Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatyk Lietuvoje: TOP10 įdomiausių pažintinių takų

„O man, kur pasižiūriu, visur pavasariai – kiekvienoj kišenėj pavasarių šimtas!“ – Kazio Binkio eiles dainavo Vytautas Kernagis. Tačiau jeigu kišenėse dar jų randate mažai, eikite pavasario ieškoti į gražiausius Lietuvos pažintinius takus.
Šventos pažintinis mitologinis takas
Šventos pažintinis mitologinis takas / Sirvėtos regioninio parko direkcijos nuotr.

Lietuvos keliautojams padedantis išsamiausias lankytinų vietų žemėlapis www.pamatykLietuvoje.lt atrinko ir rekomenduoja dešimtuką, kuriame – po vieną gražiausią, įdomiausią pažintinį taką iš įvairiausių Lietuvos vietų, regionų.

ŽEMAITIJA

Paplatelės pažintinis takas

Išsiskiriantis ir įsimintinas dėl miško grožio, samanotos žalumos.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Paplatelės pažintinis takas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Paplatelės pažintinis takas

Pėsčiųjų takas yra Žemaitijos nacionaliniame parke, rytinėje Platelių ežero pakrantėje. Takas vingiuoja miškais apaugusiomis kalvomis, Sultekio tvenkinio pakrantėmis. Jam žaismingumo suteikia medinės skulptūros, o iš apžvalgos bokšto atsiveria vaizdas į tvenkinį ir jį juosiančius spygliuočių miškus.

AUKŠTAITIJA

Šventos mitologinis takas

Neilgas, bet vaizdingas takas, kuris supažindins su lietuviška mitologija, išreikšta įdomiomis skulptūromis.

Sirvėtos regioninio parko direkcijos nuotr./Šventos pažintinis mitologinis takas
Sirvėtos regioninio parko direkcijos nuotr./Šventos pažintinis mitologinis takas

Šiuo taku keliaujantis žmogus pamato 17 skulptūrų, kuriose įkūnytos senosios lietuvių dievybės ir mitologinės būtybės. Šiame take žmonės gali ne tik susipažinti su mitologijos aspektais, kultūriniu paveldu, bet ir sužinoti kitų įdomių gamtinių faktų. Paprastai pasivaikščiojimas trunka nuo vienos iki dviejų valandų.

DZŪKIJA

Vidzgirio ekologinis, mokomasis takas

Neapsiribokit vien šiuo taku, aplankykit ir visai greta esančio didžiausio Dzūkijos miesto Alytaus įdomybes.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Vidzgirio ekologinis mokomasis takas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Vidzgirio ekologinis mokomasis takas

Alytaus miesto teritorijoje driekiasi 452 ha Vidzgirio miškas – unikalus gamtos kampelis, kuriame veši plačialapiai bei griovų ir šlaitų miškai, skroblynai, ąžuolynai, didelę botaninę vertę turintys retieji augalai, gyvena daug saugomų gyvūnų rūšių. Nenuostabu, kad jis paskelbtas botaniniu draustiniu. Tiems, kurie domisi gamta, istorija ir mėgsta paklajoti, čia įrengtas ekologinis mokomasis takas, vedantis iki Radžiūnų (dar vadinamo Pilaite) piliakalnio.

SUVALKIJA

Šilelio pažintinis takas

Tolimiausias, pačiame Lietuvos-Rusijos pasienyje, prie Vištyčio ežero esantis takas. Juk reikia pažinti kiekvieną Lietuvos kampelį?

Julia AV‎ nuotr./Šilelio pažintinis takas
Julia AV‎ nuotr./Šilelio pažintinis takas

Keliaujant mažuoju Šilelio pažintiniu taku, jūsų laukia kupina įspūdžių ir nuotykių kelionė brandžiu Šilelio mišku su reto grožio kraštovaizdžiu, jam būdinga augalija, paukščiais, žvėrimis. Keliaudami mažuoju Šilelio pažintiniu taku galėsite grožėtis nuostabia Vištyčio ežero pakrante, išvysti lankytojų pamėgtą skardį, „Raganos šluotą“, drevėtus medžius, aukščiausią eglę, Šventąjį šaltinėlį.

PAJŪRIS

Litorinos pažintinis takas

Jei jau takas pajūryje... tai pačiame tikriausiame pajūryje – Litorinos pažintinis takas. Jis vingiuoja palei pat Baltijos pakrantę.

Ekologinis pažintinis takas „Litorina“ driekiasi Baltijos pajūriu. Žingsniuojant šiuo taku, Baltijos krantas tarp medžių sušmėžuos iš 15 m aukščio. Maždaug prieš 7500 metų čia tyvuliavo Litorinos jūra, kurios vandens lygis buvęs gerokai aukštesnis už dabartinės Baltijos. Todėl skyrėsi ir kranto linijos aukštis.

ŠIAURĖS LIETUVA

Mūšos tyrelio pažintinis takas

Šiaurės Lietuvoje tiesiog karaliauja jau ne kartą minėtas, daugelio pamėgtas ir į Lietuvos rekordų knygą įtrauktas Mūšos tyrelio pažintinis takas.

Alvydo Januševičiaus nuotr,/Mūšos tyrelio draustinio pažintinis takas
Alvydo Januševičiaus nuotr,/Mūšos tyrelio draustinio pažintinis takas

Mūšos tyrelio pažintinis takas atidarytas 2015 m. kovo mėn. ir yra ilgiausias pelkėje esantis lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Lentų tako ilgis 3605,87 m, bendras tako ilgis į vieną pusę 4480 m, o norint nueiti visą taką, reikia įveikti daugiau nei 8 km. Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš aukštapelkės, tarpinio tipo pelkės, žemapelkės, durpynų ir šlapių miškų. Pelkės pietinėje dalyje prasideda Mūšos ir Juodupio upės, rytinėje dalyje telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

VIDURIO LIETUVA

Šaltinių takas

Šis takas – tai puikus pasirinkimas aktyvų poilsį propaguojančioms šeimoms, pavieniams asmenims ar jų grupėms.

kacergines.lt nuotr./Šaltinių takas
kacergines.lt nuotr./Šaltinių takas

Einant Šaltinių taku galima grožėtis čiurlenančiais šaltiniais, pakeliui galima sutikti keliasdešimt įvairaus dydžio ir formų skruzdėlynų, lapių ir barsukų olų, o iš keturių maršrute esančių apžvalgos aikštelių – žavėtis Nemuno vaizdais, garsiuoju Pyplių piliakalniu bei susipažinti su kertinėmis miško buveinėmis.

KURŠIŲ NERIJA

Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas

Išskirtinis ypatingo grožio pietrytinės Baltijos pakrantės kraštovaizdis su raiškiu nerijos siluetu, smėlynams būdinga flora ir fauna.

Norėdama supažindinti lankytojus su Naglių gamtos rezervato Pilkųjų kopų kraštovaizdžiu, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija specialiai lankytojams nutiesė pėsčiųjų taką per Pilkąsias kopas Kuršių marių link. Jis įrengtas nuo automobilių stovėjimo aikštelės, 31 kelio Smiltynė–Nida kilometre. Čia pamatysite pilkąsias ir baltąsias kopas, stiprių vėjų išpustytas daubas, retų Raudonosios knygos augalų, sužinosite, kokias paslaptis saugo didieji smėlynai. Eidami taku pakilsite ant didžiojo Kuršių nerijos kopagūbrio, nuo jo atsivers įspūdinga panorama į Baltijos jūrą ir Kuršių marias.

KAUNAS

Jiesios kraštovaizdžio draustinis

Įspūdingus atodangų vaizdus dovanojantis maršrutas.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Jiesios kraštovaizdžio draustinis
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Jiesios kraštovaizdžio draustinis

Jiesios kraštovaizdžio draustinis – saugoma teritorija Kauno rajone ir Kauno miesto pietinėje dalyje. Draustinis apima Jiesios upės žemupio slėnį, plotas – 410 ha. Draustinyje saugomos vaizdžios Jiesios pakrančių atodangos, atveriančios kreidos ir kvartero periodo uolienas, taip pat eroziniai šlaitai ir krantai, kurie puikiai atsiveria einant šiuo taku.

VILNIUS

Ribiškių erozinio kalvyno pėsčiųjų trasa

Tiesiog neįtikėtina, kaip pačiame Vilniuje galima rasti tiek gamtos ir pamatyti įspūdingas Vilniaus panoramas.

Takas vingiuoja ypatingu reljefu, tai kyla į kalvą, tai vėl leidžiasi. Einant taku labai sunku patikėti, kad vis dar esi Vilniuje. Nedidelė trasos dalis eina arti kelio, tačiau likusioje beveik negirdėti automobilių ir kitų miesto triukšmo šaltinių. Čiulbantys paukščiai lydi visą laiką. Takas puikiai įrengtas, šienaujamas ir labai gerai sužymėtas. Pasiklysti jame būtų gana sunku.

Trasos sužymėta mėlyna ir žalia spalva. Mėlynoji – daugiau nei 6 km ilgio pagrindinė pėsčiųjų trasa. Žalioji, dar vadinama Ribiškių pėsčiųjų ir slidininkų trasa – nesiekia 3 km. Abi trasos tinkamos visais metų laikais pasivaikščiojimo ir sporto entuziastams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius