ar atvykimo dieną, – patarė N.Puteikienė.

Anot jos, po karantino atsivėręs muziejus jau šurmuliuoja. Tiesa, lankytojų čia šiuo metu keturis kartus mažiau nei pernai.

„Mes tikimės, kad sezonas įsisiūbuos, prie Baltijos matome daug poilsiaujančių. Paruošėme daug naujų traukos taškų. Kviečiu į ekspoziciją „Vėžiagyviai, dygiaodžiai ir jų super galios“.

Ekspozicija kviečia galynėtis su omaru. Paroda nauja – „Nuo Veneros iki sraigto“. Tai kelionė kriauklės labirintu, informacinė, konceptuali, patyriminė. Ačiū orams, žmonės labai džiaugiasi delfinų ir Kalifornijos liūtų pasirodymais Saulės įlankoje po atviru dangumi“, – pasakojo atstovė, pabrėžianti, kad Jūrų muziejus siūlo ir nemokamų erdvių – tai atsinaujinusi etnografinė žvejo sodyba. Lankymui penktadienį atidaromas ir krantinėje stovintis žvejybos traleris „Dubingiai“.

A.Mažūno nuotr./Vėžiagyviai
A.Mažūno nuotr./Vėžiagyviai

Ketina rengti keliones autobusu

Neringos meras Darius Jasaitis 15min sakė, jog dedamos pastangos į Jūrų muziejų ekskursijas organizuoti autobusais. Kaip greitai tai pavyks, atsižvelgiant į viešųjų pirkimų peripetijas, sunku pasakyti.

„Bandom organizuoti autobusus į Jūrų muziejų, kad nereiktų važinėti ir atvažiavus nusivilti, nes pernai susidūrėm su be galo didelėmis problemomis. Atvykę žmonės į Jūrų muziejų nebegaudavo bilietų ir net neprivažiuodavo iki Jūrų muziejaus, mašinų pilnos pakelės. Važiuodami atgal į Neringą reikalaudavo įleisti juos nemokamai, o kasininkai gali praleisti tik tuos, kurie pateikė mūsų ir Jūrų muziejaus čekį. Mes nuo pradžių, dar prieš ketverius metus matėm, kad bus didžiulė problema. Galiu drąsiai pasakyt, kad nepatenkintų buvo daugiau nei patenkintų, nekalbant apie konfliktus ir ginčus.

E.Lasio nuotr./Lietuvos jūrų muziejus
E.Lasio nuotr./Lietuvos jūrų muziejus

Priėmėm sprendimą, kad važiuotų autobusais, neskatint važinėjimo pirmyn atgal. Ieškom vežėjų. Verslas prisitaikytų pagal paklausą. O paklausa būna tada, kai apsiniaukę. Kai šviečia saulė niekas į Jūrų muziejų nevažiuoja. O kai prastesnis oras, ir iš Palangos, Kretingos, Klaipėdos, visi važiuoja tą dieną. Ko gero, būtų galimybė kartu ir sutikrint, gal nėra ko važiuot, nes, tarkime, nebėra bilietų. Poilsiautojai sutaupytų sveikatos, nes su vaikais apsisukti ir grįžti tikrai pikta, suprantu“, – kalbėjo meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius