Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasinerk į Ežerų kraštą: įdomiausios vietos Molėtų krašte

Nuo Vilniaus nutolus vos 40 kilometrų Rytų Aukštaitijos link, peržengiamas slenkstis į ežerų ir ramybės kraštą. Pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėti 1387 metais, Molėtai šiandien tampa vis didesnio turistų dėmesio sulaukiančiu rajonu. Traukos priežastis – švari gamta ir nepakartojamas kraštovaizdis. Tarp ketvirtadalį Molėtų teritorijos užimančių miškų tyvuliuoja beveik 300 ežerų. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovų palikimą saugo ilgiausias Lietuvoje Asvejos ežeras. Dalis Molėtų rajono teritorijos patenka į Asvejos ir Labanoro regioninius parkus.
Dubingių žirgynas
Dubingių žirgynas / Dubingių žirgyno nuotr.

Viena įdomiausių lankytinų vietų rajone – vienintelis Europoje Lietuvos etnokosmologijos muziejus. Atsiveriančiu Labanoro girių vaizdu ir ežerynu turistus vilioja įkopti į antrą aukščiausią Lietuvos saugomose teritorijose pastatytą 36 m. Mindūnų apžvalgos bokštą. O žuvienės gardumas Ežerų žvejybos muziejaus kiemely... Turistams plačiai atvėręs duris Alantos dvaras, vienuolių istorijos sklando po Videniškių vienuolyno muziejaus skliautus... Amžių istorija atgyja virtualioje realybėje Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre...

Molėtų rajonas ne tik įdomus, bet ir patogus keliauti. Čia išvystyta turizmo infrastruktūra, kavinės lankytojus vilioja tradiciniais lietuvių patiekalais, o kiek dar galimybių aktyviam poilsiui ir pramogoms. Rajone apsistoti kviečia viešbučiai, poilsio ir svečių namai, kaimo turizmo sodybos, kempingai, stovyklavietės. Visas Molėtų rajonas atgyja vykstant tradiciniams renginiams, o šiais metais molėtiškiai ir rajono svečiai kviečiami į pasimatymą. Muzikos ir Maisto šventė „Pasimatymas Molėtuose“ aplink Pastovio ežerą jau rugpjūčio 8 d.

VIDEO: Molėtai - čia viskas tikra!

Molėtų turizmo naujienos 2020

Lietuvos etnokosmologijos muziejus. Bene didžiausia turizmo naujiena ne tik Molėtuose, bet ir visoje Lietuvoje. Šiais metais vienintelis Europoje Etnokosmologijos muziejus ne tik švenčia 30 metų jubiliejų.

Molėtų TIC nuotr./Lietuvos etnokosmologijos muziejus
Molėtų TIC nuotr./Lietuvos etnokosmologijos muziejus

Šią vasarą po rekonstrukcijos duris atvėręs unikalus Molėtų krašto objektas lankytojus pasitinka su neatpažįstamai pasikeitusia muziejaus ekspozicija, kosmine stotimi virtusia muziejaus laukimo salė ir daug kitų naujovių. Kiekvieną dieną lankytojų grupės gali apžiūrėti naujas ekspozicijos sales, užkilti į 32 metrų aukštį – stiklinę elipsoido formos apžvalgos aikštelę, o esant giedram dangui lankytojais laukiami ir žvaigždžių stebėjimuose.

Molėtų technikos muziejus. 2019 metais duris atvėrusiame, privačiame muziejuje eksponuojama arti 200 įvairiausių lengvųjų automobilių, sunkvežimių, autobusų, motociklų, priekabų bei kitų transporto priemonių, veikia senovinės radijo, audio, TV aparatūros ekspozicija.

Lankytojams suteikiama galimybė kai kuriuos eksponatus ne tik apžiūrėti, bet ir patiems išbandyti. Muziejaus eksponatai dažnai naudojami filmuojant kino filmus, vienas iš jų – „Černobylis“. Tai vienas populiariausių muziejų Molėtų rajone, kuriame sau įdomaus randa ir vaikas, ir suaugęs, ir senas. Molėtų technikos muziejus ir toliau plečiamas. Muziejus nuolat pildosi naujais eksponatais, įrengiamos naujos teminės ekspozicijos, statomi nauji angarai bei įrengiama kita poilsio ir pramogų infrastruktūra, kad apsilankymas muziejuje būtų ne tik įdomus, bet ir patogus.

Edukacinė programa „Karalienės Bonos Sforcos legenda atgyja“. Norintiems paskanauti ilgametes tradicijas menančių lazankų – pats laikas atvykti į Inturkės miestelį. Čia atgyja Žygimanto Senojo žmonos Bonos Sforcos, kartą medžiojusios Rudesos ir Inturkės miškuose, legenda. Ką veikė didingoji Bona klaidžiuose miškuose? Ką pažadėjo, melsdama Dievo pagalbos? Atsakymai visus klausimus tik Inturkėje. Lankytojams svarbu neužmiršti iš anksto užsisakyti edukacinę programą ir pasiruošti susitikimui su pačia karaliene.

Molėtų TIC nuotr./Parkas
Molėtų TIC nuotr./Parkas

Naujas turizmo informacijos centro taškas Molėtų mieste. Naujasis centro skyrius Molėtų krašto svečius pasitinka beveik prie miesto vartų – judriojo kelio Vilnius-Utena, šalia naujojo Molėtų miesto turgaus (Sakalo g. 3). Naujoje vietoje keliautojams, rajono lankytojams ar trumpam čia užklydusiems teikiama informacija apie turizmo paslaugos, veikia suvenyrų parduotuvėlė. Naujasis centro padalinys vasaros metu lankytojų laukia kiekvieną savaitės dieną nuo 9 iki 18 val. Pirmojo turizmo ir verslo informacijos centro patalpose Inturkės g. 4 ir toliau veikia suvenyrų parduotuvėlė, informacijos centras ir virtuali edukacinė erdvė „Molėtai kitaip“.

Mindūnų apžvalgos bokštas. Prieš penketą metų atidarytas vienas iš aukščiausių apžvalgos bokštų Lietuvoje šią vasarą lankytojus pasitinka atsinaujinęs.

Molėtų TIC nuotr./bokštas
Molėtų TIC nuotr./bokštas

Patogesnei lankytojų viešnagei bokšto prieigose įrengti laiptai Baltųjų Lakajų ežero šlaite, takelis, pontoninis lieptas, pastatytas stalų ir suolų komplektas, pavėsinės, dviračių stovai, įrengtas apšvietimas. Aikštelėje pastatyta ir krosnis su židiniu bei orkaite, kur jau vyksta bendruomenių renginiai. Atvykus į apžvalgos bokštą kviečiama sustoti ir Ežerų žvejybos muziejuje, Molėtų krašto tradicinių amatų centre – juk viskas įsikūrę Mindūnuose.

Pramogos visai šeimai

Molėtai – 5 žvaigždžių kraštas, sujungiantis gamtos, kultūros, istorijos, ramybės ir aktyvaus laisvalaikio žvaigždes visame rajone. Įsimintiniausi turistiniai žvaigždynai ir sukuriami apjungiant visas ar keletą rajono ryškiausių žvaigždžių. Keletas iš jų, kurios tikrai patrauks šeimų dėmesį:

Žalvario parkas – didelis pramogų parkas netradiciniais meniniais sprendimai nustebins ne tik mažuosius keliautojus. 40 ha privačioje teritorijoje savo vietą atradusios skulptūros – niekam nebereikalingi ar nudėvėti objektai čia atgimsta iš naujo.

Virtuali edukacinė erdvė „Molėtai kitaip“ – tai unikalus virtualus turas laiku per Molėtų istoriją. Su virtualios realybės technologijos šalmais lankytojai „leidžiasi į kelionę“ beveik 3 tūkstančius metų atgal ir žingsnis po žingsnio keliauja iki dabartinių laikų. Animuotose istorinėse kelionėse galima apsilankyti senovėje polinėje gyvenvietėje ant Luokesų ežero ar XX a. žydų prekybos namuose, stebėti Livonijos ordino antpuolį prieš Liesėnų pilį, Barboros Radvilaitės pokalbį su broliu ar Nepriklausomybės kovas - Giedraičių mūšį. Ir tai dar ne visos istorijos, kurias galima išgirsti ir išvysti Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre.

Molėtų TIC nuotr./Parkas
Molėtų TIC nuotr./Parkas

Pėsčiųjų takai aplink Molėtų miesto ežerus Pastovį ir Pastovėlį – puiki trasa norintiems pasivaikščioti Molėtų mieste. Pasimatavus Žvejo batus, įsiamžinus su žvejo laimikiu galima keliauti toliau aplink miesto ežerus, aplankant Skulptūrų parką, miesto paplūdimį, su vaikais išbandant didžiąją Lauko čiuožyklą, vaikų žaidimo aikštelę su batutu, „tarzanke“. Įspūdžių kupinos ežerų pakrantės, tereikia jose apsilankyti.

Atraskite Ežerų kraštą žaisdami

Šią vasarą pasinerkite į vieną gražiausių Lietuvos regionų – Aukštaitiją. Čia tyvuliuoja net 1002 ežerai, nepailsdami čiurlena upeliai, o jiems savo ošimu pritaria šimtamečiai miškai. Kelionė po šį legendomis apipintą kraštą patiks ir ištroškusiems nuotykių, ir pasiilgusiems vaizdingų panoramų, ir besidomintiems istorija, ir norintiems turiningai praleisti laiką su šeima ar pailsėti nuo skubančio miesto šurmulio.

Aukštaitijos (Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Utenos ir Zarasų) rajonų turizmo informacijos centrai pristato bendrą projektą – kelionių žaidimą „Pasinerk į Ežerų kraštą!“ (www.1002ezerai.lt). Iki rugsėjo 30 d. aplankykite žaidimo organizatorių rekomenduojamas 25 įdomiausias, išskirtines lankytinas vietas Aukštaitijoje ir jose pasižymėkite savo išmaniuoju telefonu. Kiekvieno tai padariusio lauks Ežerų krašto suvenyras, o vienam laimingajam bus įteiktas pagrindinis žaidimo prizas – skrydis oro balionu virš Ežerų krašto dviem asmenims!

Kaip žaisti?

  • Žaidimo metu jums bus reikalingas mobilusis telefonas ir mobilieji duomenys prieigai prie interneto arba „Wifi“.

  • Išmaniojo telefono interneto naršyklėje atverkite žaidimo puslapį - www.1002ezerai.lt.

  • Susiplanuokite kelionę/keliones, kad galėtumėte aplankyti visas 25 rekomenduojamas Žaidimo vietas ir prie jų pasižymėti.

  • Būdami prie konkrečios Žaidimo lankytinos vietos nepamirškite pasižymėti:

    • suraskite maršrute Jūsų lankomą lankytiną vietą;

    • paspauskite ties ja esantį mygtuką „Pasižymėti“;

    • pasižymėti galėsite tik būdami prie to objekto (tai nustatyti leis Jūsų telefono GPS);

    • sėkmingai pasižymėję gausite tai patvirtinantį žalios spalvos pranešimą;

    • nepavykus pasižymėti, gavus raudonos spalvos pranešimą, vadovaukitės telefono ekrane pateiktomis instrukcijomis.

Aplankę visas 25 maršruto lankytinas vietas žaidimo platformoje gausite unikalų prizo kodą, kurį galėsite iškeisti į žaidimo organizatorių įsteigtus prizus ir užregistruoti jį žaidimo pagrindinio prizo lošimui.

Visa informacija ir žaidimo taisyklės: www.1002ezerai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius