Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasinerk į Ežerų kraštą: įdomiausios vietos Utenoje ir aplink ją

Utena – vienas seniausių Lietuvos miestų, Rytų Aukštaitijos sostinė, pirmą kartą paminėtas 1261 m. Ši data yra įamžinta prie Vyžuonos upelio pastatytame dideliame akmenyje su iškalta pasaga. Žvaigždė šalia simbolizuoja laimę – gal todėl Utena laikoma laimingiausiu Lietuvos miestu.
Įdomybės Utenos krašte
Įdomybės Utenos krašte

Tai ne tik pramonės centras, kur susitelkusios pramonės įmonės gamina gėrimus, trikotažo ir tekstilės gaminius, medienos, metalo dirbinius, bet ir miestas, kur kone kiekvieną jo pakraštį galima pasiekti keturis parkus jungiančiais takeliais.

Utenos kraštas išsiskiria piliakalnių (jų čia daugiausia Lietuvoje – virš 60) ir ežerų gausa. Rajone telkšo 186 didesni ar mažesni ežerai. Tarp jų Tauragnas – giliausias ežeras Lietuvoje, gelme siekiantis net 62,1 m, ir Alaušas – dešimtas pagal dydį ežeras šalyje, vasarą vandens pramogų siūloma gausybe viliojantis poilsiautojus. Pačiame Utenos mieste net trys ežerai – viename jų, Dauniškio, įrengta unikali atrakcija – šviečiantis ir grojantis fontanas su vandens ekranu. Šiltuoju metų sezonu fontanas džiugina įspūdingomis dienos ir vakaro programomis.

Organizatorių nuotr./Dauniškio fontanas
Organizatorių nuotr./Dauniškio fontanas

Utena – trakto Sankt-Peterburgas–Varšuva vidurys. Norėdami susipažinti su įdomia tarpstotės istorija užsukite į senąją Utenos pašto stotį. Keliaudami čia buvo apsistoję Onorė de Balzakas, Ilja Repinas, Jonas Basanavičius ir daug kitų garsių žmonių. Utenos krašto svečiai taip pat gali aplankyti vienintelį Lietuvoje Keramikos muziejų ir išbandyti patys nusižiesti puodą.

Svetingo būdo rytų aukštaičiai, kiekvieną svečią sutinka šiltai, mielai aprodo miestą ir paslaugiai išlydi. Atvažiuokite ir tuo įsitikinsite!

Rekomendacijos keliaujantiems su vaikais

Alaušo ežero pakrantė Sudeikiuose. Alaušo ežeras – tikra Utenos krašto puošmena ir dešimtas pagal dydį ežeras šalyje (plotas 1071,8 ha). Pietinėje ežero pakrantėje įsikūręs Sudeikių miestelis svetingai priima visus, ieškančius atokvėpio gamtoje. Platus ir smėlingas paplūdimys patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams – įbridus į ežerą, jis gilėja lėtai, todėl norintiems atvykti pailsėti su vaikais, tai puiki vieta ramiam ir saugiam poilsiui.

Organizatorių nuotr./Alaušo pakrantė
Organizatorių nuotr./Alaušo pakrantė

Pasigrožėti ežeru ir jį puošiančiomis salomis galima plaukiojant valtimis, vandens dviračiais, irklentėmis (galima išsinuomoti Sudeikių miestelyje, ežero pakrantėje) ar plaustu (iki 17 vietų, kaimo turizmo sodyba „Alaušynė). Ežero pakrantėje sukurta infrastruktūra – poilsiavietė, kaimo turizmo sodybos, nardymo centras, įrengtas dviračių takas, kuriuo gali naudotis ir riedutininkai, sutvarkyta aplinka, vaikų žaidimo aikštelės, o treniruokliai po atviru dangumi leis keliaujantiems pagerinti savo savijautą ir sportinę formą.

G.Mazūro netradicinių skulptūrų parkas ir keramikos studija. Ar žinojote, kad netoli Utenos miesto yra unikalus skulptūrų parkas kur svečius pasitinka daktaro Unikausko skulptūra? Kodėl ji pasitinka lankytojus?

Organizatorių nuotr./G.Mazūro skulptūrų parkas
Organizatorių nuotr./G.Mazūro skulptūrų parkas

Kodėl sodyboje yra du G.Drukteiniai, ir ar tikrai vienas jų slepiasi nelabai garbingoje vietoje? Ar tikrai patrynę rašytojo ir publicisto Andriaus Užkalnio batą tapsite turtingais ir sėkmingais? Visi atsakymai bei didelė įžymių žmonių portretų kolekcija – Giedriaus Mazūro skulptūrų parke!

Giedrius Mazūras – keramikas, skulptorius, dailės mokytojas. Antalgėje, prosenelių sodybos teritorijoje, prieš keletą metų pradėjo kurti skulptūrų parką. Teritoriją puošia ne tik žymių žmonių, bet ir monumentalios metalo skulptūros, parke įrengtas pažintinis atradimų labirintas vaikams, vaikų žaidimo aikštelė, čia sutiksite įvairių gyvūnų, kuriuos galėsite pamaitinti, paglostyti ar su jais nusifotografuoti. Keramikos studijoje galėsite pabandyti žiesti, lipdyti, išsidegti darbus ar įsigyti suvenyrų.

Raganų muziejus Pačkėnuose. Vienintelis toks Lietuvoje Raganų muziejus įsikūrė 2018 m. liepos 13 d. Pačkėnų laisvalaikio centro patalpose. Muziejuje galima įsigyti įvairių raganiškų suvenyrų, amuletų, sveikuoliškų žolelių arbatų ir į namus nešančią gerą energiją augalų. Prie muziejaus veikiančios Raganaitės kūrybinės dirbtuvėlės lankytojams siūlo edukacinius užsiėmimus.

Užpalių kraštas ir „Žygeivių slėnis“. Aktyvus laisvalaikis Sėlių krašte: pažintiniai žygiai su įdomiomis užduotimis pėsčiomis, dviračiais ar visureigiu; pievos riedulys; vienintelė rytų Lietuvoje landšaftinio šaudymo iš lanko trasa; akmens amžiaus kliūčių takas, akmeninis golfas; baidarių, irklenčių kliūčių ruožas; rengiami naktiniai žygiai.

Organizatorių nuotr./Žygeivių slėnis
Organizatorių nuotr./Žygeivių slėnis

Čia taip pat galima išbandyti šeimų itin pamėgtą baidarių maršrutą Šventąja plaukiant nuo Pasčio ežero iki Lygalimškio kaimo (vienos dienos, 20 km). Įveikę maršrutą žygeiviai kviečiami pasidžiaugti Užpalių krašto gamtos objektais: Krokulės šaltiniu, kurio vanduo garsėja nepaprastomis savybėmis gydyti įvairias ligas, teikti laimę, saugoti nuo Perkūno, legendomis apipintu akmeniu „Laumės valtis“, bei užlipus ant Lygamiškio piliakalnio pasigėri įspūdingu Užpalių krašto vaizdu bei suskaičiuoti upės, kuria plaukė, Šventosios, vingius – kas suranda juos 7 tampa laimingu!

Atraskite Ežerų kraštą žaisdami

Šią vasarą pasinerkite į vieną gražiausių Lietuvos regionų – Aukštaitiją. Čia tyvuliuoja net 1002 ežerai, nepailsdami čiurlena upeliai, o jiems savo ošimu pritaria šimtamečiai miškai. Kelionė po šį legendomis apipintą kraštą patiks ir ištroškusiems nuotykių, ir pasiilgusiems vaizdingų panoramų, ir besidomintiems istorija, ir norintiems turiningai praleisti laiką su šeima ar pailsėti nuo skubančio miesto šurmulio.

Aukštaitijos (Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Utenos ir Zarasų) rajonų turizmo informacijos centrai pristato bendrą projektą – kelionių žaidimą „Pasinerk į Ežerų kraštą!“ (www.1002ezerai.lt). Iki rugsėjo 30 d. aplankykite žaidimo organizatorių rekomenduojamas 25 įdomiausias, išskirtines lankytinas vietas Aukštaitijoje ir jose pasižymėkite savo išmaniuoju telefonu. Kiekvieno tai padariusio lauks Ežerų krašto suvenyras, o vienam laimingajam bus įteiktas pagrindinis žaidimo prizas – skrydis oro balionu virš Ežerų krašto dviem asmenims!

Žaidimo vietos Utenos rajone

Triušiukų slėnis. Tai puiki vieta praleisti laisvalaikį su šeima ar draugais. 4,5 ha ploto teritorijoje galėsite pamatyti daugiau nei 50 skirtingų veislių triušių ir triušiukų, juos paglostyti ir pamaitinti.

Organizatorių nuotr./Triušiukų slėnis
Organizatorių nuotr./Triušiukų slėnis

Triušiukų slėnyje taip pat galėsite pasigrožėti tauriaisiais elniais, danieliais, lamomis, kengūromis, kupranugariu ir dar daug kitų gyvūnų.

Šeimyniškių atodanga ir konglomerato uola. Konglomerato uola yra keliskart didesnė už žmogų, tad tai yra puiki vieta įsiamžinti – rezultatas bus toks, kad galėsite pašmaikštauti draugams sakydami, jog lankėtės užsienyje esančiuose kalnuose! Šalia konglomerato uolos įrengti laiptukai į Šeimyniškių atodangą. Įveikę juos būsite apdovanoti puikiu vaizdu – matysite uolas iš viršaus, erdvų atodangos kraštovaizdį, galėsite pasivaikščioti.

Organizatorių nuotr./Konglomerato uola
Organizatorių nuotr./Konglomerato uola

Vytauto Valiušio keramikos muziejus. Muziejuje eksponuojama daugybė tradicinės taikomosios keramikos dirbinių: puodų, puodynių, puodelių, ąsočių, palivonų, lekų, lauknešėlių, terlių, aguontrynių, didelių dubenų ir dubenėlių, vazų, žvakidžių, indų grietinei atskirti ir kitų įvairiausių formų bei įvairiausios paskirties molinių dirbinių, nužiestų kitados ir šiandien. Jie surinkti iš skirtingų Lietuvos vietovių, atspindi ir amato raidą, ir meistrų talentus.

Organizatorių nuotr./Vytauto Valiušio keramikos muziejus
Organizatorių nuotr./Vytauto Valiušio keramikos muziejus

Utenos miesto fontanas Dauniškio ežere. Utenoje išgirdę muziką, skubėkite prie Dauniškio ežero – taip garsiai smaginasi grojantis fontanas! Vasaros sezonu jo purslai kasdien kelis kartus nušvinta spalvomis. Šią brangią ir spalvingą dovaną Utena gavo 750-ųjų miesto įkūrimo metinių proga 2011 metais.

Organizatorių nuotr./Dauniškio parkas
Organizatorių nuotr./Dauniškio parkas

Daugailių piliakalnis. Manoma, kad 1254 metais ant piliakalnio buvo pastatyta svarbų vaidmenį ginant kraštą atlikusi Daugailių pilis. XVII a. pabaigoje ant piliakalnio suręsta pirmoji Daugailių bažnyčia, o jos šventoriuje buvusios kapinės. Mirusiuosius laidodavo piliakalnio viršūnėje ir šlaituose. Šią bažnyčią sudegino žaibas. Pasak padavimų, ji nugrimzdo į žemę, tačiau dalį altorių su šventųjų paveikslais vėjas Dievo valia nunešė į piliakalnio papėdę, kur turėjo atsirasti nauja šventovė.

Kaip žaisti?

  • Žaidimo metu jums bus reikalingas mobilusis telefonas ir mobilieji duomenys prieigai prie interneto arba „Wifi“.

  • Išmaniojo telefono interneto naršyklėje atverkite žaidimo puslapį – www.1002ezerai.lt.

  • Susiplanuokite kelionę/keliones, kad galėtumėte aplankyti visas 25 rekomenduojamas Žaidimo vietas ir prie jų pasižymėti.

  • Būdami prie konkrečios Žaidimo lankytinos vietos nepamirškite pasižymėti:

    • suraskite maršrute Jūsų lankomą lankytiną vietą;

    • paspauskite ties ja esantį mygtuką „Pasižymėti“;

    • pasižymėti galėsite tik būdami prie to objekto (tai nustatyti leis Jūsų telefono GPS);

    • sėkmingai pasižymėję gausite tai patvirtinantį žalios spalvos pranešimą;

    • nepavykus pasižymėti, gavus raudonos spalvos pranešimą, vadovaukitės telefono ekrane pateiktomis instrukcijomis.

Aplankę visas 25 maršruto lankytinas vietas žaidimo platformoje gausite unikalų prizo kodą, kurį galėsite iškeisti į žaidimo organizatorių įsteigtus prizus ir užregistruoti jį žaidimo pagrindinio prizo lošimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius