Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pasišiaušusi Baltijos jūra nudžiugino gintaro gaudytojus

Pirmadienio ryte pasišiaušusi Baltijos jūra poilsiautojus gal ir nuliūdino, bet ji atnešė džiaugsmo gintaro gaudytojams. Šiemet vasara jiems buvo prasta, tad progos sužvejoti gintaro Melnragėje nepraleido keliolika jų.
Gintaro gaudytojai Melnragėje
Gintaro gaudytojai Melnragėje / 15min skaitytojo nuotr.

„Šiek tiek pagavom“, – 15min sakė vienas iš šio ryto gintaro gaudytojų Igoris Osnač, vienas pirmųjų atvykęs į pajūrio vietą, kur bangos mėtė Baltijos jūros aukso gabalėlius.

Jis namo vežėsi maždaug stiklinę gintaro, kai kurie kiti žvejai rado ir kiaušinio dydžio gabalėlių.

Šie metai, tiesa, gintaro medžiotojų džiuginti negali. „Labai prasti“, – tiesiai šviesiai sakė jis.

Gintaro žvejams svarbiausia – audros, stiprus vėjas, kurių šiemet ne taip dažnai ir buvo pajūryje. „Ir mes džiaugiamės, kai taip šilta, bet mums reikia vėjo“, – apie Baltijos jūros aukso paieškas pasakojo I.Osnač.

Sinoptikai žada, kad Baltijos jūroje bangų keteros bus didelės ir trečiadienį – prognozuojama, kad tada vėjas sustiprės iki 15–17 m/s.

Kaip poilsiautojams rasti gintaro?

Ką daryti tiems, kurie nori iš atostogų Lietuvos pajūryje parsivežti gintaro gabalėlį kaip atminimą? I.Osnač pataria ieškoti ne gintaro, o gintarų gaudytojų.

„Mes visada anksčiau už kitus būsime tose vietose, kur galima rasti gintaro“, – patikino jis. Gintarų gaudytojai iškart numato, kur tai gali būti: atsižvelgia į vėją, jo stiprumą, kryptį.

Paprastiems poilsiautojams jie yra geriausias rodiklis, kad būtent tame pajūrio ruože galima rasti gintaro, ir ten net ir nieko nenusimanantiems apie jo gaudymą pasisektų. Nuo gaudytojų krante lieka mažų gabalėlių, tad kiekvienas galėtų rasti suvenyrą sau.

VIDEO: Gintaro gaudytojas per naktį pajūriu nueina ir 20 kilometrų

Anksčiau I.Osnač 15min yra pasakojęs, kad gintaras gaudomas ištisus metus, bet palankiausias metas jo ieškoti yra ruduo, žiema, ankstyvas pavasaris. Jis gaudomas dieną naktį, bet dažniausiai gintarai renkami šviesiu paros metu, nes geriau matosi, kas darosi jūroje.

Anot jo, valčių gintaro žvejai nenaudoja – apsirengę pagal sezoną, brenda į jūrą tiek, kiek leidžia bangos. Tą gaudytojai darė ir pirmadienio rytą – nuotraukose matyti, kaip vieni tarp į krantą išmestų žolių, šapų ir pagalių ieško savojo lobio, o kiti su specialiais tinklais brenda į bangas.

15min skaitytojo nuotr./Gintaro gaudytojai Melnragėje
15min skaitytojo nuotr./Gintaro gaudytojai Melnragėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius